fbpx

Nagy durranás lehet ez a söröspalack

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 26.

A bio söröspalack tetszik a Carlsberg vállalatnak, miközben a környezetvédők inkább a visszaváltást sürgetik. A kisüzemi sörfőzdéknek utóbbi viszont nem alternatíva, mivel azok megfelelő tisztítása igen költséges.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a holland Avantium növényi cukrok felhasználásával készít bio műanyagpalackokat. Ezek a tárolók a hagyományos műanyag palackokkal ellentétben rövid idő alatt lebomlanak, ráadásul az ismertebb bio műanyagoknál is fenntarthatóbbak. A társaság terveivel már meg is nyerte a Carlsberget: a dán sörgyártó papírpalackban forgalmazná sörét, amikor is a palack belső, vékony műanyagfelülete készülne a növényi műanyagból. A környezetvédő szervezetek viszont inkább szemléletváltást sürgetik, az egyszer használatos csomagolás helyett a visszaváltási rendszer erősítését.

Sok szempont – elsősorban a minőség, majd a design – határozza meg, milyen hogy milyen üvegeket választanak a sörgyártók. A kisüzemek elsősorban azért használnak egyutas, nem visszaváltható üvegeket, mert nem pasztörizált söröket állítanak elő: ennek következtében már igen csekély szennyeződés vagy bármi, ami az üvegben marad elegendő ahhoz, hogy megromoljon a sör. Emiatt nagyon veszélyes a tisztítás és a visszaváltás, ismertette az InfoRádió műsorában a döntés hátterét és a csomagolási reform nehézségeit Ali Rawech Szami, a Hop Top magyar kézműves sörfőzde tulajdonosa. Az ilyen kisüzemekbe megfelelő mosóberendezések ára igen magas.

Nyugat-Európában jellemző irány, hogy dobozba csomagolják a söröket, és már Magyarországon is egyre népszerűbb. Talán ezt könnyebb is szelektíven gyűjteni. Ali Rawech Szami egyébként nagyon örülne, ha lenne környezetbarát alternatív anyag, szerinte biztosan sok főzde arra térne át.

A Carlsberg speciális kartonpalackjával kapcsolatban a sörfőzde tulajdonosa elmondta, biztos abban, hogy ez a jövő, és a legtöbb kraft sörfőzde átállna egy környezetbarát termékre.