fbpx

Kitekintő – WorldStar Global Packaging Award

Írta: Transpack-2023/I. lapszám cikke - 2023 április 02.

A WPO (World Packaging Organisation) által tavaly meghirdetett versenyre 2022-ben rekordszámú: 440 nevezés érkezett 37 országból. Az elismert csomagolások között több magyarországi innováció is szerepel.

DS Smith Packaging Hungary Kft.: Kültéri lámpa szállításoptimalizált csomagolása

Kategória: e-kereskedelem

A szállítási csomagolási megoldások közül egy ipari lámpához készített, logisztikára optimalizált csomagolással tűnt ki a mezőnyből a DS Smith. A hagyományos, ún. in-line technológiával előállítható doboz rendkívül találékony átalakításával a termékhez és a szállítmányozási specifikumokhoz teljes mértékben illeszkedő konstrukció született. A termék formájához illeszkedő doboz kialakításával jelentősen csökkent a csomag magassága, a szállításhoz használt raklap mérete, így 33%-kal több termék helyezhető el egy raklapon, és 57%-kal nagyobb volumen szállítható egyszerre kamionnal.

lámpa csomagolás

Cowboy kerékpár e-kereskedelemre szabott csomagolás

Kategória: Csomagolóanyagok és alkatrészek

A DS Smith fejlesztése az elektromos kerékpár csomagolása is. A dobozon található utasítások és a praktikus kialakítás révén egy mozdulattal nyitható ki a csomag. Az elülső oldalt kitárva könnyedén kigördíthető a kerékpár, és egyszerűen visszazárható a doboz, ha visszaküldésre kerülne sor. Az e-kereskedelmi szállítási útvonalon akár 25 érintési ponton is áthalad a csomag, strapabírónak kell lennie. Az oldalajtók környékét különösen erősre, a változó terhelésnek ellenállóra tervezték, a termék pozicionálásáról hullámpapírlemez háromszögek gondoskodnak, a kiegészítők külön boxban kaptak helyet.

kerékpár  csomagolás

Nefab Packaging Hungary Kft.: FiberFlute – ütésvédelem és rázkódáscsillapítás papírral

Kategória: Csomagolóanyagok és alkatrészek

A Fiberflute rendkívül hatékony a tárolásban és a szállításban, mivel egymásba ágyazható alakja intelligens helytakarékosságként szolgál, ami csökkenti a bejövő szállítás és raktározás költségeit. Könnyű vele dolgozni a legegyszerűbb asztali fűrészen, nincs szükség ragasztásra vagy varrásra az összeszereléshez, csak össze kell hajtani és dobozba kell tenni, hogy párnázó megoldásként működjön. Az anyag tömege 1095-1460g/m2. A legkisebb sűrűségű Fiberflute-ot a 30 kg/m3 sűrűségű PE habbal összehasonlítva három különböző vastagságban teszteltük. Vizsgálati eredményeink szerint aFiberflute esetében 40-45%-kal alacsonyabbak a G-értékek.

ütésvédelem és rázkódáscsillapítás papírral

Mosonpack Kft. és a Dunapack Kft.: Autóipari üvegtető szállítási csomagolása

Kategória: Tranzit

Az egyedi betétrendszer a csomagolási tesztek során a több részből álló termékcsalád minden elemére vonatkozóan megfelelt a követelményeknek. Rugalmasságát tekintve a műszaki hab tulajdonságaival vetekszik. A csomagolás fajlagos költsége így 40%-os megtakarítást eredményezett a gyártónak. Az egységes csomagolás hatékonyabb hulladékkezelési folyamatot eredményez. A vevőnek mennyiségi rugalmasságot biztosít a szállítások során, és kedvezőbb tárolási lehetőségeket tesz lehetővé. A csomagolási megoldás illeszkedik a WPO irányelvében közzétett globális újrahasznosítási csomagolástervezési program alapelveihez.

autóipari üvegtető csomagolása

STI Petőfi Nyomda Kft.: Continental mountainbike gumiabroncs csomagolás

Kategória: Csomagolóanyagok és alkatrészek

A két kartonréteg újrahasznosított anyagból készül, míg a legfelső réteg FSC-tanúsítvánnyal rendelkező szűz Supreme 200g a szilárdság érdekében. A Supreme úgy van laminálva, hogy a kraft külső oldala kifelé néz, és csak egyszínű nyomtatással készült. A csomag mindkét végén gyűrődési vonalak találhatók, hogy megerősítsék a szerkezeti merevséget ahelyett, hogy további anyagokat használnának. A kialakítás növeli a csomag fenntarthatósági jellemzőit, maximalizálja értékesítési vonzerejét. Noha az egyedülálló, hatszögletű alak előállításához összetett és speciális hajtogatásra és ragasztásra van szükség, e folyamatok automatizáltak, ami költséghatékony, praktikus csomagolást eredményezett, amely gyorsan összeszerelhető és kézzel tölthető.

mountainbike abroncs csomagolás