fbpx

Csaknem csoda

Írta: Kohout Zoltán - 2019 május 10.

Csökkenthető a műanyag-felhasználás és -szennyezés a biológiailag lebomló alapanyaggal.

A táv marad, a szemét csökken

A 2019-es londoni maratonon műanyag vizesflakonok helyett biológiailag lebomló, ehető, alga-vízgömbökből itták a vizet a futók. Aki látta a budapesti futóversenyek után a Dunába dobott műanyag vizesflakonokat, az el tudja képzelni, milyen látvány – azaz hulladékmennyiség – marad egy nagyobb világváros hasonló sportrendezvényei után. A tavalyi londoni maratonon például 920 000 műanyag palackot osztogattak el a futóknak a verseny alatt – a 42 kilométeres távon elképesztő mennyiségű PET palack halmozódott fel az út mentén. Az idei londoni maratonon azonban biológiailag lebomló és ehető vizestasakokat fejlesztett ki algából, és ezeket a vízgömböket osztogatták a futóknak PET palackok helyett. A vékony, átlátszó algagömbökbe egyszerűen egy lyukat kell harapni, és megiható a benne tárolt tiszta víz. Így a PET palackok mennyiségét 920 ezerről 704 ezerre csökkenteni – írja az inpressmagazin.hu.

Erős, tiszta és fenntartható

Az alga-tartályok előtt nagy jövő állhat, miután nemcsak sportrendezvényeken, hanem a vendéglátás, a catering, és az élelmiszer-kereskedelem számos területén átvehetik a műanyagok helyét – gondoljunk csak a műanyagdobozos, -tasakos innivalókra, szószokra, és más termékekre.

A tengeri moszatok bizonyos fajtái naponta akár 1 métert is nőhetnek; a belőlük készült csomagolások pedig rövid idő alatt és ökológiailag ártalmatlan módon lebomlanak.

Az algák másik nagy, ökológiailag előremutató felhasználási területe a mezőgazdaság: az alga ugyanis rendkívül jó biológiai trágya és növénykondicionáló anyag. A vízben és a hullámverte partokon hőmérsékleti és mechanikai szélsőségeknek egyaránt kitett moszatok nemcsak tápláló, hanem a stressztűrést erősítő anyagokat is átadnak a kultúrnövénynek.