fbpx

Az ismeretlen automatizálása mesterséges intelligenciával

Írta: - 2023 szeptember 19.

ÚJ SZINTRE EMELI A KOMISSIÓZÁST A SIEMENS MEGOLDÁSA

A hazai nyilvánosság előtt is bemutatkozik a Siemens legújabb mesterséges intelligencia alkalmazása. A nyitott és skálázható, ismeretlen tárgyakat is kezelni képes Siemens Simatic Robot Pick AI paradigmaváltó lehet a kommissiózásban.

Az ismeretlen sem okoz gondot

A Siemens szinte bármely meglévő rendszerbe könnyen integrálható, a kkv-któl a legnagyobb vállalatokig skálázható, akár egy év alatt megtérülő AI megoldást alkotott, és rövidesen be is mutatja, mire képes. A fejlesztő vállalat azt ígéri, hogy olyan mesterséges intelligenciáról van szó, ami egyre több, a piacon meglévő és jövőben érkező logisztikai automatizálási megoldással lesz kompatibilis.

robot robotkar emberek monitor

Az új megoldás nagy előnye, hogy – a ma ismert mesterséges intelligencia modellekkel ellentétben – akkor sem jön zavarba, ha a betanítás folyamata során nem találkozott olyan tárggyal, ami a raktárban az általa vezérelt robot elé kerül. Az ismeretlen objektum megfogási pontjairól a 3D kamera érzékelője által küldött mélységek és színek alapján hoz döntést, ezredmásodpercek alatt. Az így vezérelt robotikai eszközök valóban új szintre emelhetik a komissiózást, ami mostantól az objektumfelismerés terén is támaszkodhat egy fejlett mesterséges intelligencia alkalmazásra.

A Siemens nem véletlenül mondja az új AI képességeiről, hogy azok „az ismeretlen automatizálásáig” terjednek. Vannak olyan komissiózási folyamatok, amelyekben nem lehet előre tudni, hogy milyen termék kerül a robot elé. A Siemens-technológiája ilyen helyzetben is meghatározza a tárgyak tömegközéppontját, hogy aztán annak megfelelően instruálja a megfogáshoz szükséges mozdulatsort. Erre a feladatra szintén képes akkor, ha az adott tárgy tömegközéppontja elmozdul, mert a csomag például folyadékot tartalmaz. Az ilyen esetek 98%-ában már az első megfogás sikeres, de ha a robot mégis elejtene valamit, a mély tanuláson alapuló gépi látás segítségével tanul a saját hibájából, és többször nem követi el.

Kompatibilitás és integrálhatóság

Előnye, hogy kompatibilis a piacon lévő legtöbb kamera-, robot-, kobot- és megfogótípussal. Az alkalmazása a disztribúciós logisztikában, a kozmetikai és gyógyszeriparban, valamint az élelmiszer- és italgyártásban is hatékony lehet. „Nem véletlen, hogy már több rendszerintegrátor partnerünk érdeklődik a szoftver iránt, hiszen a kirakós utolsó darabját jelentheti egy teljesen automatizált raktár létrehozásához” – fogalmazott Boros Péter, a Siemens Zrt. értékesítési specialistája.

Boros Péter
Boros Péter, a Siemens Zrt. értékesítési specialistája

A Siemens szimulációs megoldásai lehetővé teszik az alkalmazás nagy pontosságú meghatározását, így könnyedén kiválasztható a megfelelő típusú és mennyiségű robot arra a munkára, amire az adott létesítményben szükség van. A vállalat összességében egy költséghatékony és biztosan működő, olyan „all in one” rendszert épített, aminek a fő elemeit akkor sem kell cserélni, ha a feladatellátás igényei nőnek vagy megváltoznak.

robot robotkar

Hogyan telepíthető és üzemeltethető a Siemens megoldása?

Az Advanced Robotics magyarországi rendszerintegrátor partnerként nyújt komplett szolgáltatást a Simatic Robot Pick AI integrálására, de a Siemens robotgyártóval (Universal Robots) és robot megfogó gyártóval (Schmalz) is együttműködik azért, hogy a legjobb megoldást kínálja. A vállalat teljes rendszerplatformmal rendelkezik mobilrobotokra (AGV) felszerelhető picking eszközökre és AGV-kre is.

A Siemens Robot Pick AI használatához egyébként nincs szükség programozói tapasztalatokra. A szoftver az előre betanított modellek révén rögtön a telepítés után képes megbirkózni a speciálisabb alkalmazásokkal, és az áteresztőképessége – az alkalmazott robot típusától függően – óránként akár az 1000 ciklust is elérheti.

A megoldás a fejlesztő cég intralogisztikai automatizálási portfóliójának új eleme, és szinte mindent tartalmaz, amire egy raktáron belül szükség lehet. A Siemens Simatic vezérlőrendszerére épülő megoldás a szeptember 21-i Robotics 23 konferencián lesz először látható Magyarországon.

www.siemens.hu