fbpx

Stabil, könnyű és fényűző

Írta: Transpack-2022/I. lapszám cikke - 2022 március 07.

Fontos lépés a környezetbarátabb csomagolóanyagok felé a kisebb ökológiai lábnyomú, kisebb tömegű anyag és a könnyebb újrahasznosítás. Erre kiváló példa a szűzrostból készült, erős és könnyű hullámkarton italcsomagolás, amelyet egy prémium kategóriás lengyel termékhez fejlesztettek ki.

Iiro Numminen
Iiro Numminen szerint az a hagyományos, jó minőségű csomagolás, amely sok anyagot használ fel az előállításhoz, hamarosan történelem lesz

Mind fontosabb szempont a fenntartható fejlődés

Kiváló minőségű termékcsomagoláshoz általában nagy mennyiségű műanyagra és kartonra van szükség. Ez nagy környezeti lábnyomot eredményez, és megnehezíti az újrahasznosítást. „Figyelembe véve a termék teljes értékláncát, az ilyen típusú csomagolóanyagok, valamint a külső csomagolások hamarosan a múlté lesznek. Egyre fontosabb szempont a fenntartható fejlődés a csomagolástervezésben” – mondja IiroNumminen, a Metsä Board Excellence Center strukturális csomagolástervezője. A Chopin Organic Rye Vodka lengyel gyártója olyan csomagolást keresett, amely megfelel a fenntartható fejlődés és a körforgásos gazdaság elveinek. Numminen elmagyarázza, hogyan készült a körforgásos gazdaságnak megfelelő csomagolás egy organikus luxustermékhez. A Kiválósági Központ csapata munkához látott. A csomagolásnak is népszerűsítenie kell a prémium márkát, és három fontos követelménynek kell megfelelnie: „Először is mind a palack dizájnjának, mind a világoszöld árnyalatnak láthatónak kellett maradnia a csomagoláson keresztül. Másodszor, a biotermék csomagolásának is környezetbarátnak kellett lennie. Harmadszor, a csomagolásnak kiváló minőségűnek kellett lennie, hogy kitűnjön a boltok polcain található többi prémium termék közül” – magyarázta Numminen.

A dizájnt az organikusság, a tisztaság, a könnyedség és a lehető legkisebb mennyiségű anyag ihlette

A bölcsőszerű szerkezet megteremti a feltételeket az ablak kialakításához

Numminen és csapata számára kihívást jelentett az a követelmény, hogy a palacknak látszania kellett a csomagoláson keresztül. A hagyományos ablakos csomagolóanyagok nem elég merevek, és könnyen összenyomódnak. A szerkezetet úgy kellett megtervezni, hogy a csomagolás az ablak ellenére elég erős legyen a több mint egy kilogrammos termékhez. Egy bölcsőszerű szerkezet volt a megoldás, mindkét oldalán innovatív, lekerekített élekkel. A csomagolás közepén a szilárdság növelése érdekében megerősítették a széleket. „Szimulációs eszközökkel egyenes és lekerekített élekkel ellátott modelleket is teszteltünk, és azt találtuk, hogy a lekerekített élekkel rendelkező modellek 30 százalékkal stabilabbak. Emellett a lekerekített kialakítás különösen kellemes tapintási érzetet kelt, és védi a terméket” – mondja Numminen. A Metsä Board szimulációs képességei közé tartozik a végeselem-szimuláció (Finite-Elemente-Simulation – FEM) is, amely lehetővé teszi a teljes csomagolási terv szilárdságának kiszámításához a szerkezeti adatok, például egy háromdimenziós tervrajz vagy egy meglévő csomagolási minta méreteinek felhasználását a karton szilárdsági adataival együtt. A másik kihívás, amellyel a csapatnak szembe kellett néznie, a lopásgátló gyűrű volt, amelyet egy fémszállal rögzítenek a palack nyakához, és amit sok országban gyakran használnak az üzletekben. Ezt az eszközt a csomagoláson belül kellett elhelyezni. „Kifejlesztettünk egy többfunkciós fület, amely lefedi a palack nyakát, és elrejti a riasztóeszközt. A fület többször is ki lehet nyitni és be lehet csukni anélkül, hogy a csomagolás sérülne. Ez a palackot is a helyén tartja.”

Ebben a projektben is alkalmazták a Dassault Systèmes 3D-szimulációs technológiáját

Friss rostból készült, mégis könnyű és stabil hullámprofil

Csomagolóanyagként egy kis tömegű, nagy szilárdságú, szűz rostból készült F-hullámprofilt választottak. A tiszta fehér anyag kontrasztos háttérként is szolgál a zöld palackhoz. „Összehasonlítottuk a hullámkarton és a merev karton környezeti lábnyomát, és megállapítottuk, hogy a hullámkarton 80 százalékkal kevesebb CO₂-kibocsátást eredményez. Fehér kraftlinerünk gyártásához megújuló energiát használunk, ami rendkívül alacsony környezeti lábnyomot biztosít az anyagnak.”

A csomagolás teljesen ragasztó nélkül készül, laposan szállítható és a termék a csomagolósorán kibontható. „A lapos csomagolással öt teherautó helyett egy teherautón lehet 50000 darabot szállítani” – becsüli Numminen. A minimális festékhasználat segíti a tiszta és problémamentes újrahasznosítást. A nyomtatás zöld és fekete élelmiszerfestékkel történik. Hasonló prémium termékek más csomagolási megoldásától eltérően a Chopin Organic Rye Vodka dizájnja nem használ műanyagot tartalmazó meleg prégelőfóliát. Ehelyett a csomagolás oldalán található betűk enyhén domborítottak, ami az organikusság és a luxus érzetét kelti. „Sok prémium ital sötét csomagolásban, meleg prégelőfóliával díszítetten kerül a piacra. A fehér, friss és természetes megjelenés kiemeli ezt a terméket a polcon.”

Forrás: Metsä Board Magazine 2021–2022 | Szöveg: Jaana Kalliokoski | Fotók: Metsä Board, Hanna-Kaisa Hämäläinen | Fordította: LUPE Magazin