fbpx

Mitől lesz okos a villamosenergia ellátása?

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 28.

A fogyasztás befolyásolása jelentős eszköz lehet a jövőben a villamosenergia rendszer stabilitásának megteremtésére. Az okos technológiák terjedésével erre jelentős lehetőségek is nyílnak a jövőben.

A jelenlegi járvány idején is egyértelművé vált, ami korábbi mindennapjainkat is meghatározta, csak talán nem is gondoltunk rá, hogy ez másként is lehetne: a folyamatos áramellátás létszükséglete.

A villamosenergia rendszer stabilitásának biztosítása soktényezős folyamat. Alapelve, hogy minden pillanatban annyi áramot tápláljanak a termelőktől, erőművektől vagy importból a villamosenergia rendszerbe, amennyit a felhasználók elfogyasztanak. Ez egy kényes fizikai egyensúly, amelynek megteremtése a rendszerirányító MAVIR ZRt. feladata. A társaság tervezési feladatainak végrehajtása során kisebb tervezési alegységekre, az úgynevezett mérlegkörökre, valamint az ezeket működtető mérlegkörfelelősökre támaszkodik. Minden fogyasztó és termelő egy-egy ilyen mérlegkörbe tartoznak.

A mérlegkörfelelős mindig a következő napra tervezi meg saját mérlegköre egyensúlyát, hogy az adott mérlegkörben lévő erőművek termelése és a fogyasztók fogyasztása, illetve a különböző forrásból vásárolt villamosenergia összességében mindig egyenlő legyen.

A jövőben az egyensúlyi állapot elérésének folyamatában a jelenleginél nagyobb hangsúlyt kaphat a fogyasztók befolyásolása. Különböző előnyökkel az egyes felhasználók áramfelhasználását bizonyos kisebb fogyasztású időszakok felé tolható, nagyjából azzal a logikával, ahogy az éjszakai áram intézménye működött korábban. Ebben az esetben egy alacsonyabb villamosenergia árral a nagyobb háztartási eszközök használata – például a villanybojlerét – az éjszakai időszakra tolható. Ilyen esetben az erőművek termelése egyenletesebb lehet, mivel kevésbé kell azokat le majd felterhelni. Ez jelentős költség megtakarítást jelenthet, hiszen kevesebb erőműre lesz szükség a rendszer egyensúlyának fenntartásához.

Megtakarítást jelenthet a szabályozható fogyasztók igényeinek megújuló energiát felhasználó erőművek termeléséhez történő közelítése is. Jelenleg nem gyakori ez az ösztönzőrendszer, az okos technológiák és az okos infrastruktúra fejlődésével azonban lehetőség nyílik ilyen megoldásokra. Egyre inkább elképzelhető lesz, hogy háztartások, kisebb cégek kedvezmények fejében hajlandók lesznek fogyasztásukat átcsoportosítani egy, a rendszer egésze szempontjából optimálisabb, olcsóbb időszakban fogyasztani, olvasható a Világgazdaság oldalán. Az elektromos autók töltése például olcsóbban oldható meg az éjszakai időszakban.