fbpx

A kiskereskedelmet is elérte az automatizált csomagolás

Írta: Csomor Zsolt - 2020 október 20.

A koronavírus okozta kijárási korlátozások alatt az otthonról, interneten vásárlók száma látványosan megnőtt. A máskor olajozottan működő kiskereskedelmi gépezet számára a nehéz piaci körülmények és az egyre növekvő kereslet miatt jól jött az automatizálás nyújtotta előny.

 

online

 

Reakció a válságra

Minden év júniusában közel 34 százalékkal nőnek a kiskereskedelmi eladások – számolt be az IMRG Capgemini. Ezzel az exponenciális növekedéssel azonban az online rendeléseket kiszolgáló központok a mai napig nehezen tartják a lépést.

Normál körülmények között az internetes kereskedelem ellátási lánca hatékonyan és gördülékenyen működik. Ezt a rendszert zavarta meg a kereslet kiugró növekedése, a munkaerő hiánya és az iparág beszállítói hálózatának zavara a járvány következtében. A kereskedelmi cégek azonban temérdek eszközt helyezhetnek el raktárjaikban, s nagymértékben automatizálhatják folyamataikat, így fenntartva a megszokott működést – olvasható az autopro.hu oldalán.

A kérdéssel többen is foglalkoznak már, készülnek automatizálási megoldások a szegmens számára. Az Internet Fusion Group online sportszerforgalmazó műveleti igazgatója, Ben Rangecroft szerint cégük a hatékonyságnövelés és a műanyagmentes működés érdekében kezdett automatizálási megoldásokat használni, aminek közel 99 százaléka sikeresnek is bizonyult.

 

Működő modell

A bordázott kartonlapokat gyártó brit vállalat, a Ribble műveleti igazgatója, Stephen Rector hasonló tapasztalatokról számolt be. A bordázott kartonlapokat gyártó brit Ribble Packaging vállalatnál az automatizáció lehetővé teszi, hogy egy tevékenység során különböző, megfelelő méretű dobozok készüljenek az adott termékekhez. Ez kisebb csomagokkal, kevesebb anyagfelhasználással és költséggel jár, így több termék fér el egy raklapon. A Fanfold felhajtogatva érkező kartonlappal kombinálva a technológia 25 százalékos költségcsökkenést eredményez azon túl, hogy a kisebb tömeg nagyobb arányú hasznos terhet jelent szállításkor, illetve felesleges töltőanyagokra sincs szükség a dobozokban. A vírussal kapcsolatos távolságtartási szabályok érvénye alatt az automatizáció segít növelni a termelést kevesebb emberi munkaerő mellett is — írta meg a Manufacturing.