fbpx

„Bejárni az alkotás útját – én pont ezt szeretem!”

Írta: Transpack-2022/I. lapszám cikke - 2022 március 22.

Horváth Diána szerint a tervezőgrafika sokkal több, mint amit gondolni szoktunk róla

Nemcsak szép és kellemes, hanem a környezettudatosság míves példáját is adja az a fűszernövény-csomagolás, amit a Soproni Egyetem grafikai tervező szakos hallgatója készített. Miután a papírtasakból elfogyott a szárított a csomagolásban lehet tovább növeszteni a növényt addig, míg akkora nem lesz, hogy ki lehessen ültetni a kertbe. Ekkor pedig a csomagolás lebomlik. Horváth Diánát kérdeztük róla és a Hungaropack Student csomagolástervezési versenyre beadott munkájáról.

Horváth Diána

Milyen út vezette el a grafikai tervező szakra? Milyen gyerek- és diákkori érdeklődési irányok, családi, iskolai vagy baráti hatások terelték?

– Már gyerekkoromban tudtam, hogy valamilyen formában művészettel szeretnék foglalkozni. Akkor körvonalazódott, hogy a tervezőgrafikai szakirány érdekelne, mikor felvételt nyertem a Szombathelyi Művészeti Szakgimnáziumba.

Mi az, amit lehetőségként kedvel a választott szakirányban? Melyik „része” áll közelebb magához: a mérnöki vagy a művészi?

– Munkáim során törekszem a minél átgondoltabb megoldásokra. Szerintem a tervezőgrafika sokkal több annál, mint amit sokan gondolnak róla. Minden feladatban tudatos döntéseket kell hozni, be kell járni egy utat, hogy teljesen körvonalazódjon, mit is akarunk. Én pont ezt szeretem benne.

dizájn

Hogyan jött az ötlet a szárított fűszernövény-csomagolásra? Milyen piackutatás, igényfelmérés előzte meg?

– Az egyetemi feladatban, amire a csomagolás készült, annyi volt a megkötés, hogy élelmiszercsomagolást tervezzünk. Szimpatikus volt számomra, hogy mennyi lehetőség rejlik egy fűszernövénycsalád csomagolásában. A boltok polcain általánosságban műanyag csomagolás a jellemző, ezért szerettem volna más megoldást találni rá.

A csomagolás egyszerre szép, és egyszerre tűnik praktikusnak – különösen úgy, hogy a csomagolás lebontása, eldobása nélkül ki lehet ültetni, és tovább nevelni a fűszernövényt. Hogyan állt össze ez a koncepció?

Csomagolástervezésnél fontosnak tartom, mindamellett, hogy esztétikus végeredményt kapjunk, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen, mikor kifogyott belőle a termék. Itt születetett az ötlet, hogy kiküszöböljem ezt a problémát, és teljes mértékben újrahasznosítható legyen a csomagolás.

A csomagolás lebontása nélkül ki lehet ültetni és tovább nevelni a fűszernövényt, így egyszerre környezetbarát, és élményt is nyújt a vevő számára.

fűszernövény csomagolás

Mi alapján választotta a különleges betűtípust, és általában milyen elgondolás alapján tervezte a mártottpapír-szerű csomagolás arculatát?

– A csomagolásban található fűszernövény geometrizált változata díszíti a terméket. A hátoldalon a leegyszerűsített használati utasítás található. Betűválasztásnál elsődleges szempontként a jó olvashatóságot vettem alapul.

Van-e terve, ambíciója a terméket bevezetni a kereskedelembe?

– A későbbiekben, egy alaposabb átgondolás után szerintem érvényesülni tudna a kereskedelemben, de jelenleg nincs a terveim között.

Kohout Zoltán