fbpx

Világhírűvé teszik a hazai csomagolástervezést

Írta: Kohout Zoltán - 2022 május 25.

A csomagolóipar, a csomagolástervezés nemzetközi mezőnyében is magasan jegyzett a magyar szakma, aminek büszke bizonyítéka, hogy a fiatal magyar felsőoktatási hallgatók rendre kiemelten jól szerepelnek a világversenyeken. A szakma egyre népszerűbb, aminek jele, hogy még soha annyi jelentkező nem indult a CSAOSZ Hungaropack Student versenyen, mint idén.

Rekordszámú nevezés

A Csomagolási Világszövetség WorldStar Student elnevezésű csomagolástervezési világversenybe tagozódó Hungaropack Student minden évben több és több fiatal egyetemi, főiskolai vagy más, felsőfokú oktatásban részt vevő hallgató érdeklődését vonzza. Idén öt szakmai képző műhelyből minden korábbinál több, 63 hallgató küldött be pályaműveket a versenyre, közülük 9-en kaptak díjat, még többen elismerő oklevelet, különdíjakat a PPD és Sign Expón, Budapesten.

Praktikum, esztétikum, fenntarthatóság

A pályaművek közös vonása, hogy gyakran nemcsak a jelenleg hozzáférhető csomagolási megoldások praktikusabb, kisebb és esztétikusabb variánsait dolgozták ki a fiatalok. Ma már ugyanilyen fontos és közös elem az is, hogy a csomagolások kevesebb és kevesebb fajta anyag felhasználásával készülnek. Azaz környezetkímélőbbek, hatékonyabban reciklálhatók, fenntarthatóbbak, logisztikailag hatékonyabbak. Ugyancsak szerteágazó a választott pályaművek szektorválasztása. Volt diák, aki a zseniálisan , kirándulásra, utazásra nagyon gyakorlatias, az összehajtható fogkefével egybeépített fogkrémadagolót alkotott. Született csomagolásterv hangfal biztonságos szállítására, a világhírű kiskunhalasi manufaktúra-termék: a csipke, továbbá fűszerek, borok műalkotás-igényű bolti vagy díszcsomagolására; fogszabályzó vagy kontaktlencse biztonságos és higiénikus tárolását segítő eszközre – többek között. (A díjazott, elismert hallgatókat és pályaműveiket a Transpack folyamatosan mutatja be következő lapszámaiban – KZ).

Lehetőség és segítség a fiataloknak

Nagy Miklós, a versenyt gondozó Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség elnöke rámutatott: a Hungaropack Student hármas célja, hogy lehetőséget adjon a hallgatóknak kreatív ötleteik megvalósítására, a bemutatkozásra és ezzel a munkapiacon való jobb elhelyezkedésük előmozdítására.