fbpx

A sokoldalúan felhasználható 2 dimenziós (2D) kód

Írta: Szerkesztőség - 2017 október 11.

A japán Denso Wave fejlesztette ki 1994-ben. A Toyota használta először az autógyártás-logisztikában az alkatrészek jelölésére. A Toyota a lean vállalatirányításban és just-in-time gyártásban a kanban ütemezési rendszert használta. A kanban fejlesztéséhez azonban a lineáris vonalkód már nem volt elegendő, így jutottak el a 2D kódhoz. A termékazonosításra használt egydimenziós vonalkódot már megszoktuk, elsősorban a kereskedelemben vált népszerűvé. Jóval többet tud azonban a 2D kód, amely nem vonalakból áll, hanem pontokból. A négyzet felülete sok kis modulból épül fel, amelyek tartalmazzák a tárolt információkat és a hibakorrektort, amely biztosítja a kód olvashatóságát akár a modulok 30%-ának sérülése esetén is. A legkisebb kód 21×21 modulból áll, a legnagyobb 177×177 modulból. A 2D kód kisebb térben sokkal több információt tud tárolni, mint a vonalkód (1. ábra).

  1. ábra 1d és 2d kód azonos adattartalommal

Alkalmazási területek

Többféle 2D kód van, a legismertebb a QR (Quick Response) kód. Mi mindenre jó ez a fekete fehér pontokból álló kép? Nemcsak a gyártó tudja leolvasni, hanem a fogyasztó is. Így pillanatok alatt hozzájut azokhoz az információkhoz, amiket a gyártó közölni akar vele, vagyis a kód egy fontos kommunikációs eszköz a vállalatok számára. Az okostelefonokra letölthető egy QR kódolvasó applikáció, és leolvasható a sarzsszám, eredet, gyártóhely, eltarthatóság. A 2D kód használható azonosításra, eredetigazolásra, hamisítás elleni védelemre, marketing akciókra. A 2D kód lehetővé teszi az áru nyomonkövethetőségét, ami nagy előny nagyon sok iparágban. Nem véletlenül választották a 2D kódot a receptköteles gyógyszerek egyedi azonosítására a 2019-ben életbelépő 2016/161 EU rendelet értelmében. Az ISO szabványnak is megfelelő 2D kód tanúsítványul szolgálhat, a gyógyszerész a gyógyszer kiadásánál ellenőrizheti az azonosítószámot az adatbankban, vagyis meggyőződhet róla, hogy a gyógyszer valóban forgalomban van. A Bosch megoldása a Data Matrix Code felvitelére a faltkartonra nem csak egyedi azonosításra szolgál, hanem hamisítás elleni védelemre is, és a termék nyomonkövethetőségét is biztosítja (2. ábra).


2. ábra A Bosch megoldása a gyógyszeripar számára

Nemcsak a csomagolást lehet jelölni 2D kóddal, hanem a terméket magát is (Direct Part Marking röviden DPM). A műszaki cikkek gyártói számára ez egy viszonylag egyszerű, költségkímélő módszer. A belső logisztikában is nagyon fontos a DPM, hiszen a gépi leolvashatóság az automatizált gyártás feltétele. Így lehet az anyag-, és információ áramot megfelelően vezérelni, a szállítási sebesség gyorsításával csökkenteni a költségeket. A folyamatoknak nemcsak intelligensnek, hanem kommunikatívnak is kell lenni, ezért a REA Elektronik és a Kawasaki Robotics egy robottal támogatott jelölési koncepciót dolgozott ki (3. ábra), amely már a belső logisztikában bekövetkezett digitális váltáshoz igazodik. A rendszer egy robotból és egy ipari jelölő berendezésből áll. Kívánságra a kód minőségvizsgálatára alkalmas berendezés is integrálható. A termékeket, csomagolásokat lehet tintával, lézerrel jelölni, 1D vagy 2D kódot tartalmazó címkével, logóval, felirattal ellátni.


3. ábra REA és Kawasaki jelölési koncepciója

Az online kereskedelemben is használatos a 2D kód, szinte minden csomagküldő szolgálat 2D kódot használ a kísérő dokumentumokon és a csomagolásokon is. Általában a klasszikus postai bélyeget online nyomtatott 2D kóddal helyettesítik. A szállítólevél is sokszor fölösleges a QR kód alkalmazásával, mert egy link eljuttat minket egy oldalra, ahol online megtalálható a szállítólevél.

2D kód nyomtatása

Minden módszerrel nyomtatható, nemcsak fekete és fehér lehet, de a megfelelő kontrasztra van szükség a leolvasáshoz. Hogy kiváló minőséget és sebességet lehessen elérni, a termékhez kell igazítani, és más anyagra más-más technikával kell nyomtatni. A jelölő berendezés sokféle lehet, nemcsak a terméktől függ a technika, hanem az iparágtól is. A gyógyszer-, kozmetikai-, és élelmiszeriparban dominálnak a tintasugaras ipari jelölő berendezések, amelyek gyorsan, érintés nélkül jelölik a terméket. A rugalmasan pozícionálható, karbantartást nem igénylő ipari jelölő berendezések tartósan, megbízhatóan jelölnek különböző felületeket. A jelölés címkével is lehetséges. A 2D kód nyomtatása gyakran a csomagolósorba integrált termo-, és termotranszfer nyomtatóval inline modullal vagy inkjet nyomtatóval történik öntapadós címkére. Komoly minőségi követelmények esetén, a modern lézeres jelölő berendezések jöhetnek szóba. A műanyag, fém vagy más felület érintés nélküli, közvetlen jelölésére széndioxid vagy szállézert alkalmaznak. Nem primer csomagolások esetében, gyűjtődobozok, betegtájékoztatók nyomtatására rugalmas és költségkímélő digitális nyomdagépeket használnak nagyobb volumeneknél is.

A nyomatminőség ellenőrzése

A kódnyomtatás minőségét speciális mérőműszerrel lehet ellenőrizni. (4. ábra) Az ISO/IEC 15415 a 2D kódokra vonatkozó szabvány.


4. ábra VeriCube minőségelenőrző berendezés a REA-tól

A minőségre befolyással lehet az anyag szerkezete, felülete, a szín, a gyártási körülmények, a tinta. A sérült vagy hibásan nyomtatott kód kézi szkennerrel vagy mobiltelefonnal leolvasható, automatizált folyamatnál nagy sebesség esetén ez nem mindig teljesül.

Kiss Rozália