Műanyag: globális jelentőségű lehet a magyar találmány

Kevesebb mint 50 nap alatt szerves iszappá bontja le a könnyű szerkezetű, egyszer használatos műanyagokat egy új magyar találmány. A folyamat ráadásul káros anyagok felszabadulása nélkül megy végbe, aminek világszerte óriási jelentősége lehet a bolygót elárasztó műanyaghulladékok kezelése szempontjából.

 

hulladék, kotrógép

 

A BMW alapítványa is támogatja

A fejlesztés a magyar Poliloop nevéhez: a start upot a BMW Foundation Herbert Quandt akcelerátorprogramjában keresték meg – mondta Madaras Liz, a start up vezetője a Vespucci Partners honlapján megjelent interjúban. (A BMW akcelerátorprogramja többek közt a környezetvédelemért elkötelezett szakembereket támogatja.) A Poliloop célja olyan technológiákat kell létrehozni, amelyek képesek a megfelelő irányba befolyásolni a népességnövekedéssel és a hulladékképződéssel járó folyamatokat. Ennek egyik része gazdaságos, környezetbarát alternatívát nyújtani a jelenlegi rossz szokások helyett, a műanyagokra pedig nem mint szemét, hanem mint erőforrás tekint.

 

Erőforrás lesz tiszta úton

Madaras Liz szerint a Poliloop innovációja egy olyan biotechnológiai eljárás, amely a könnyű szerkezetű, jellemzően egyszer használatos műanyagokat kevesebb mint ötven nap alatt szerves iszappá, komposzttá bontja le, káros anyag felszabadulása nélkül. A lebontás már önmagában nagy eredmény, de az igazi különlegesség az, hogy a lebomláskor létrejövő anyagot újra fel lehet használni például talajjavításra, becsatlakozva ezzel egyfajta körforgásos gazdaságba. Lényegében természeti erőforrásként válik felhasználhatóvá, mint egy természetes erőforrást.

 

csomagolás egyszer használatos innováció komposzt lebomló logisztika műanyag start up újrahasznosítás
.
.