fbpx

Automatizálta elosztóközpontját a kiskereskedelmi lánc

Írta: Csomor Zsolt - 2023 október 13.

Ecseren építette fel legnagyobb európai raktárát a dán kiskereskedelmi lánc, ahol kiemelkedő hatékonyság mellett mozgatják az otthonokba kerülő árukat. A JYSK Magyarország nemrégiben Siemens-technológiával automatizálta a tavaly átadott elosztóközpontját, ahol hetente több mint 200 000 raklapot képesek kezelni.

20 focipályányi logisztikai bázis

A JYSK Magyarország 2022 novemberében üzembe helyezett 200 millió eurós létesítménye a legnagyobb egyterű elosztóközpont az országban és Kelet-Európában is – nemcsak a hazai vásárlókat szolgálja ki, hanem a horvátországi, szlovákiai és szlovéniai üzleteket is. A 20 focipályányi, egészen pontosan 143 ezer négyzetméteres logisztikai bázis leglátványosabb eleme a két, egyenként 42 méter magas, 160 méter hosszú és 100 méter széles raktártorony.

robot robotkar raklap üzem csarnok raktár
Robot kategorizálja a raklapokat

Az ecseri központban az automatizálás már az áru beérkezésekor megkezdődik: az üres raklapokat fejlett gépi látással rendelkező robotok három kategóriába sorolják. A teli raklapokat automatizált rendszerek mozgatják aszerint, hogy a 700 különböző terméktípus közül melyiket tartalmazzák, és az emberi munkaerő által megadott címkék alapján hová kell őket elhelyezni. Az összetett feladatot ellátó 24 automata rakodódaruval így a rendszer óránként 400 raklapot fogad, és ugyanennyit ad ki. Ennek köszönhetően biztosított a kritikus fontosságú, folyamatos, megbízható működés. Az áruk be- és kirakodása 192 kapun keresztül történik, azaz egyszerre akár ilyen mennyiségű kamion is kezelhető.

monitor kijelző üzem csarnok raktár
Képek forrása: JYSK

Több mint 60 PLC-t üzemeltek be

A fenti négy ország 200 JYSK üzletének áruforgalma mellett a hazai online megrendeléseket is kiszolgáló automatizált raktárrendszer stabil működését Siemens-technológiák támogatják. Az önálló árumozgatáshoz wifi modulokat, vezérlést, ennek keretében pedig több mint 60 PLC-t (ipari számítógépek, a gépek elsőszámú irányítását végző egységeket) üzemeltek be. Ez utóbbiak a szállítószalagok, a síneken gyorsan mozgó automata járművek, a rakodódaruk, a csomagológépek és más berendezések vezérlésére szolgálnak. A raklapkezelő robotcella pedig, ami szintén Siemens-megoldásokkal működik, a kiemelkedő hatékonyság egyik pillére. Ez az állomás hajtja végre a raklapok tisztítását és egyszerűbb rendezését, illetve, a korábban említett gépi látáson alapuló ellenőrzést és kategorizálást is.

épület pad tehergépkocsi kamion pótkocsi gyalogátkelőhely

,

A két évet igénybe vevő összetett raktárépítést és technológiai integrációt – beleértve a raktárautomatizálást és az SAP raktármenedzsment (EWM) szoftver bevezetését – a generálkivitelező Körber AG végezte el, napra pontos átadással.

A JYSK új disztribúciós központja évi 4,5 millió kilométernyi teherfuvarozástól, azaz körülbelül 3600 tonna szén-dioxid-kibocsátástól mentesíti a dán kiskereskedelmi lánc működését.