fbpx

A csomagolóanyag környezetbarát alternatívája

Írta: Csomor Zsolt - 2020 július 02.

Többéves kutatás-fejlesztés eredményeként hazánkban is terjed a Nyugat-Európában és a világ fejlettebb részein már évek óta népszerű lebomló és komposztálható bio műanyag. Ez a megoldás a környezetvédelmi kihívásokra.

 

Kép forrása: BS Plastic

 

Hazánkban is egyre népszerűbb a környezettudatos gondolkodás, így a lebomló, valamint komposztálható bio műanyag csomagolás is. A Trade magazin kérdezte Bauer Izabellát, a BS Plastic Kft. kereskedelmi vezetőjét a bio műanyag csomagolóanyagokról.

 

Miért nélkülözhetetlenek a csomagolóanyagok a mai rohanó világban?

– A hagyományos polietilén alapanyagból készült reklámtáskák, tasakok és egyéb termékek már bebizonyították mindennapjaink során, hogy nemcsak megkönnyítik életünket, de a higiénia megőrzését is segítik. Emellett az élelmiszerek eltarthatóságának növelésében is nagy szerepet játszanak, ezzel csökkentve az élelmiszerpazarlást. A csomagolás továbbá védi a terméket, és informálja a fogyasztót.

 

Milyen alternatívát ajánl a hagyományos csomagolás mellett?

– A környezetvédelem kapcsán kibontakozó új kihívásokra az iparnak is reagálnia kellett. Ennek kulcsa a tudatos felhasználás, a szelektív hulladékgyűjtés, vagy a hagyományos alapanyagból készült termék helyettesítése bio csomagolóanyaggal. Természetesen csak ott, ahol erre lehetőség nyílik.

A lebomló alapanyag kukoricakeményítőből vagy más keményítőből készült polimer megújuló és fenntartható forrásból, ami a polietilénhez hasonló tulajdonságokkal bír.

 

Mi ad garanciát a lebomlásra?

– Világszerte a legelismertebb tanúsító intézmény, a TÜV Austria. Az általuk elvégzett bomlási vizsgálatok adnak nekünk és a vásárlóknak garanciát a lebomlásra, illetve komposztálódásra. Ők egyértelműen jelzik, hogy otthoni vagy ipari komposztálásra alkalmas a termék. Ezt természetesen mi fel is tüntetjük a termékeinken a tudatos vásárlók érdekében.

 

Keletkezik bármilyen káros anyag a lebomlás során?

– A bio műanyag a környezetre semleges összetevőkre esik szét, a komposztálás során értékes biomassza keletkezik belőle Azt viszont fontos tudni, hogy az elásás nem komposztálás. Ehhez megfelelő körülmény szükséges: mikrobákra, oxigénre, nedvességre, megfelelő hőmérsékletre és természetesen időre (körülbelül fél év).

Ez az otthoni komposztálásra alkalmas bio tasakok esetében már a hagyományos házi komposztban is teljesül.

 

Milyen hatással van a járvány a csomagolóanyag iparra?

– A COVID-19 járvány is azt bizonyítja, hogy a személyes és az élelmiszer-higiéniára is jobban kell figyelnünk. A jövőben nem megoldás, hogy otthonról hozott szállító-tároló edényeket használunk az üzletekben.

Érezhetően megnövekedett a kereslet a higiénikus, egyszer használatos csomagolóanyagokra, aminek pozitív előnyeivel nem képes versenyezni sem a papír, sem pedig a szövött táska.