fbpx

Sleeve, ami öltöztet

Írta: Szerkesztőség - 2017 október 24.

A sleeve-ek további előnyei a variálhatóság és a 360 ° design. A címke piacból ~ 18% a sleeve részesedése (AWA), és a sleevek piaca kb. évi 3,3%-kal növekszik Európában (ceresana).

Fajtái, előnyei, anyaga, technológia

A sleeve lehet zsugor és stretch (1.ábra). Lehet teljes testet befedő, eredetiséget/dézsmálás elleni védelmet biztosító, és promóciós csomagolás. Esztétikai, biztonsági, kényelmi okok miatt dönthetünk a sleeve mellett. Az ún. második bőr nagy reklámhatással bír, becslések szerint 20%-kal növeli az értékesítést a hagyományos címkékhez képest, továbbá stabilabbá teszi a csomagolást, jól védi a terméket a károsodástól, nedvességtől, töréstől, tartós. A címkékhez viszonyítva a sleeve előnyösebb a reciklálásnál, mivel nem ragasztóval tapad a flakon felületére, és könnyen elválasztható a flakontól. A sleeve leválasztása után esetlegesen a flakon újrahasználható.

 
1. ábra Stretch sleeve italos csomagolás

A sleevek anyaga 40-70 mm vastagságú nyomtatott műanyag fólia, PET, PVC, PLA vagy OPS. Környezetbarát változat a reciklált PET, illetve a komposztálható PLA anyagú sleeve. A fóliát méretre vágják, és ragasztják. Az így kialakított tömlőt ráhúzzák a csomagolásra, a stretch sleeve az anyag rugalmasságánál fogva, a zsugor sleeve pedig zsugorításnál hő hatására ráfeszül a csomagolásra. A nyomtatás a belső oldalon történik, így a sleeve karcolásálló, és a design nem sérül a sleeve felrakásánál. A prototípus általában digitális nyomtatással készül, közepes szériáknál ofszet vagy flexo technológiát alkalmaznak, nagy szériáknál pedig kombinálják az ofszet és mélynyomtatást.

2. ábra Zsugorsleeve-el illetve zsugorfóliával készült multipack

Speciális hatást lehet elérni gyöngyház, arany, ezüst színekkel, domborral és matt lakkozással. A teljes testet beborító sleeve dézsmálás elleni védelmet is biztosít, ez esetben egy vízszintes perforáció szükséges a kupak közelében a könnyebb nyitás érdekében. A dézsmálás elleni, és egyben eredetiség védelmet egy zsugorszalaggal is el lehet érni, a kupakot borító sleeve, lehet átlátszó, vagy logóval ellátott.


3. ábra stretch sleeve multipack

A promóciós termékeknél számtalan lehetőség van, a sleeve többféle méretű és formájú termék összecsomagolására alkalmas, valamint egyforma termékekből multipack-ot lehet képezni, 1-et fizet 2-t kap, minta csatolására, promóciós ajándék akciók kivitelezéséhez ideális a sleeve csomagolás. A zsugor sleeve-vel készült multipack (2. ábra) energiafogyasztása lényegesen kevesebb, mint a zsugorfóliával készült csomag. Stretch sleeve-et (3. ábra) is gyakran alkalmaznak multipack csomagoláshoz.

Fejlesztések

A csomagolóiparban állandó téma a fenntarthatóság és a reciklálhatóság. A csomagolás ma már nemcsak reklámhordozó, közvetíti a márka környezettudatosságát is. Az alacsony szénhidráttartalmú epres joghurtital attraktív sleeve csomagolásban mutatós a polcon, jó benyomást kelt a vásárlókban.


4. ábra Awake joghurtos ital sleeve csomagolás

A sleeve alapanyaga a Renolit Eco zsugorfólia 68%-ot tud zsugorodni, így nagyon jól simul a flakontestre, és a teljes testet beborító sleeve eredetiségvédelmet is biztosít. A fólia sűrűsége <1, ami a reciklálási folyamatban nagy előny, könnyen és tisztán elválasztható a többi műanyagtól. Az Awake joghurtital (4. ábra) az abc packmedia, az Albertson, a Folienprint Rako és a Renolt kooperációjával jött létre.


5. ábra Super Stretch Sleeve Triple S

A CCL Label egy Super Stretch Sleeve-et (Triple S) (5. ábra) fejlesztett ki, amely költségkímélő alternatívája a zsugorsleeve-nek. A Triple S mérete negyede a zsugorsleeve-ének, kb. 50% költségmegtakarítást eredményez ez a technológia. A Triple S nagy rugalmasságú, 55% nyúlású fóliából készül. A sleeve-et megnyújtják, és az anyag természetes rugalmasságának köszönhetően ráfeszül a flakonra, anélkül, hogy ragasztóanyagot vagy hőt használnának, és mivel nem kell hő a gyártáshoz, így jelentősen csökkennek az energiaköltségek.

Kiss Rozália