Tartsuk tovább körforgásban a műanyagot!

Írta: Csomor Zsolt - 2021 január 31.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) friss jelentése alapján hiába az emberek növekvő klíma- és környezettudatossága, még mindig túl sok műanyagot állít elő és használ el a társadalom.

 

Okosabban és jobban kellene használni

A műanyag okozta kihívások nagyrészt arra vezethetők vissza, hogy termelői és fogyasztói rendszereink nem fenntarthatók – mondta Hans Bruyninckx, az EEA főigazgatója. A legjobb módszer a szakértők szerint egy alapvetően fenntartható, és körforgásban lévő műanyaggazdaság, amelyben az anyagokat okosabban és jobban használják fel, valamint hasznosítják újra. Emellett a műanyagokat fenntartható nyersanyagokból kellene előállítani.

 

műanyag körforgás
Használjuk okosabban a műanyagot!

 

A koppenhágai székhelyű EEA jelentése alapján Európában 2018-ban 61,8 millió tonnányi műanyagot használtak el – adta hírül az MTI. Ez a mennyiség viszonylag stabil, miközben más földrészeken folyamatosan növekednek az értékek. A nyugat-európaiak fejenként évente háromszor annyi műanyagot használnak, mint a globális átlag. A közép-európai felhasználást nem közölte a jelentés.

 

Járvány idején még többet használunk, de most nincs más választás

A pandémia és a klímaváltozás még inkább a figyelem középpontjába terelte a műanyag okozta válságot, a járvány elleni védekezésben ugyanakkor épp a műanyag játszik kiemelkedő szerepet. A maszkok jelentősen hozzájárulnak a vírus terjedésének megakadályozásához. Az éttermek egy része házhoz szállításra állt át, amit többnyire műanyagból készült eldobható dobozokkal oldanak meg. Az online vásárlások száma és a kiszállított csomagok száma is megnövekedett. Mindezek veszélyeztethetik az Európai Uniónak a műanyagszemét csökkentése érdekében tett erőfeszítéseinek sikerét.