fbpx

Műanyag: globális jelentőségű lehet a magyar találmány

Írta: Kohout Zoltán - 2021 november 25.

Kevesebb mint 50 nap alatt szerves iszappá bontja le a könnyű szerkezetű, egyszer használatos műanyagokat egy új magyar találmány. A folyamat ráadásul káros anyagok felszabadulása nélkül megy végbe, aminek világszerte óriási jelentősége lehet a bolygót elárasztó műanyaghulladékok kezelése szempontjából.

 

hulladék, kotrógép

 

A BMW alapítványa is támogatja

A fejlesztés a magyar Poliloop nevéhez: a start upot a BMW Foundation Herbert Quandt akcelerátorprogramjában keresték meg – mondta Madaras Liz, a start up vezetője a Vespucci Partners honlapján megjelent interjúban. (A BMW akcelerátorprogramja többek közt a környezetvédelemért elkötelezett szakembereket támogatja.) A Poliloop célja olyan technológiákat kell létrehozni, amelyek képesek a megfelelő irányba befolyásolni a népességnövekedéssel és a hulladékképződéssel járó folyamatokat. Ennek egyik része gazdaságos, környezetbarát alternatívát nyújtani a jelenlegi rossz szokások helyett, a műanyagokra pedig nem mint szemét, hanem mint erőforrás tekint.

 

Erőforrás lesz tiszta úton

Madaras Liz szerint a Poliloop innovációja egy olyan biotechnológiai eljárás, amely a könnyű szerkezetű, jellemzően egyszer használatos műanyagokat kevesebb mint ötven nap alatt szerves iszappá, komposzttá bontja le, káros anyag felszabadulása nélkül. A lebontás már önmagában nagy eredmény, de az igazi különlegesség az, hogy a lebomláskor létrejövő anyagot újra fel lehet használni például talajjavításra, becsatlakozva ezzel egyfajta körforgásos gazdaságba. Lényegében természeti erőforrásként válik felhasználhatóvá, mint egy természetes erőforrást.