fbpx

Újdonságok és díjnyertes csomagolások 2023

Írta: Transpack-2023/V. lapszám cikke - 2023 november 06.

Az idei év is bővelkedik csomagolási újdonságokban, amelyek között számos díjnyertes megoldás is található. És ahogy már az utóbbi évek során megszoktuk, a tervezés fókuszában jellemzően a fenntarthatóság áll.

Fenntartható sajtcsomagolások

A Frischpack Csoport a kölni Anuga vásáron fenntartható csomagolási megoldásokat mutat be sajtok széles választékához. A műanyagfelhasználás csökkentésére egyik lehetőség, hogy az alsó fóliát nagyrészt papírra cserélik. A kétféle anyag kézzel szétválasztható, így megfelelően kezelhető a hulladék. Újrahasznosítható társított anyagként poliolefin alapú mono fóliákat használnak. A Greenline koncepció bioalapú anyag alkalmazása a legfenntarthatóbb megoldás.

A teljesen műanyagmentes csomagolás minősített komposztálható, túlnyomórészt természetes és megújuló alapanyagokból áll. Úgy vélik, hogy néhány év múlva a sajtokhoz felhasznált anyagok többsége bioalapú, azaz komposztálható, megújuló alapanyagú csomagolás lesz.

nő, csomagolás
A Frischpack Csoport fenntartható csomagolási megoldásai

Műanyag nélküli papírflakonok

A skót Cellucomp és az ázsiai Rypax szálalapú csomagolások fejlesztésével foglalkozik. Sikerült olyan papírflakont előállítaniuk, amely nem műanyag belső bevonattal készült. Továbbfejlesztették a gyökérzöldség-maradványokból készült Curran mikrofibrillált cellulózterméküket. A cégek új típusú cellulózrostot fejlesztettek ki, amely a curran, a bambusz és a cukorgyártásból származó rostos növényi maradványok keverékéből készül. Ez az anyag rendkívül erős és minimális porozitású. Lehetővé teszi egy vékony, nem áteresztő bevonat felvitelét a flakon belsejére, így nincs szükségműanyag belső bevonatra. A két cég több mint három éve dolgozik együtt egy tisztán szálalapú flakon létrehozásán. A prototípusokat egy dán kutatóintézet alapos tesztelés után jóváhagyta, és a technológiát elfogadta.

papírflakon
A skót Cellucomp és az ázsiai Rypax által fejlesztett papírflakon

A további szálalapú csomagolási megoldások a kupakokra is kiterjednek és még vékonyabb bevonatot próbálnak kifejleszteni. A gyorsan növekvő online kereskedelmi piacon egyre nagyobb szükség van hatékony és automatizált megoldásokra. Főleg az üvegpalackok szállításánál alkalmaznak vastag, ütéselnyelő/párnázó hullámkarton anyagokból készült összetett összehajtható szerkezeteket, amelyeket eddig nagy erőfeszítéssel, kézzel kellett összerakni. A bor- és szeszesital-nagykereskedők az új „automata palackpárnázóval” lényegesen nagyobb mennyiségű árut küldhetnek útjukra, ezzel időt és pénzt takaríthatnak meg. Az egyrészes palackpárnázót néhány másodpercen belül össze lehet állítani. Két vagy több palackpárnázó összeragasztásával nagyobb szállítóegységek képezhetők. A Smurfit Kappa szabadalmaztatott rendszere már jelentős költségmegtakarítást tesz lehetővé mind a csomagolási folyamatban, mind a hullámkarton anyagát tekintve.

karton doboz
A Smurfit Kappa szabadalmaztatott palack párnázó rendszere

Fenntartható állateledel csomagolás

A Mondi és a Fressnapf újrahasznosítható csomagolást fejleszt száraz állateledelekhez. A Fressnapf a Mondival együttműködve a száraz állateledel csomagolását újrahasznosítható, speciális nyomtatási technológiájú monoanyag megoldásokra cserélte.

száraz állateledel csomagolás
A Mondi és a Fressnapf újrahasznosítható száraz állateledel csomagolása

A Fressnapf Maxi Zoo Select Gold szárazeledel termékcsaládja egyfajta anyagból készült. Újrahasznosítható állótasakban van, amely nem engedi át a nedvességet, a zsírt és a szagokat. A Cyclos-HTP Institute tanúsítványa szerint a monoanyagból álló csomagolás más polietilén fóliákkal újrahasznosítható. A család többi tagja 300 g-tól 12 kg-ig is kicserélhető erre a megoldásra. Valamennyi csomagolási méret hosszú eltarthatóságot és egyszerű használatot tesz lehetővé a fogyasztó számára.

Egyedülálló technológia

A KM Packaging a Cosmetic Business kiállításon mutatta be a környezetbarát dizájn szerint optimalizált flip-top záróelemeit. A Melody termékcsaládba tartozó termékek súlya akár 45%-kal is csökkenthető, és szükség esetén lakossági gyűjtésből származó reciklált műanyagból is készíthető. A fröccsöntés zöld energiával történik.

Az optimalizált kupakok háromféle méretben és kétféle kivitelben készülhetnek: Melody Edge és Melody Ultra. Minden változat készülhet matt vagy magasfényű felülettel.

flip-top záróelem
A KM Packaging a Cosmetic Business kiállításon bemutatta a környezetbarát dizájn szerint optimalizált flip-top záróelemeit

A Tubex újonnan tervezett és szabadalmaztatott „The Minimalist” szórófeje alumínium aeroszolpalackokhoz nagyrészt fémből készült. Ezzel a műanyagtartalom 5%-ra csökken, és 95%-os fémtartalommal az aeroszol- palack az „A” újrahasznosítási osztályba kerül. Ez ökológiai és gazdasági előny, és kevesebb környezetvédelmi díjat kell fizetni. Az egyedülálló technológia új tervezési lehetőségeket tesz lehetővé, a dizájn ennek megfelelően innovatív és változatos. A Német Csomagolási Díj nyertese a prototípus.

szórófej
A Tubex újonnan tervezett és szabadalmaztatott „The Minimalist” szórófeje

Házilag komposztálható csomagolás

A Superseven Repaq házilag komposztálható, tanúsítvánnyal rendelkező zero-waste cellulóz fóliacsomagolása élelmiszerekhez helyettesíti a műanyagot, és így megakadályozza a mikroműanyagok keletkezését, csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást és lezárja a biológiai alapanyag-körforgást. Ily módon a Repaq segíti a vállalatokat a fenntartható fejlesztési célok és a párizsi éghajlati célok elérésében. A természetben az anyag legfeljebb 180 napon belül magától lebomlik.

komposztálható cellulóz fóliacsomagolás
A Superseven Repaq házilag komposztálható, zero-waste cellulóz fóliacsomagolása

A fólia a Fenntarthatósági díj 2023 nyertese

A Solvay és a Hegen kooperációjának eredménye az 54%-ban újrahasznosított anyagból készült cumisüveg. Az élelmiszerekhez is megfelelő fenntartható amorf, természetes borostyánszínű átlátszó polimer DuradexTM polifenilszulfon (PPSU) MB, amely nem tartalmaz mesterséges pigmenteket, ftalátokat és biszfenolokat, például BPA-t. A prémiumminőségű cumisüveg nyomással zárható, csavarással nyitható.

cumisüveg
A Solvay és a Hegen kooperációjának eredménye az 54 %-ban
újrahasznosított anyagból készült cumisüveg

A Solvay nagyon gazdaságos alternatívát kínál a tisztán fosszilis alapú PPSU-megoldások közvetlen helyettesítésére. Az anyag karc- és foltálló, valamint ellenáll a szagoknak, és természetes tapadásmentes felületet biztosít. A kiváló stabilitást és a törésállóságot magas hőállósággal ötvözi. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a könnyű, ergonomikus kialakítású, széles szájú palackok több mint 1000 csírátlanítási és mosogatógépi ciklusra alkalmasak forró vízben, sérülésveszély nélkül. A Solvay a Hegen cumisüveget a Fakuma kiállításon mutatja be.

Kiss Rozália