fbpx

Az árufuvarozók sztrájkfelhívása

Írta: Barna Ferenc - 2022 november 11.

Határozatlan idejű sztrájkra hívja a szállítmányozókat 2022. november 14-től a spanyol Közúti Árufuvarozók Védegylete (Plataforma de Defensa del Sector del Transporte del Mercancías por Carretera).

A védegylethez tartozó, spanyol kamion
Sztrájkra szólítja fel a szállítmányozókat a spanyol védegylet (fotó: Plataforma de Defensa del Sector del Transporte)

Nem elégedettek a fuvarosok

A spanyol (egyéni, kis- és közepes fuvarozási vállalkozásokat tömörítő) érdekképviseleti szerv döntést hozott (86%-os igennel), hogy sztrájkra szólítja fel az ágazatot, mivel a márciusi megmozdulások nem hoztak megfelelő eredményt, és az árufuvarozók továbbra is elégedetlenek. Négy pontban fogalmazták meg követeléseiket, melynek része a fuvarozók veszteséges munkavégzését megakadályozó törvény, egy új közvetlen támogatási csomag, a be- és kirakodás járművezetők által történő végrehajtásának tilalma, a be- és kirakodóhelyeken a várakozási idő egyórás korlátozása, a fuvarellenőrzésre vonatkozó szabályok és érintett hatóságok.

A sztrájk hírére több közlekedési és szállítmányozási vállalkozásokat képviselő szervezet és az ágazat fő munkaadói hangot adott a felhívástól való elzárkózásuknak, véleményük szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben nem lehet aktuális egy ilyen megmozdulás.

Aggódnak a mezőgazdasági termelők és a piac egyéb résztvevői

A zöldség-gyümölcs ágazatban riadalmat kelt a sztrájk híre, mivel november az egyik legforgalmasabb hónap, amikor az agrártermékeket betakarítás után az élelmezési lánc elemei között szállítani kell feldolgozásra vagy értékesítésre.

Egyes becslések szerint ebben az időszakban hetente 600 ezer tonna, közel 700 millió euró értékű, gyorsan romló agrártermék van az utakon.

Forrás: Plataforma de Defensa del Sector del Transporte