Nagymamai varróleckétől a 3D-s tervezésig

Ha egy művészi és mérnöki tervekkel megáldott személyiségnek van szerencsés indulás az egyetemi tanulmányokhoz, akkor Lévai Letíciának van: a nagymamájától a szülein át a választott szakos tanáráig mindenki nagyban hozzájárul(t) ambíciói kibontakoztatásához. A Soproni Egyetem következő tanévben végzős tervezőgrafikus hallgatóját nemcsak abban segítik a hozott-kapott ösztönzések, hogy könnyebben előállítsa terveit, hanem még abban is, hogy nyomdakészen fogalmazzon, amikor az életéről vall, vagy éppen a Hungaropack Studenten elért sikeres alkotását mutatja be.

Lévai Letícia
Lévai Letícia

Nemcsak női vonalak…

Mi vezet egy fiatal nőt oda, hogy mérnöki-tervezői pályát válasszon – még ha ez a pálya a grafikai tervezés révén sok művészi elemet is tartalmaz? Szerencsés korunkban, amikor a nők szerepvállalása és aránya mind nagyobb ezeken a szakterületeken is, ez a kérdés mindinkább konzervatív klisének bizonyul. Ám a rá adott válaszok egytől egyig izgalmasak.

– Én akkor szerettem meg a tervező gondolkodást, a sík és a tér egymáshoz viszonyulását egy tervező munka során, amikor a nagymamám varrni tanított kiskoromban. Már a ruhadarab tervezése előzetes tudásokat feltételez: ismerni kell a női test formavilágát, a mozgással változó testhelyzeteket, ismerni kell az anyag lehetőségeit. És persze a méretek miatt számolni kell: ha hímzés, akkor a szemeket, ha varrás, akkor az arányokat, és így tovább – emlékszik a kezdetekre a Lévai Letícia Dorka. A grafikus hallgató részben e gyerekkori gyakorlat révén jelentkezett a Soproni Egyetem tervezőgrafikusi képzésére. – És kezdettől azt tapasztaltam, hogy bizonyos előnyben vagyok azokkal a hallgatótársaimmal szemben, akiknek ilyen 2D-3D előzetes gyakorlatuk nem volt – fűzi hozzá megerősítésképpen.

 

Művészet, jog, szóhasználat

Letícia persze nemcsak a nagymamától, hanem a szülei révén is izgalmas inspirációkat hoz. A jogász apa és anya ugyanis szintén nem idegenek a művészet világában; a tradicionális kultúra mellett a szabatos megfogalmazások érzékét is a lányuk vérébe oltották. – Ez is egyfajta előny, és nagy hasznát is veszem, amikor beszélnem kell egy-egy alkotásról, tervről – mondja a hallgató, akit mindezen túl lelkes szülői támogatás is kísért, amikor nagy örömére felvételt nyert a Soproni Egyetemre.

Ott pedig azzal folytatódott a szerencsés sorstalálkozások sorozata, hogy az a Rosta Péter lett az egyik szaktanára, aki „nemcsak, hogy inspiráló lelkesedéssel beszél a szakmáról, hanem olyan hasznos alkalmazásokat, technikai és más ismereteket ad át, amik segítenek a művészi hajlamaim megvalósításában”.

grafikaLévai Letícia könyvterve

 

Más szemével is látni

Letícia ezek közé sorolja például azt a szemléletformáló tudást, aminek a révén a hallgatók megtanulják, hogy ne csak tervezőként, hanem marketingesként is gondolkozzanak a folyamat során. – Sőt, amikor például gyerekcukorka-csomagolást terveztem, tudtam, hogy gyerekfejjel kell gondolkodnom ahhoz, hogy sikeres legyen a csomagolás. A tervezőnek tehát nem csak működőképes terméket kell létrehoznia, nem csak az áru védelmét, a szállítási és más műszaki, technikai elvárásokat kell teljesítenie. Nyilván azokat a lélektani szempontokat is, amik vonzóvá teszik a vevők előtt – vázolja Letícia. S rögtön hozzáteszi: a Soproni Egyetemen a környezettudatosság is markáns és alapvető szempont a tervezésoktatás folyamatában.

 

grafika
„…elkerülhetetlen volt, hogy hozzá illő prémium csomagolást hozzak létre”

 

Az erdők világában

S ez már el is vezet ahhoz a sikeres tervhez, amivel Lévai Letícia elismerést aratott a Hungaropack Student versenyen. – A pályázati kiírás kapcsán is fontos elem volt az egyetemnek ez a környezetkímélő szemlélete, amiben nyilván része van az erdőkben gazdag vidéknek, ahol élünk. A kollégiumban pedig – ahol lakom – az erdészeti képzésre járó fiúk gyakran hoznak mindenféle ehető, fűszerként is használható gombaféléket. Ezeket megőrlik, egymást közt, rokonoknak, barátoknak adogatják. Innen merült fel bennem az ötlet arra, hogy ezeknek a valóban nagyon különleges fűszergomba-őrleményeknek tervezzek csomagolást. Mivel itt olyan készítményekről van szó, amiknek az ára messze a prémium termékek körébe emeli őket, szinte elkerülhetetlen volt, hogy hozzá illő prémium csomagolást hozzak létre – foglalja össze Letícia. Kis piackutatást is végzett a tervezés előtt, s azt találta: a ma elérhető hasonló termékek csomagolása nem igazán tükrözi a termék sajátosságait. Olcsó műanyagokkal és matricákkal operáló megoldásaik még a termék megtalálhatóságát sem mozdítják elő.

Ezért aztán Rosta Péter útmutatásai mellett arra törekedett, hogy nem a hétköznapi, harsány színekkel és tipográfiával operáló csomagolást tervez. Sokkal inkább diszkréten elegáns, az erdő földszíneit, letisztult, természetesen egyszerű világát idéző forma- és színvilágot teremti újjá a dobozon. És hozzá még valamit: a termék sajátos jellegét figyelembe véve is a lehető leginkább környezetkímélő anyagokból dolgozik.

 

Összetett szempontok

Ez azonban a fűszergombaporok esetében nem is olyan egyszerű. – Különösen nagy gondot kell fordítani arra, hogy ezt az igen drága terméket (aminek 100 grammjáért akár 5 ezer forintot is elkérnek) nem érheti nedvesség. Ezért bár a fahenger anyagában jobban illene hozzá, szóba sem jöhet, mert a fa átenged bizonyos mennyiségű nedvességet. Így maradt az üveg, ami azért mégsem tökéletes megoldás, hiszen bár szinte végtelenül reciklálható, az ipari tapasztalat az, hogy a kis űrtartalmú konzerves üvegeket csak ritkán hasznosítják újra, mert sokkal költségesebb az eljárás, mint a nagyobbak esetében. Viszont mivel a termék drága, fel sem merül, hogy mondjuk valaki egyszerre 1 kiló fűszergomba-őrleményt vásároljon egy nagy konzerves üvegbe… – érzékelteti a tervezés során felmerülő szempontok összetettségét Letícia.

Így alakult ki a hat kis üvegtégelyt tartalmazó fűszergomba-őrlemény dobozterve. A tégelyek lecsavarható kupakján színek is jelölik a bennük található gombafajtát. Letícia a Hungaropack Student zsűrije számára adott műleírása azzal érvel, hogy a kis kiszerelés lehetővé teszi a vevőnek, hogy előbb kis mennyiségben kipróbálja a terméket. A külső, tárolódoboz pasztell színei az őszi erdő hangulatát idézik.

 

pizzás doboz
Pizzásdoboz-tervezet, ami egyben játék is lehet családnak-csapatnak

 

A tervező mindezek mellett a piaci-gazdasági és kereskedelmi szempontokra is gondolt. Úgy véli, az egészséges és gasztronómiailag különleges, piacképes termék eladhatóságát nagyban segíti a termék értékét tükröző prémium csomagolás. A piacképesség pedig azért is fontos, mert a gombafogyasztásra épülő gombatermesztés támogatja az erdőgazdaságok prosperitását.

Szabad maximalizmus

Lévai Letícia a jövőről szólva azt mondta lapunknak, szabadúszó tervezőgrafikusként, csomagolástervezőként képzeli el a jövőjét. – Tudom, hogy sokra vagyok képes mind mennyiségben, mind minőségi munkában. Az egyetemen a tavalyi sűrű, sok feladatot adó évünk után úgy érzem, szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy sikerült helyt állnom, azzal együtt is, hogy maximalista vagyok.

csomagolás doboz fűszergomba grafikai tervezés környezetbarát logisztika Soproni Egyetem stanc tipográfia
.
.