fbpx

A legkevésbé a műanyag szívószál hiányzik

Írta: Barna Ferenc - 2021 november 30.

Tudunk élni műanyag csomagolás nélkül, a megkérdezettek csaknem 70 százaléka nem érezte meg az egyszer használatos műanyag termékek kivonását a piacról – tudtuk meg az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) tájékoztatójából.

 

Papír szívószál
Papír szívószál váltja a műanyagot (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A papír is népszerű, hanyagolható a műanyag

A felmérés szerint a legkevésbé a műanyag szívószál hiányzik, míg a nejlonzacskókat minden hetedik válaszoló hiányolta. A többség ugyanakkor 5-10 százalékkal többet is fizetne zöld csomagolásért, 65 százalék pedig egyébként is kedveli a szövetből készült táskákat.

A papír is népszerű, amit azzal magyaráznak, hogy a megkérdezettek 66 százaléka szerint az újrahasznosítható anyagok közül ez terheli a legkisebb mértékben a környezetet.

 

Jó a tájékozottság, de a gyakorlat kevésbé

Az újrahasznosítás hiába népszerű, ha a megvalósítás elmarad ettől. A járvány alatt némileg vissza is esett a szelektív hulladékgyűjtés aránya, a műanyagokat például mindössze 35-40 százalék különíti el. Az italoskartonoknak 20-23 százaléka hasznosul Magyarországon, míg az EU-ban majdnem az 50 százaléka. Pedig a vásárlók/felhasználók az alapvető ismeretek birtokában vannak, de a tudatos, szelektív gyűjtés megvalósítása már gondot okoz. Pedig már megoldás is van.

 

Papír szívószál
A fenntarthatósági, újrahasznosítási ismeretekkel rendelkezünk, csak úgy is kéne élni (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Az online kutatás október 8. és november 1. között történt, csaknem ezren válaszoltak a kérdésekre. Ez azt jelenti, hogy közel negyedével többen segítettek a kutatásban, mint tavaly – derül ki az IKSZ közleményéből.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc