fbpx

Automatizálás: nem maradhat le a hulladékkezelés sem

Írta: Kristóf Imre - 2024 június 12. -Hirdetés

A hulladékkezelés költséghatékonyan megoldható, ha modern gépekkel tömörítjük, bálázzuk a feleslegessé vált csomagolóanyagainkat. Hogy milyen eszközökre van szüksége a vállalkozásunknak, a Malagrow Waste szaktanácsadói helyszíni felmérés alapján segítenek kiválasztani a kínálatukból. Az Ipar Napjai nemzetközi szakkiállításon Malatinszki Gergelyt, a Malagrow Kft. ügyvezetőjét kértük meg, hogy mutassa be a hulladékkezelő gépeiket.

Az üzletből/raktárból egyből bálázásra

A csomagolóanyagok a termék kibontása után egyből hulladékká válnak. Költséghatékony összegyűjtésük csak a kézimunkaerő minimalizálásával történhet. Egy ilyen berendezést nézhettünk meg elsőként a cég standján. – A Strautmann AutoLoadbaler automata betöltésű bálázógépünk egyedisége az, hogy van egy saját gyűjtő kocsija, amivel az üzletben összegyűjthetjük a karton dobozokat, műanyag csomagolóanyagokat, és aztán a kocsit egyenesen a bálázógépbe tolhatjuk. Itt egy rotorrendszer beszedi a csomagolóanyagokat, és továbbítja a bálázógép tömörítőegységébe, ahol összepréseli azt. A végeredmény egy közel 400 kg-os karton bála, ami már jól tárolható, szállítható, jó minőségű ipari bálának minősül.  – ismertette Malatinszki Gergely, a Malagrow Kft. ügyvezetője.

Malatinszki Gergely, a Malagrow Kft. ügyvezetője bemutatja a kocsis bálázógépet
Malatinszki Gergely, a Malagrow Kft. ügyvezetője bemutatja a kocsis bálázógépet

Lehet már kisebb is

Változott a fogadókészség a papírbáláknál. A 400 kg-os szabványos bálák mellett ma már kisebbek is készíthetők. – A 330 kiló felettiek is megfelelhetnek arra, hogy közvetlenül a papírfeldolgozóba szállíttassuk be őket. Fontos, hogy erős huzallal úgy legyen lekötözve, hogy jól bírja a szállítást és pakolást. A fóliabáláknál kicsit más a helyzet, még kisebbeket is tudunk készíteni: 30, 40, 50 kilós bálákat is érdemes már csinálni, de könnyen elérhető a 300, 400 vagy akár az 500 kilós is. Ehhez különböző gépeket tudunk kínálni. A nagyobb kartonok esetében legalább 53 vagy 60 tonnás bálázógépet alkalmazzunk ahhoz, hogy elérjünk egy 400 kilós bálatömeget. A fóliák esetében viszont elég lehet a 10 vagy a 20 tonnás présgép is. Hogyha raklapméretű bálát akarunk csinálni a Strauttmann BP53-as nagybálázót és a PP1208-as géptípusokat tudom ajánlani kartonra.

Strautmann MK1100-as, nagyteljesítményű bálázógép
Strautmann MK1100-as, nagyteljesítményű bálázógép

Saját fejlesztésű hordóprés

Az összegyűjtött fémhordók méretének jelentős csökkentésére ad megoldást a Malagrow első saját márkás terméke a MAWA200 hordóprés. – Nagyon sok kisebb üzemnek, akár hulladéktelepnek is problémát okoz a veszélyes hulladékot tároló hordók tárolása, szállítása. Jó megoldás lehet, ha ezeket a nagy térfogatú hordókat a gépünkkel le tudjuk tömöríteni. Az így kapott pogácsák már költséghatékonyan tárolhatóak és szállíthatók.

Malagrow hordóprés által tömörített hordók

Szemétre szabott szakértelem

– Egy ilyen kiállítás nem adhat alkalmat arra, hogy minden gépünket bemutassunk, ezért az érdeklődőknek azt javasoljuk, hogy látogassanak el a hulladekpres.hu weboldalunkra, ahol nagyon sokféle megoldást találnak a hulladékkezelésre. Rákeresve az egyedi problémákra, egyedi megoldásokat is kaphatnak szakértő kollégáink segítségével, hiszen a szlogenünk a szemétre szabott szakértelem, és minden hulladék külön megoldást érdemel. Ebben segítünk, hogy hatékonyan meg tudják oldani a hulladékkezeléssel kapcsolatos feladatokat.