Már költözik a honvédség a Központi Raktárba

Írta: Csomor Zsolt - 2021 január 19.

A tervek szerint idén év végén éri el teljes képességét a Magyar Honvédség (MH) Anyagellátó Raktárbázis Központi Raktára. Hatvani Szabolcs őrnagy, megbízott raktárparancsnok szerint a raktár komoly mérföldkő a katonai logisztika területén.

 

honvédség központi raktár

24 ezer raklap tárolható az új raktárban (Forrás: Magyar Honvédség)

 

A vonalkód nem téved

A haderő raktározási technológiáját, szabályrendszerét még az 1950-es években dolgozták ki. A technika fejlődésével azonban mindez idejét múlta, ezért is kiemelkedő jelentőségű az új Központi Raktár.

Emellett az anyagok nyomon követésének lehetősége is megkívánta a fejlesztést. A legfontosabb változás, hogy a logisztikai-tárolási folyamatba bekerül az igen korszerű raktárirányító rendszer. A papíralapú nyilvántartást teljes mértékben felváltja a számítógépes rendszer, ami gyorsabb, pontosabb és hatékonyabb munkavégzést és anyagkezelést tesz lehetővé. Itt már nem a raktáros tud mindent, hanem a vonalkód, ami viszont nem téved – fogalmazott Hatvani Szabolcs őrnagy.

A minimális törzselemmel ellátott 60 fős állomány képes üzemeltetni az MH gigantikus méretű Központi Raktárt, melynek polcaira összesen 24 ezer raklap helyezhető el. Emellett a kézipolcos raktárrészen képesek a kisebb anyagokat tárolni. Kiegészítésként pedig a raklapon fizikai méreteik miatt nem tárolható anyagok számára a 2000 négyzetméteres tömbös tároló áll rendelkezésre.

Az MH decemberben vette birtokba az objektumot, az állomány azóta folyamatosan készül a teljes képesség elérése, amit december 31-ig kell elérniük – olvasható az MH közleményében.