fbpx

A logisztikai robotizálásban rejlő lehetőségek

Írta: Transpack-2023/V. lapszám cikke - 2023 november 05.

Ilyen eddig még nem volt! „Robotika ’23 – Logisztika a fókuszban” címmel megrendezésre került hazánk első olyan logisztikai konferenciája, amely az ágazat egyik legdinamikusabban fejlődő területére, a mesterséges intelligenciára, a robotizációra, azon belül is arra helyezi a hangsúlyt, hogy miért is olyan fontos a robotintegrátor szerepe.

Ma már nem kérdés, hogy szükséges a robotizálás

Különös figyelem irányul a logisztikai iparágra az utóbbi, válságokkal terhelt években, amelyek jelentős mértékben alakították át az ellátási láncok működtetőinek gondolkodását a szegmens jövőjére vonatkozóan.

előadás

A robotika megjelenése a logisztikában nem csupán azzal jár, hogy egy új technológia alkalmazásához kell hozzászokniuk a vezetőtől a raktári dolgozókig mindenkinek, hanem azzal is, hogy a teljes logisztikai működést újra kell tervezni. Az ebben rejlő lehetőségek szinte határtalanok, és aki előbb lép, az biztosan messzebb is jut a piaci versenyben.

A logisztikai vezetők számára ma már nem az a kérdés, hogy szükséges-e a robotika nyújtotta lehetőségek kiaknázása, hanem az, hogy mikor érdemes elkezdeni.

A robotintegrátor jelentősége

A hagyományteremtő szándékkal, Magyarországon első alkalommal megtartott intralogisztikai robotizációs konferenciát rendkívüli érdeklődés fogadta. A rendezvényen nemcsak hazai szakemberek tartottak előadást, de számos, világszerte jól ismert gyártók képviselői is ismertették a robotizációs megoldásaikat.

Németh Attila
Németh Attila, az Advanced Robotics Zrt. vezérigazgatója

Az e-kereskedelem térnyerésével, valamint a gyorsabb és rugalmasabb árumozgás iránti igény miatt a raktárszolgáltatók és az ipari vállalatok egyre összetettebb termelési és logisztikai problémákkal szembesülnek. Gyorsaság, termékdiverzifikáció, egynapos szállítás, magas tranzakciós rátaköltségek, biztonság – iparágak széles körét érintik ezek a kihívások.

A robotika iparága az elmúlt 10 évben alakult ki, és terjedt el. Azért nem történt ez meg korábban, mert előtte ehhez még nem volt megfelelő szinten a mesterséges intelligencia, illetve a hozzá szükséges szenzorok sem – emiatt pedig a robotok tájékozódási szintje sem. Napjainkra viszont szinte úgy tájékozódnak a robotok, akár egy ember. Ez a technológia rendkívül stabillá és biztonságossá vált, ezért gyorsult fel rendkívüli módon az elterjedése.

Azonban ennek ellenére Magyarországon jellemzően még mindig a targonca a legkorszerűbb eszköz a rak- tárakban – az automatizáltsági szintjük mindössze 5% körüli. Pedig a robotizációval rendkívüli módon növelhető a hatékonyság, hiszen a nagy számú és ismétlődő folyamatok kiválóan robotizálhatók informatikai és hardver oldalon egyaránt. Pontosabbá teszi a munkavégzést, és a mind nagyobb problémát jelentő munkaerőhiányt is enyhítheti. Mindezek miatt óriási lehetőség előtt áll hazánkban is a robotika, aminek dinamikusterjedése várható – hangsúlyozta előadásában Németh Attila, az Advanced Robotics Zrt. vezérigazgatója.

És hogy miért is olyan fontos a robotintegrátor szerepe? Amikor egy vállalat a robotizálást választja, nem feltétlenül képes eldönteni, hogy számára a világszerte elérhető számos technológia közül melyik a legmegfelelőbb. A robotintegrátor nagy segítséget nyújthat ebben, aki ráadásul jellemzően vállalja a tervezést, kivitelezést és üzemeltetést is.

A raktárautomatizálás a logisztikát megfizethetővé, hatékonnyá, rugalmassá, biztonságossá, dinamikussá teszi. Az Advanced Robotics célja egy teljesen automatizált és intelligens ellátási lánc létrehozása, amely teljes mértékben kiszolgálja ügyfelei igényeit.

Generatív mesterséges intelligencia a logisztikában

A mesterséges intelligencia (MI) területe óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt évek során, amelynek egyik legizgalmasabb része talán a generatív mesterséges intelligencia. A generatív AI célja az új adatok generálása az előzetesen megtanított adathalmazok felhasználásával, melynek működése a gépi tanulás egy speciális formáján, a mélytanuláson alapul. Olyan technológia, amely múltbeli adatokra támaszkodva hoz létre újat – legyen szó szövegről, képről, videóról, kódról stb. A generatív AI nemcsak másolja az adatokat, de meg is érti azok mintázatát, amelyekből képes új, kreatív változatokat előállítani.

A ChatGPT talán a legnépszerűbb generatív AI-eszköz.

A generatív mesterséges intelligencia a logisztikai iparág számos területén alkalmazható, amelyeket Kiss Gergely, az Attrecto Zrt. alapítója mutatott be. Az ügyfélszolgálaton például chatbotok kezelhetik a rutin ügyfélérdeklődéseket: ilyen a rendelés állapota, a szállítási idő vagy a visszatérési ügyek.

Kiss Gergely
Kiss Gergely, az Attrecto Zrt. alapítója

A generatív AI szállítmányozási tárgyalásokra is kiválóan használható. Egy fejlett nyelvi modell ugyanis képes megérteni a szerződési feltételeket, szállítási ütemterveket és árazási modelleket.

Szöveges adatok elemzésével egy online LLM (pl. Bard) betekintést nyújthat a piaci trendekbe, az új technológiákba és a versenyelemzésbe, amelyek befolyásolhatják a logisztikai vállalatok ellátásilánc-stratégiáját.

Az új alkalmazottak interakciót létesíthetnek egy ChatGPT-vezérelt asszisztenssel a vállalati eljárások, protokollok és a logisztikai ellátásilánc-menedzsment legjobb gyakorlatainak megértéséhez.

robot

A ChatGPT segíthet a vállalatoknak az előírások bonyolult hálójának navigálásában, betekintést, magyarázatokat és útmutatást kínálva a szabályozási szövegekre.

A generatív AI továbbá a releváns kutatások, cikkek és legjobb gyakorlatok elemzésével ajánlásokat nyújthat arra vonatkozóan, hogyan tehető fenntarthatóbbá az ellátási lánc.

Az AI emellett segíthet automatizálni és egyszerűsíteni a dokumentációs folyamatot is biztosítva azt, hogy a papírmunka rendben legyen, és a dokumentumok helyesen legyenek kitöltve.

Ez a szakmai nap bizonyára kiváló alkalmat teremtett arra, hogy a szakembereket megerősítse abban, hogy fontos az intralogisztikai robotizáció, ráadásul a lehetőségekhez képest érdemes mielőbb erre az útra lépni.

Csomor Zsolt