fbpx

Hamarosan polcokra kerülhet a világ legkönnyebb sörösüvege

Írta: Szerkesztőség - 2021 június 11.

Az AB InBev állítása szerint a világ legkönnyebb hosszú nyakú sörösüvegét fejlesztette ki kereskedelmi célú gyártásra. A feladat során kihívást jelentett a táguló gáz miatti növekvő belső nyomás, valamint a palackokra nagy ütőerőt kifejtő töltővezetékek.

 

Környezetvédelmi szempontból sem elhanyagolható innováció

Az AB InBev sörfőzdének – olyan márkatulajdonosoknak, mint a Budweiser, a Stella Artois, a Corona, a Beck’s és a Leffe – sikerült a szokásos hosszú nyakú sörösüveg súlyát 180 grammról 150 grammra csökkenteni. Ezzel állítólag palackonként 17%-kal csökkent azok szén-dioxid-kibocsátása – olvasható a Packaging Europe hírei között.

 

sörösüveg palack sörfőzde
Kép forrása: AB InBev

 

„Palackjaink könnyebbé tétele hosszú évek óta prioritás az AB InBev-nél. Ez az új, könnyebb palack fontos környezeti és technológiai áttörést jelent, lehetővé téve számunkra az üvegpalack karbonlábnyomának csökkentését – magyarázza Frederik De Graaf, a csomagolástechnikai fejlesztés az AB InBevnél.

A siker a külső partnereikkel folytatott intenzív együttműködés gyümölcse, megosztva az ismereteiket. Együtt dolgoztak az új üvegbevonatokon, az új üvegforma bevonatokon és az üveg megerősítésére átalakított korszerű technológián is.

A palack súlyának csökkentésekor kihívás volt például, hogy a sör szénsavas ital lévén, és bizonyos hőfeltételek mellett a táguló gáz miatt belső nyomás is kialakulhat. Figyelembe kellett venni továbbá a palackokra nagy ütőerőt kiváltó töltővezetékek sebességét is. Végül a legkorszerűbb berendezések, a képzett üzemeltetők és a folyamatfejlesztések kombinációja segítette az újítás megvalósulását.

Mint minden új csomagolási innováció, a könnyített palack is átfogó tesztelésen esik át, mielőtt piacra kerülhet.

 

Összeállította: Csomor Zsolt