Konténerterminál épül Zalaegerszegen

A Metrans 15,7 milliárd forintból létesít új vasúti-közúti logisztikai konténerterminált Zalaegerszegen. A Metrans Európa vezető logisztikai és szállítmányozási vállalatcsoportjának, a Hamburger Hafen und Logistik AG-nak (HHLA) a tagja.

 

Belépőponttá válhat Zalaegerszeg

Zalaegerszegen már most is komoly átmenő vasúti forgalom van: csak a Metransnak naponta 12-14 vonatja halad el a város mellett. Annak érdekében, hogy Zalaegerszeg legyen az adriai-tengeri kikötők felől a belépési pont Magyarországra Szlovákia, Csehország és Lengyelország irányába, a Metrans úgy döntött, hogy egy logisztikai bázist, egy konténerterminált épít ott. A Koper, Fiume és Trieszt kikötőiből érkező, illetve az oda tartó vonatok rendezésének helyszíne lesz a zalaegerszegi bázis – ismertette a sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 

metrans konténerterminál Zalaegerszeg
A magyar kormány 3,9 milliárd forintot biztosít a projekt megvalósításához. (Kép forrása: MTI)

 

Az új zalaegerszegi terminál megnyitását 2023-tól több lépcsőben tervezik, és mindent megtesznek azért, hogy a kivitelezést még idén elkezdhessék – mondta Kiss Péter, a Metrans csoport elnök-vezérigazgatója. Szerinte Zalaegerszeg várhatóan nagy jelentőségű csomóponttá fejlődik a jövőben a dél- és dél-kelet-európai, a trieszti, koperi és rijekai tengeri kikötők, valamint az európai piacok között húzódó közlekedési tengelyen. Az adriai korridor kiemelt kereskedelmi útvonallá válik, és ebben Zalaegerszegnek kulcsszerepe lesz.

árufuvarozás konténer konténerterminál közlekedés logisztika vasút
..