fbpx

A mobil tömegmérés szerepe a logisztikában

Írta: Transpack-2022/I. lapszám cikke - 2022 március 21.

A mozgatott áruk mérése néhány évtizeddel ezelőtt még idő- és költségigényes folyamat volt, hisz az árut, anyagot, terméket egy telepített mérleghez kellett mozgatni. Napjainkban erre megoldást nyújt a mobil mérés, ahol békamérleggel vagy targoncamérleggel egyszerűen végezhetjük el ezt a feladatot, és a kapott mérési adatokat feldolgozásra továbbíthatjuk a vállalatirányítási rendszerekben.

hollandiai raktár

Látványos fejlődésen megy keresztül a mobil méréstechnika

A logisztika bár a huszadik században szökkent szárba, a huszonegyedik század első két évtizedében azonban az élet sok más területéhez hasonlóan, forradalmi léptékű fejlődésen ment keresztül. Szükség is van erre, hisz mint látható, a világjárvány miatt a szállítmányozás a világ minden részén igen komoly kihívásokkal néz szembe. Ennek okaiba most nem mennék bele, hisz túlságosan összetett téma, és túlmutat ennek a cikknek a keretein.

A technológiai fejlődés, jelentős részben az informatika, az ipari automatizálás szinte minden vívmánya beépült a logisztikába és a fejlődés nem állt meg, és nem is fog lelassulni a közeljövőben. Az átlagember a logisztikával leggyakrabban a legtöbbünk számára manapság már mindennapossá váló webáruházi vásárlási folyamat végén, a csomagszállítók személyében találkozik. Ha már a logisztika kihívásai a téma, fontos hangsúlyozni, hogy a legnagyobb változást, kihívást a webes kereskedelem volumenének megsokszorozódása jelenti az iparág számára világszerte.

IKEA raktár

Az áru- és teherfuvarozás során igen gyakran, szinte mindig szükséges az anyag/áru súlyának meghatározása. Nem tekinthető ez újkori elvárásnak, viszont a súlyadatok kezelése a különféle adminisztrációs rendszerekben, pl. készletnyilvántartás, számlázás, napjainkban jobb esetben már automatizált.

A mozgatott áruk mérése néhány évtizeddel ezelőtt még egy idő- és költségigényes folyamat volt, hisz az árut, anyagot, terméket egy telepített mérleghez kellett mozgatni. A mérés eredményét manuálisan, jobbára kockás füzetbe kellett feljegyezni, később a mérési adatokat fel kellett dolgozni, iktatni és könyvelni.

Szembetűnő, hogy a mérés fontossága és jelentősége ellenére a logisztikai szaklapok, internetes portálok a mai napig meglehetősen szűk teret szánnak a témakörnek.

Azért is furcsa ez, mert a mobil méréstechnika is igen látványos fejlődési folyamaton megy keresztül, nem kis mértékben az informatikai- és kommunikációs technológia előretörésének köszönhetően.

Ennek a meglehetősen összetett folyamatnak a lényege, hogy a mozgatott terméket a rakodó eszközök (pl. béka, raklapemelő, targonca) anyagmozgatás, rakodás közben képesek megmérni. Nem szükséges egy telepített mérleghez szállítani, majd a mérési eredményeket különféle vezeték nélküli adattovábbítási módszerekkel eljuttatni egy szoftver (raktárkezelő, készletnyilvántartó, számlázó, manapság egyre inkább a felsoroltak mindegyikét magába foglaló vállalatirányítási rendszer) számára.

Ezeket az eszközöket mérleges raklapemelőnek, békamérlegnek, targoncamérlegnek, mérleges targoncavillának hívják. A raktári, üzemi anyagmozgatás zömét ez a két klasszikus eszköz végzi. Csak idő kérdése volt tehát, hogy a szakemberek fejéből kipattanjon a gondolat, hogy mennyivel egyszerűbb lenne az élet, ha ezek az anyagmozgató eszközök mérésre is alkalmasak lennének. S lőn!

RAVAS békamérleg
A mobil mérés számtalan területre nyújt megoldást

Az úgynevezett mobilmérlegek már a kezdetek kezdetén is képesek voltak bruttó/nettó mérésre, darabszámlálásra vagy éppen tárázásra. A kezdeti kockás füzetes nyilvántartást később felváltotta az adatkommunikáció lehetősége, majd a különféle számviteli- és raktárkezelői szoftver_integráció. Ez utóbbi magyarra fordítva egy konkrét példán keresztül, leegyszerűsítve a következőket jelenti. Adott tüzéptelepen a vásárló 50 mázsa cementjét 10 raklapon a kamionra rakja a mobil mérleggel felszerelt targonca a teherautóra. Ebben az esetben a mérési adatok, tehát pl. a 10 raklapnyi cement nettó összsúlyát a mobilmérleg kiszámolja és összesíti, kinyomtatja vagy a készletkezelő/számlázó szoftver felé továbbítja, amely elvégzi az összesítést, ami mondjuk 50 mázsa. Utóbbi esetben ezt a mennyiséget törli a készletből, és elkészíti a számlát.

A fenti példák csak nagyon leegyszerűsítve mutatják be a mobil mérésben rejlő lehetőségeket.

A mobil mérés számtalan speciális területre kínál megoldást, pl. élelmiszeripar, vegyipar, gyógyszeripar (adagolás), gyártás, kereskedelem (darabszámlálás), szállítmányozás, csomagküldés (dimenzionálás: súly/méret/szállítási költségmeghatározás) stb.

 Prémium termékpaletta, professzionális szolgáltatással

A hódmezővásárhelyi Prominens Kft. egyebek mellett a holland RAVAS cég mérleges raklapemelőit (békamérleg, mérleges béka) és targoncamérlegeit (villamérleg) forgalmazza és szervizeli. A RAVAS a mobil mérlegek prémium kategóriáját képviseli. Ez a minőség, pontosság és tartósság mellett a terméktámogatás szempontjából is lényeges, hisz a Prominens Kft. a magyarországi képviselet munkatársai gondoskodnak az eszközök beüzemeléséről, a garanciás és garancián túli szervizről, alkatrészutánpótlásról, szaktanácsadásról.

A termékpaletta zöme a prémium, vagyis felső kategória irányába tolódik, ami a minőségi elvárásokon túl biztosítja a speciális igényeknek való megfelelést is (pl.: hiteles, élelmiszer vegyipar számára saválló, robbanásbiztos, stb.). Fontos még hangsúlyozni, hogy a cég webáruházában található kb. tucatnyi békamérleg, targoncamérleg alaptípus számtalan egyedi opcióval variálható, hogy a legkülönlegesebb speciális célokat is ki tudják szolgálni.

Horváth Zoltán, online marketingszakértő | Prominens Kft.