PET Kupa: 3000 kritikus pont, 180 tonna hulladék a Tiszán

Írta: Kohout Zoltán - 2021 november 25.

A Tisza hazai szakaszának ártéri erdőiben 3000 szennyezett területről az elmúlt években 180 tonna hulladékot távolítottak el.

 

folyó, ember. hulladék, csónak

 

Online adatbázis a szennyezett területről

A Tiszta víz, boldog Tisza program során a PET Kupa szakemberei, önkéntesei, hulladékgazdálkodási szakértői együttesen mérték fel a műanyag szennyezés gócpontjait. Erre építettek egy online adatbázist, hogy hatékonyabbá és átláthatóbbá váljon a Tisza vízgyűjtő területén kifejtett folyóvédelmi tevékenység – írja a 444.hu. A folyót szegélyező hazai ártéri erdőkben közel 3000 szennyezett területet tártak fel, ezek közül 300-at sikerült megtisztítani. Az elmúlt években nagyjából 180 tonna hulladékot távolítottak el a folyóból és árteréből. Az online tiszai hulladéktérkép 2792 különböző mértékben szennyezett és 300 megtisztított területet mutat a folyó és mellékfolyóinak magyarországi szakaszán. A román, szerb, ukrán és szlovák folyószakaszokon további 1071 szennyezett és 87 megtisztított helyszínt tár fel.

 

Rámutat a hiányosságokra

A hagyományos, többnapos folyami PET-hajós versenyekből idén hármat szerveztek a Tisza-tavon, a Felső-Tiszán és a Bodrogon. Az idei versenyek során több száz önkéntes, 32 pillepalack hajóval evező csapat, több tucatnyi kenus különítmény tisztította a Tiszát és a Bodrogot, amelynek eredményeként 20 tonna hulladékot sikerült eltávolítaniuk.

A PET Kupa kilenc éve töretlenül küzd azért, hogy felhívja a figyelmet arra a komplex környezetvédelmi problémára, amely a megfelelő hulladékgazdálkodási rendszerek hiányára, valamint a hiányzó hulladékkezelési infrastruktúrára vezethető vissza a Tisza határon túli szakaszain.

 

forrás: 444.hu