fbpx

Minden olyan mozgást képes szimulálni, amit az emberi kar

Írta: Barna Ferenc - 2020 október 21.

A közel száz kiállító egyike volt a FANUC Hungary Kft., aki az Ipar Napjai szakmai kiállításon részt vett. A cég öt robotot hozott ki a standjára, ahol azok működés közben megtekinthetők voltak. Programozók és termékmenedzserek álltak a látogatók rendelkezésére, és megválaszolták a szakmai közönség kérdéseit.

 

Mihalik Zsolt elmondta, hogy a robotok nem szoktak téveszteni, ha megfelelően vannak betanítva, és a pozíciók fixen be vannak állítva. A programozásban meghatározottak szerint funkcionálnak, hibarátájuk nem éri el a kettő százados.

 

Mihalik Zsolt, After Sales Team Leader
Mihalik Zsolt, After Sales Team Leader, FANUC Hungary Kft.

 

SCARA Robot SR-3iA

Gyors, 360°-os mozgásterével, kis súlyával (3 kg) ez a robot ideális kisebb összeszerelési, felszedő és lerakó, vizsgáló és csomagoló munkához.

 

LR Mate 200iD 4S

Ez az intelligens mini robot rövid, hat tengelyes karral rendelkezik, így szűk helyen alkalmazható, illetve kisméretű gépekre szerelhető. Egyszerűen beépíthető, többféle kiegészítővel is kapható, ideértve az intelligens (látás és erő) funkciót és a különleges alkalmazáscsomagokat is. A kiállításon felállított típus szerszámgép kiszolgálást látott el kettő befogóval, valamint kettő robot megfogóval. Minden olyan mozgást le tud utánozni, mint amire az emberi kar képes.

 

Robot M-1 iA 0.5S

A mini robot a kis méretű alkatrészek nagy sebességgel való precíziós mozgatásának specialistája. Számos alkalmazási területen ideális, ahol a legnagyobb üzemi terhelés nem haladja meg az 1 kg-ot, és elvárás a nagy munkasebesség. Mérete miatt legkisebb gépekbe is beszerelhetők, mozgása sokoldalú, mint az emberi kézé, így bonyolult automatizált művelet is elvégeztethető vele.

Konkrétan képes összeszerelni, adagolni vagy forrasztani. Tökéletesen alkalmas az elektronikai, finommechanikai és élelmiszeripar, az orvosiműszer-gyártás és a gyógyszeripar sokoldalúságát megkövetelő folyamatok elvégzésére.

 

Robot CR-7iA/L

Ez a modell is még aránylag kicsinek mondható. Hét kilogrammig tud emelni, ellátja az unalmas és ismétlődő, kézzel végzendő feladatokat, többek közt az anyagmozgatást, amelyek egyébként rengeteg időt emésztenének fel. Igénytől függően programozható rész- vagyok állandó feladatok, valamint teljes gyártási folyamatok végrehajtására is.

Az élő munkaerőtől nem kell elkülöníteni, mivel érzékelőtechnika van beleépítve, mely automatikusan megállítja a folyamatot, ha bármihez hozzáér, vagy valamivel/valakivel ütközik.

 


Sokoldalúan alkalmazható robotkar, önjáró gépjárművek belső alkatrésze is lehet

 

Robot CRX-10iA/L

Könnyű és könnyen programozható modell mindössze 39 kilogramm súlyú, hat tengelyes, 1418 mm-es kinyúlású karja széles körű tevékenységi körre alkalmas. Fokozottan védett az ipari környezetben gyakori por- és olajszivárgások ellen, és megfelel az ISO 10218-1 biztonsági előírásoknak. Programozása egyszerű, csempés módszerrel komplett folyamatsorok adhatók meg neki.

 

 

Fotó: Barna Ferenc