fbpx

Acélcsarnok-építés 2023: most extra tervezési segítséggel

Írta: - 2023 szeptember 19.

A minden területet érintő gazdasági nehézségek ellenére a számos iparág népszerű építkezési formája, a könnyűfém szerkezetes kivitelezés továbbra is keresett a gyors építést igénylő projektek megvalósítása esetén, de érezhetően egyre fontosabb a következetes tervezés. A témában szakértő Frisomatot kérdeztük a jelenről és a jövő lehetőségeiről valamint az október 31-ig igénybe vehető tervezői csomagszolgáltatásról.

Az elmúlt 2-3 év gazdaságot érintő változásai, ha nem is napi szintű nehézségeket, de mindenképpen újfajta kihívásokat generáltak az agrár-, kereskedelmi vagy éppen ipari szférában tevékenykedő vállalatok körében is. Az építőipart is nagyban érintő hatások még megfontoltabb döntéseket kezdtek követelni mindazoktól, akik építkezést érintő beruházás előtt álltak, állnak.

Új keletű gazdasági kihívások

A globális szinten erőteljes emelkedésnek induló alapanyagárak az elmúlt két évben egyre nagyobb mértékben befolyásolták az acélipari termékekkel foglalkozó cégek mindennapjait. Az ezen túlmenően megjelenő piacformáló tényezők tovább nehezítették a beruházói döntéseket. Ennek ellenére az építési beruházások körében az acélcsarnokok funkciógazdag alkalmazhatóságuk, idő- és költséghatékony kivitelezhetőségük miatt kifejezetten népszerűek. A típus egyik vezető európai gyártója, a Frisomat ugyan jól vette az akadályokat, raktárkészletének köszönhetően az egyre korlátozottabb lehetőségek mellett is képes volt a vevői igényeket kiszolgálni, azonban a kiemelkedően jó eredményt produkáló, 2023. június végén zárt üzleti év után a magyar leányvállalat vezetője most még fontosabbnak tartja az átgondolt stratégiát és az újabb kihívásokra történő felkészülést.

De mire is jó egy acélcsarnok?

Szinte mindenre! A könnyűszerkezetes acélépületek funkcióra, de akár arculathoz történő igazítása is rendkívül egyszerű. A méretben, formában, különböző nyílászáró- vagy felületkezelési lehetőségekkel (antikondenzációs bevonat vagy tűzálló festés) és gépészeti kiegészítőkkel ellátható épülettípus számos gazdasági ágazatban hatékonyan alkalmazható. Bár sokáig a legelterjedtebb megvalósítási terület a mezőgazdaság volt, ahol az acélcsarnokok termény-, géptárolóként vagy állatállomány elhelyezése céljára tűntek a leghatékonyabbnak, rugalmasságuknak köszönhetően mára számos más területet is meghódított. Ennek megfelelően, ha egy vállalkozás gyorsan, költséghatékonyan, hulladékszegény módon építkezne, a könnyűszerkezetes csarnoktípus jó választás – legyen szó logisztikai vagy élelmiszerraktárról, hűtőházról, műhelyről, irodáról, üzemépületről. Ezek mellett szendvicspaneles szigetelés alkalmazásával az alacsony energiahatékonyságú épületek kivitelezése sem okoz gondot.

csarnok állvány polcrendszer utánftó

Mennyibe kerül mindez 2023-ban?

Gazdasági nehézségek esetén a financiális egyensúly fenntartásának eszközei közé tartozik az áremelés. A magyarországi Frisomat ügyvezetőjének álláspontja szerint viszont elengedhetetlen mindkét oldal – tehát vevői és gyártói – érdekeinek vizsgálata, ennek megfelelően pedig a költség és bevétel oldal tételeinek logikus és következetes csoportosítása.

„Az elmúlt évek alapanyagár-emelkedései, ha minimálisan mértékben is, de lassulni, néhol visszaesni is látszanak, és bár közel sem az áremelkedés előtti szinthez visszatérően, ezt mégis van lehetőség az eladási ár képzésében érvényesíteni. Ugyanakkor nem elhanyagolható szempont, hogy globális szinten emelkedtek a bérek, ami érthető módon a munkadíjak emelkedését is hozta. Ezt átlagosan 25% körül tapasztaljuk, azonban arra törekszünk, hogy végösszeg tekintetében ez minimális szintű, nagyságrendileg 5%-os drágulásnál többet ne okozzon. Számszerűsítés esetén az acélcsarnokok négyzetméterárában nem várható nagy változás. Egyszerűbb üzemcsarnokokat már 90 000 forinttól, összetettebb, műszaki kiegészítésekkel kivitelezett típusoknál pedig 150 000 forinttal érdemes számolni. Mindez persze pontosabban meghatározható egy tényleges specifikációval” – tette hozzá Raport László, a cég ügyvezetője.

Méret és funkció tekintetében elmondható, hogy az agrárágazaton túl a gyártóüzemek és raktárcsarnokok mára többségbe kerültek. Különösen a közepes, 600 m2 körüli alapterületű épületek népszerűek, amelyek költségvonzata nagyságrendileg nettó 60 millió forint, ami a Frisomat-szerkezeteket illeti.

épület hegy kistehergépkocsi hegy

Bővülő szolgáltatások és gyorsabb engedélyezés

„A Frisomat álláspontja, hogy lehetőségéhez mérten megvizsgálja határait, és ezeket figyelembe véve bővíti szolgáltatásait” – jelentette ki a szakember. Emellett természetesen állandó fókuszban áll a meglévő szerkezetek fejlesztése, a gazdaságosság növelése, illetve a szerelési idő csökkentése. Az energiahatékonyságot ügyféloldalról is fontos tényezőként kezelve a gyártó 2022 végétől standardizált módon 15 kg/m2-es terhelhetőséggel tervezi tetőszerkezeteit, ezzel is gördülékenyebbé téve esetleges napelemek Frisomat acélcsarnokon történő elhelyezését.

raktár csarnok épület acélcsarnok acélszerkezet

Szintén az ügyféligényekhez igazodva, annak érdekében, hogy ne csak maga az acélcsarnok kivitelezése, de a folyamat egésze gyorsabb legyen, a Frisomat most az engedélyezési terv elkészítésével is támogatást nyújt újonnan szerződött acélcsarnokprojektjeihez, egészen 2023. október 31-ig!

A csarnoktípusok és az engedélyezési terv elkészítésének részletei IDE klikkelve érhetőek el.