fbpx

Biológiailag lebomló kontra komposztálható: Mi a különbség?

Írta: Transpack-2021/V. lapszám cikke - 2021 október 31.

Az EPA (European Network of the Heads of Environment Protection Agencies) becslései szerint már 2018-ban a palackok és a csomagolások tették ki a települési szilárd hulladék 28%-át. Ez akkor 14,5 millió tonna műanyag palackot és csomagolást jelentett. Ezek a műanyagok megmaradnak a környezetben, és jelentős veszélyt jelenthetnek a természetre, az emberekre és az élővilágra. Eközben a hulladéklerakókba kerülő műanyag mennyisége tovább nő.

 

A biológiailag lebontható definíciója

A helyzet ellensúlyozására a vállalkozások elkezdték kínálni a biológiailag lebomló és komposztálható termékeket. A kifejezések azonban nem cserélhetők fel.

 

pohár békalencse víz
2018-ban a palackok és a csomagolások tették ki a települési szilárd hulladék 28%-át, 14,5 millió tonna műanyag palackot és csomagolást

 

Biológiailag lebomló termékek azok, amelyeket élő mikroorganizmusok, például a gombák vagy a baktériumok elfogyaszthatnak. Ez történhet oxigén jelenlétében (aerob) vagy annak jelenléte nélkül (anaerob). Ez a folyamat az anyagtól függően eltérő ideig tarthat.

 

A komposztálható definíciója

A komposztálhatóságot olyan termék leírására használják, amely nem mérgező, természetes elemekké bomlik, és ezt is megközelítőleg azonos arányban teszi, mint a hasonló szerves anyagok. A komposztálható termékekhez mikroorganizmusok, páratartalom és hő szükséges, hogy kész komposztterméket (CO2, víz, szervetlen vegyületek és biomassza) kapjanak.

Az egyszerűsítés érdekében minden, ami komposztálható, biológiailag is lebomlik. A biológiailag lebontható azonban nem mindig jelenti a komposztálást.

 

Komposztálható kontra biológiailag lebontható

Mind a komposztálható, mind a biológiailag lebontható szerves hulladék újrahasznosítása történhet természetesen előforduló vagy biológiai eljárások alkalmazásával.

 

komposzt kéz
Házilag komposztált anyag

 

A fő különbség a kettő között, hogy a biológiailag lebomló anyagok bomlása meghatározatlan ideig tarthat. Ezzel szemben a komposztálható anyagok egy specifikus időtartamon belül természetes elemekké bomlanak. Ehhez azonban bizonyos feltételekre lehet szükség, mint például az otthoni vagy ipari komposztáló létesítményekben.

 

„Greenwashing”?

A környezetbarát csomagolás iránti növekvő kereslet miatt egyes gyártók „biológiailag lebonthatónak” minősítik a termékeket, mivel ehhez nincs feltétlenül szükség tanúsításra. A gyártók akkor is feltüntethetik ezt, ha évek vagy évtizedek telnek el a teljes lebomlásig. Ezt gyakran „Greenwashing” (zöldre mosás) elnevezéssel illetik.

A szóban forgó környezeti előnyök állításai nem feltétlenül egyeznek azzal, amit a fogyasztó hisz. A csomagolás tekintetében a biológiailag lebontható egyik legjobb definíciója az EPA-tól származik: „A ’biológiailag lebomló’ kifejezés marketing célokra használva tartalmaz egy időösszetevőt, amely meghatározza a műanyag teljes lebomlásához szükséges időt. Téves, ha feltétel nélkül kerül a lebontható állítás a szilárd hulladékáramba kerülő tárgyakra, ha a szokásos ártalmatlanítást követő egy éven belül nem bomlanak le teljesen.”

A (FTC) azért készítette el a zöld útmutatóit, hogy megakadályozza a marketingeseket a félrevezető állításokban. A komposztálható állításokhoz a gyártóknak tudományos bizonyítékokkal kell rendelkezniük, amelyek bizonyítják, hogy minden anyag komposzttá válik a megadott időtartam alatt.

 

Ipari komposztálás
Ipari komposztálás

 

Nulla hulladék?

Mintha a komposztálható és a biológiailag lebontható megkülönböztetése nem lenne elég nehéz, van néhány más hasonló kifejezés is, amelyeket meg kell említenünk.

A Zero Waste International Alliance (ZWIA) által meghatározott nulla hulladék minden bizonnyal használható egy komposztálható termék leírására. Azt jelzi, hogy fogyasztható és hasznosítható „anélkül, hogy a környezetre vagy az emberi egészségre veszélyt jelentene a földbe, vízbe vagy levegőbe történő kibocsátása”.

A lebontható kifejezés nagyon kétértelmű. Fontos megjegyezni, hogy a műanyag termékek és a legtöbb más termék bolygónkon műszakilag lebomlanak kémiailag vagy biológiailag, de ez a folyamat akár több száz évet is igénybe vehet. Továbbá a műanyagok esetében ez a lebomlás mérgező vegyi anyagok felszabadulásával is járhat.

 

Vonatkozó szabályozások

Ami a komposztálható elemeket illeti, meg kell felelniük az alábbiaknak.

ASTM D6400 szabvány: ahhoz, hogy egy termék „ipari szempontból komposztálható” vagy „kereskedelmi szempontból komposztálható” legyen, meg kell felelnie az American Society for Testing and Material (ASTM) által megállapított szabványoknak. A D6400 szabvány azt jelzi, hogy a lebomlás 180 napon belül bekövetkezik, és a végtermék nem mérgező a környezetre. Ez megfelel az európai EN13432 szabványnak.

 

tanúsítás tanúsítás

 

Az EN 13432/EN 14995 szerinti tanúsítási teszt a következőket foglalja magában:

  • Kémiai vizsgálat: az összes összetevő közzétételét, a nehézfémekre vonatkozó küszöbértékeket be kell tartani.
  • Biológiai lebonthatóság ellenőrzött komposztálási körülmények között (oxigénfogyasztás és CO2-termelés). Bizonyítani kell, hogy a szerves anyagok legalább 90 százaléka 6 hónapon belül CO2-vé alakul.
  • Bomlás: 3 hónapos komposztálás és ezt követő 2 mm-es szitán történő átszitálás után az eredeti tömeghez képest legfeljebb 10%maradhat fenn a szitán.
  • Ökotoxicitási vizsgálat: a kapott komposztnak a növények növekedésre gyakorolt hatásának vizsgálata (agronómiai teszt).

Minden vizsgálatot – nem csak az egyes szakaszokat – ugyanarra az anyagra kell átadni, és a vizsgálatokat ugyanazon vizsgáló laboratóriumok jóváhagyásával kell elvégezni.

ASTM D6868 szabvány: az ASTM D6868 olyan termékeket jelöl, amelyek komposztálhatók ipari aerob komposztáló létesítményekben anélkül, hogy negatívan befolyásolnák a környezetet. Ezt a szabványt biológiailag lebomló műanyagból készült fóliával vagy bevonattal ellátott termékek esetében használják.

 

Otthoni komposztálás

Jelenleg nincs nemzetközi szabvány, amely meghatározza a biológiailag lebomló műanyagok otthoni komposztálásának feltételeit. Ennek ellenére számos nemzeti szabvány létezik, mint pl. az ausztrál AS 5810 szabvány („biológiailag lebomló műanyagok, biológiailag lebomló otthoni komposztálásra alkalmas műanyagok”). A belgiumi tanúsító szervezet, a Vinçotte és a TÜV Austria kifejlesztette az OK Compost Home tanúsítási rendszert, amely legalább 90%-os lebomlást igényel 12 hónap alatt, az alacsonyabb hőfokú otthoni komposztálási környezetben. Az otthoni komposztálhatóságot igazoló címkék: OK Compost Home és DIN-Geprüft Home Compostable Mark.

 

Záró gondolatok a komposztálható és biológiailag lebontható témákról

Mivel a biológiailag lebomló nem szabályozott kifejezés, ugyan jelentheti azt, hogy környezetbarát, de az is lehet, hogy csak „Greenwashing”ról van szó.

Amikor környezetbarát, komposztálható terméket keres, ügyeljen a félrevezető „biológiailag lebontható” kifejezésre. Ehelyett keresse a komposztálhatóság különböző szabványait és tanúsítványait, vagy a „Megfelel az ASTM D6400 vagy az EN13432 szabványnak” feliratot.

 

seedling-logo

 

Csaba László, Csaba Péter Gábor