fbpx

Nagy tisztaságú rPET alapanyag az új palackok gyártásához

Írta: Kiss Bertalan - 2023 november 11.

Horvátország Európai Unióhoz történő 2013-as csatlakozása többek között az újrahasznosítás témájának is jelentős lendületet adott.

A cél, az EU hulladékokra vonatkozó irányelveinek és az aktuális célkitűzéseknek a végrehajtása, de mindenekelőtt a körforgásos gazdaság nemzeti szintre történő előmozdítása. 2035-ig a keletkező települési hulladék több mint 65 százalékának újrahasznosítására vonatkozó uniós célkitűzés megnyitotta az utat a fenntartható körforgásos gazdaság felé. Ennek részeként helyezték üzembe a precíz működésű, Sesotec multiszenzoros válogatórendszereit a REKIS Horváthország telephelyén.

A műanyag csomagolóanyag-gyártók, mint a körforgásos gazdaság aktív részesei

A műanyag csomagolások területéről vett példa azt mutatja, hogy főleg az ilyen csomagolások forgalmazói és gyártói kötelességüknek tekintik, hogy hozzájáruljanak a körforgásos gazdasághoz, ezáltal a környezetvédelemhez és az erőforrás-gazdálkodáshoz is.

A fő cél, hogy a PET italcsomagolások gyártása során újrahasznosított PET-anyagot használjanak fel, forgassanak vissza és folyamatosan növeljék ennek részarányát. Az újrahasznosított PET felhasználásakor a tisztaság döntő tényező. Csak tiszta és jó minőségű újrahasznosított anyag használható az új termékek széles skálájához, különösen italcsomagoláshoz.

A legmagasabb minőségű rPET pellet az élelmiszeriparban való felhasználásra.

Az osztrák Steinrieser italgyártó és az újonnan alapított osztrák-horvát italgyártó kereskedelmi vállalat, a KIS pica d.o.o. egyesítette erőit, hogy a horvátországi Donja Dubrava régióban PET újrahasznosító üzemet hozzon létre a kidobott műanyag palackok újrahasznosítására.

A REKIS d.o.o. PET-újrahasznosító üzem évente akár 18.000 tonna/év kiváló minőségű rPET-pelletet állít elő, amelyet aztán újra felhasználnak italos palackok gyártásához. Horvátországban a műanyag palackokat a meglévő betétdíjas rendszeren keresztül, de a települési szelektív gyűjtőpontokon keresztül is gyűjtik. Ezen kívül a REKIS Ausztriából, Szlovéniából, Szlovákiából és a Cseh Köztársaságból szintén beszerez alapanyagnak való műanyag palackokat.

Az anyagot bálákba préselve szállítják, szétválasztják és egy örvényáramú szeparátoron keresztül továbbítják az alumíniumdobozoktól történő elkülönítésre. Annak érdekében, hogy az így feldolgozott műanyag palackokból tiszta PET-alapanyagot nyerjenek az élelmiszeriparban való felhasználásra, többlépcsős válogatási folyamat következik.

A REKIS-nél a Sesotec multiszenzoros válogatórendszereit használják a műanyag palackok és egy további lépésben a műanyagpelyhek típusonkénti megbízható szétválasztására. Ez az előfeltétele annak, hogy kiváló minőségű PET-pelletet kapjunk.

Előválogatás a VARISORT+ multiszenzoros válogatórendszerekkel

Az első lépésben a palackok áthaladnak a VARISORT+ multiszenzoros válogatórendszeren. A tiszta PET-palackok pozitív válogatására kerül sor: A PET műanyag palackokat és a tiszta palackokat eltávolítják, és a következő válogatási szakaszba küldik. A nem kívánt műanyag palackokat aktívan kiszórják, majd az összes többi anyaggal együtt a visszaválogató szakaszba kerülnek.

Ennek a válogatási folyamatnak az előnye, hogy a célfrakciót pozitívan azonosítják és összegyűjtik. Minden más anyagot, mint például a kavics stb. eltávolítanak, és már nem zavarják a további feldolgozást.

A pozitívan válogatott palackok minőségi válogatása

A minőségi válogatás során az alapanyagnak valót idegen anyagok (egyéb szennyezők) szempontjából vizsgálják, hogy ezeket maradéktalanul eltávolítsák az anyagáramból, és biztosítsák az előírt tisztasági fokozatot. A nemkívánatos polimereket (pl. PVC, PE/PP), valamint a színes PET-et, a címkével ellátott palackokat vagy akár a fémeket megbízhatóan felismerik és nem engedik tovább. A VARISORT válogatórendszerek, a Sesotec FLASH technológiával vannak felszerelve, amely lehetővé teszi főleg a különleges színű palackok (ezüst, átlátszatlan, TiO₂ színű), valamint a nagyon alacsony színtelítettségű palackok felismerését. Ez a kiváló alapanyag mennyiségének jelentős javulásához és a biztonság növeléséhez vezet.

A két válogatórendszerből megmaradt, nem homogén anyagot egy harmadik VARISORT+ CMN multiszenzoros válogatóba kerül, ahol ismét pozitívan válogatják ki a tiszta PET-et. Ami megmarad, az a színes PET-palackok és egyéb hulladékok keveréke. Végül kézi minőségellenőrzést végeznek, valamint fémdetektálót használnak, amely azonosítja a fémeket, mielőtt az újrahasznosítandó anyag a granulátorba kerül.

A következő lépésben a válogatott anyagot pelyhekké aprítják, ezt követi a mosási és tisztítási folyamat. Az aprítás során keletkező PET-pelyhek finomválogatását a FLAKE PURIFIER+ CMN multiszenzoros válogatórendszer végzi. A fémek, a színtelen anyagok és a nemkívánatos polimer típusok megbízhatóan felismerhetők és selejtezhetők. Annak érdekében, hogy a jó minőségű alapanyag-veszteséget minimálisra csökkentsék, az első menetben visszautasított anyagot egy újraszortírozó sávon keresztül ismételt válogatásnak vetik alá.

Kiváló minőségű, szín- és osztály-tiszta rPET

Filip Hozjan, a REKIS üzemvezetője: „A Sesotec multiszenzoros válogatórendszerek az üzemünk szíve. Csak a megbízható és mindenekelőtt precíz válogatás teszi lehetővé, hogy kiváló minőségű, szín- és tiszta rPET-et kapjunk, amelyet élelmiszeripari minőségű rPET-pelletekké tudunk tovább feldolgozni. Ezeket a nagy tisztaságú pelyheket az italgyártók új palackok gyártásának alapanyagaként használják. A körforgás ezennel bezárult.