fbpx

A német kormány zöld utat adott az önvezető járműveknek

Írta: Csomor Zsolt - 2021 június 23.

A német Szövetségi Parlament, a Bundestag elfogadta az önvezető járművekre vonatkozó törvényt. Németország az első ország, amely jogi keretet hozott létre az ilyen autók használatára.

 

Az árufuvarozásban lehet a legnagyobb jelentősége

A törvény értelmében a 4. szintű, teljesen automatizált járművek használatáról van szó. Olyanokról, amelyek nagymértékben önállóan közlekednek, de még mindig szükségük van a járművezető jelenlétére.

 

önvezető elektromos teherautó
Teljesen önvezető, elektromos kamion (Kép forrása: Nikola)

 

„Nagyon örülök, hogy a német Bundestag utat tört, és elfogadta az önvezető járművekről szóló törvénytervezetet, ami most a német törvényhozás felsőháza elé kerül jóváhagyásra. Az innováció gyors bevezetésére van szükségünk, ha azt szeretnénk, hogy Németország továbbra is világelső legyen az önvezető közlekedésben” – mondta még májusban Andreas Scheuer német szövetségi miniszter.

A tesztek következő szakasza lenne az utolsó az öt szakaszból álló tervben. Olyan járművek használatára vonatkozna, amelyek teljes mértékben boldogulnak járművezető nélkül, még bonyolult helyzetekben is. Ilyen például a kereszteződéseken való áthaladás, vagy óvatos áthaladás a gyalogos átkelőhelyeken.

A cél az, hogy 2022-ig az önvezető funkciókkal felszerelt járművek rendszeres üzemeltetésbe kerüljenek. A német Közlekedési Minisztérium azt állítja, hogy az önvezető járműveket különösen az áruszállításban lehetne használni.