fbpx

Az optimális csomagolás keresésének útján: a 3D-szimuláció felgyorsítja az innovációt

Írta: Transpack-2022/II. lapszám cikke - 2022 május 26.

Miközben az autó-, a repülőgép- és az űripar már jó ideje használja a Dassault Systèmes fejlett virtualizációs eszközeit, addig a dobozipar még mindig csak vár a csúcstermékre. A Metsä Board már készen áll a változásra.

Óriási potenciál a teljes értékláncon

A Metsä Board a Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE platformját használja az új és innovatív 360 Services részeként, hogy hatékonyabb és fenntarthatóbb csomagolási megoldásokat kínálhasson az ügyfeleinek. Központja Äänekoskiban, a Metsä Board Kiválósági Központjában (Excellence Centre) található, ahol ügyfeleivel közösen csomagolási megoldásokat fejleszt és tesztel. A legmodernebb technológia különböző körülmények között segít szimulálni az anyagok és a csomagolás teljesítményét, lehetővé téve az ügyfelek számára, hogy időt és anyagot takarítsanak meg. Az optimális csomagolási megoldás, az anyagválasztás és a szerkezeti kialakítás szempontjából alacsonyabb szénlábnyommal rendelkezik.

„A Metsä Board felkeltette az iparág érdeklődését azzal, hogy új lehetőségeket mutatott meg az ügyfeleknek” – mondja Pekka Suokas, a Metsä Board kutatásfejlesztési vezetője. „Ez olyasmi, amire még nem volt példa az iparágunkban” – jelzi, hozzátéve, hogy az egyik legnagyobb előnyt a szimuláció gyorsasága nyújtja.

emberek
Pekka Suokas és Anna-Leena Erkkilä a Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE platformján vizsgálja a csomagolást. A szimuláció akár 85%-kal gyorsabb fejlesztést tesz lehetővé,mint a fizikai prototípusok hagyományos tesztelési módszere

A 3D-szimuláció lehetővé teszi, hogy a Metsä Board a fizikai prototípus-készítéshez képest 85%-kal gyorsabban szállítson adatalapú anyag- és tervezési javaslatokat. „Úgy éreztük, hogy a csomagolás anyag- és szerkezeti megoldásainak hagyományos optimalizálási módszere túl sok időt vesz igénybe” – magyarázza Suokas. „Ezzel az új technológiával sokkal gyorsabban lehet döntéseket hozni, ami megnöveli a hatékonyságot és a termelékenységet, és csökkenti a tervezési és gyártási hibák valószínűségét.”

Új határok közös felfedezése
„Évek óta sikeresen alkalmazza a virtualizációs eszközöket a termékfejlesztésben a repülőgép- és az autóipar. Kezdeményezésünk részeként azonosítottuk azokat a területeket, ahol ezeket a felismeréseket a csomagolóiparban is hasznosítani lehet. Ezek az iparágak ugyanolyan kihívásokkal szembesülnek: egyre könnyebb termékeket fejlesztenek ki, hogy csökkentsék a nyersanyag-felhasználást, és megfeleljenek a szigorú szilárdsági és teljesítmény-követelményeknek. A 3DEXPERIENCE platform ezt lehetővé teszi” – állítja John Kitchingman, a Dassault Systèmes EuroNorth ügyvezető igazgatója.

Például a doboz-összenyomhatósági tesztet néhány órán belül el lehet végezni – szemben a hagyományos fizikai vizsgálati módszerekkel, ami akár több napot, sőt több hetet is igénybe vehet. A jelenlegi trendre példa az e-kereskedelem növekedése, amely különleges követelményeket támaszt a csomagolás fizikai stabilitásával szemben. Itt ugyanis elengedhetetlen a külső csomagolás csökkentése a termékbiztonság megőrzése mellett. Ha a dobozokat többször be- és kirakodják, mielőtt célba érnének, a csomagolásokat úgy kell kialakítani, hogy ellenálljanak a nagy kezelési igénybevételnek. A szimulációs eszköznek köszönhetően a Metsä Board 3D szerkesztési rajzainak segítségével tesztelni lehet a teljes csomagolási konstrukció szilárdságát. Ez lehetővé teszi a különféle termékhasználati módok rendkívül hatékony vizsgálatát a valós összenyomási, rakodási, rázkódási, ejtési és más körülmények szimulációjával. „Ráadásul a szimulációk során láthatjuk, mi történik a csomagoláson belül” – hangzik lelkesen Suokastól. „Eddig erre nem voltunk képesek. Reméljük, hogy megoldásunk fejlesztésével a jövőben még több előnyös szolgáltatást tudunk nyújtani. Hiszem, hogy óriási lehetőségek rejlenek, nemcsak a szolgáltatási folyamatban, de általában véve a teljes értékteremtési láncban is.”

motor
A Dassault Systèmes fizikai szimulációs eszközei gyorsabb innovációt tesznek lehetővé. Ugyanezt a technológiát alkalmazza jelenleg az autó-, a repülőgép-, az űr- és a kartonipar

Küzdelem a Covid-19 ellen: a kartonokterhelhetőségi határának vizsgálata

Partnerhálózatával együttműködve a Metsä Board élen jár a gyógyszergyárak által használt kartonok tesztelésében, gondoskodva a COVID–19 vakcina injekciós üvegeinek biztonságáról, sterilitásáról és nyomon követhetőségéről a teljes ellátási láncban. A gyártóhelyektől a palackozó üzemekig vezető utat gondosan ellenőrizni kell, ezért jó minőségű és funkcionális csomagolásra van szükség. „A kartoncsomagolás nemcsak a szállítás közbeni fizikai sérülések ellen véd, hanem fontos információs és biztonsági funkciókat is ellát” – magyarázza a Metsä Board fejlesztési osztályának vezetője, Markku Leskelä.

A hűtőlánc épségének védelme

A másodlagos kartoncsomagolásnak is ellen kell állnia a –70 °C-os hőmérsékletnek, amelyen a vakcinákat tárolják és szállítják. „Ez az a terület, ahol kiterjedt tesztelési és szimulációs képességeink rendkívül értékesnek bizonyulnak a gyógyszeripar számára” – mondja Pekka Suokas, a Metsä Board kutatás-fejlesztési vezetője.

Az ügyfélbizalom megteremtése

Az oltóanyagok gyors elosztásának elősegítése érdekében a Metsä Board Äänekoski kiválósági központja extrém körülmények között teszteli a gyógyszer-csomagolási mintákat. Markku Leskelä elmagyarázza, hogy az ilyen szimulációk bizalmat keltenek az ügyfelekben.

A bolygó terhelésének csökkentése

Köszönhetően a legmodernebb tesztelési kapacitásnak és a szimulációknak, a könnyebb kartonminőséget is biztonsággal lehet ajánlani. A Metsä Board évente 1,3 millió tonna kartondobozt gyárt. Ha ebből a kartonból dobozonként 7 grammos gyógyszercsomagokat készítenének, napi 430 millió csomagot lehetne előállítani. A kartondoboz tömegének mindössze 1 százalékos csökkentésével napi 4,3 millió csomag előállításához elegendő természeti erőforrást lehetne megtakarítani.

Forrás: Metsä Board Magazine 2021–2022 | Szöveg: Michael HuntFotók: Hanna-Kaisa Hämäläinen, Dassault Systèmes | Fordította: LUPE Magazin