fbpx

Új csomagolóanyag innováció a Metsä Board-tól

Írta: Szerkesztőség - 2023 december 30.

A karácsonyi szezonra időzítve mutatta be a finn Metsä Board új ajándékcsomagolási koncepcióját. A csomagolás könnyű, szűzszálas kartonból, finom hullámból készült és a gyártása kevesebb CO2-kibocsátást eredményez a hagyományos tömör kartoncsomagoláshoz képest.

A finn vállalat fejlesztői néhány éve kezdtek el dolgozni egy új alternatíván. A cél az volt, hogy a fogyasztói élmény ugyanaz legyen, mint a jelenlegi megoldásoknál. Ennek elérése érdekében továbbfejlesztettek egy olyan kartondobozt, amely ugyanolyan erős és stabil, mint az elődje, de ugyanakkor könnyebb és jobban környezetbarát.

csomagolás
Az új csomagolóanyag megoldás gyártása kevesebb anyagot igényel

A fejlesztés során a finom hullámosítás bizonyult a legjobb megoldásnak, mivel lényegesen könnyebb és kisebb horonymérettel rendelkezik, mint a hagyományos hullámkarton megoldások. Az új csomagolás külön alapból és fedélből áll, mindkettő finom „furulyákból” készült. A tervezés során fontos volt a tömeggyártásra vonatkozó költség szempont is. Ennek megfelelően a fejlesztés eredményeként a meglévő gyártósoron, annak átszerszámozása nélkül is gyártható az új csomagolóanyag.

A felső réteg állhat bevonat nélküli fehér kraftlinerből és bevont fehér kraftlinerből is. Ez utóbbi biztosítja a csomagolásnak a legjobb nyomtatási tulajdonságokat. A gyártó szerint az új ajándékcsomagolási megoldás különösen alkalmas kozmetikumokhoz, csokoládéhoz, italokhoz és egyéb prémium termékekhez:

Az új csomagolóanyag megoldás gyártása kevesebb anyagot igényel.  A gyári mérések során az új csomagolást az újrahasznosított, rostalapú anyagból készült tömör kartondobozokhoz hasonlították. Arra a megállapításra jutottak, hogy a legújabb fejlesztés eredményeként létrejött csomagolóanyag, közel feleakkora tömegű. Ebből fakadóan az új csomagolási megoldás segíthet a felhasználóknak szén-dioxid-csökkentési céljaik elérésében.

Továbbá az új csomagolási megoldás gyártása során nem használnak káros ragasztót vagy más műanyag laminátumot, így az újrahasznosítás sokkal hatékonyabbá válik.

Czékus Mihály