fbpx

Önvezető vontatók a logisztikában

Írta: Csomor Zsolt - 2021 február 01.

Az önvezető buszokról és transzferjárművekről ismert EasyMile szerint az önvezetés lehet az ipar 4.0 egyik mozgatórugója. A TractEasy elsősorban gyárban vagy logisztikai központban való használatra készült, ugyanakkor városi jellegű környezetben is képes működni.

 

Az önvezetés lehet az ipar 4.0 mozgatórugója

A logisztikai területen végzett automatizálás ma már nem számít új keletűnek, sőt ez az ipar 4.0 egyik kiemelt területe. Az autonóm technológia nemcsak az intralogisztikában, hanem külső terepen is sokat segíthet a cégeknek – olvasható a Robotics & Automation News oldalán és az IoT ZóNA fordításában.

Az önvezető szállítójárművekkel (AGV) végzett műveletek számos előnnyel járnak. Több logisztikai folyamatra is alkalmazhatók, és kifejezetten jól használhatók anyagmozgatási műveletekhez.

 

Önvezető vontató
Az elektromos vontató lehetővé teszi a logisztikai folyamatok rugalmas automatizálását kül- és beltérben egyaránt (Forrás: Robotics & Automation News)

 

Az EasyMile előrejelzése szerint az önvezetés lehet az ipar 4.0 egyik mozgatórugója. Ehhez kapcsolódóan egy ötpontos listát állították össze, amelyben felsorolják, miért is érdemes igénybe venni a különféle csatlakoztatott gépeket és eszközöket ipari környezetben:

  1. Automatizálás nyílt, kültéri környezetben: a városokhoz hasonlóan az ipari területek is összetett környezetet jelentenek. Az a jármű, amely képes „engedelmeskedni” a jelzőlámpáknak, kapcsolatba tud lépni más járművekkel, felismeri a gyalogosokat, képes a különféle árukat is átmozgatni egyik helyről a másikra.
  2. Alkalmazkodóképesség: A lézeres távérzékelés (LIDAR) erőteljes adatfúziós algoritmusokkal és mesterséges intelligenciával kombinálva lehetővé teszi a „hagyományos” infrastruktúrától való eltávolodást. Egy autonóm gépjármű olyan technológiákra támaszkodva képes önállóan navigálni, amelyek valójában már nagyon is itt vannak. Így nincs szükség a „normál” AGK-k esetén alkalmazott módszerekre, ami sokkal könnyebbé és gyorsabbá teszi a kapcsolódó műveletek kivitelezését.
  3. Költséghatékonyság és termelékenység: az autonóm járműtechnika javítja az általános működési hatékonyságot, és versenyelőnyt biztosít azoknak a vállalkozásoknak, amelyek az elsők között alkalmazzák.
  4. Biztonság: manuális működtetés esetén áruvesztés, infrastrukturális kár vagy akár személyi sérülés is bekövetkezhet. Az önvezető szállító járművek viszont komplex biztonsági lánc mentén haladnak, így sokkal kisebb az esélye az esetleges hibák bekövetkezésének.
  5. Rugalmasság: a telephelyeken belüli logisztikai műveletek nem mindig biztosíthatók két be- és kirakodási pont között. Ezért a legtöbb gyártó jelentős összegeket fektet be a fejlett, esetenként autonóm járműparkjuknak szánt flottakezelő rendszerek fejlesztésébe. A modern technológiák esetén pedig a befektetések mindenképpen hasznosnak bizonyulhatnak.