fbpx

Papír szívószálakat vezet be a Tetra Pak Európában

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 augusztus 06.

Papír szívószálakat vezet be a Tetra Pak Európába –, ennek első lépéseként ügyfeleik elkezdték a szívószál tesztelését. Ezzel a Tetra Pak az első italoskarton-gyártó cég a régióban, mely könnyen lebomló szívószálakat biztosít termékei mellé.

A vállalat bejelentette azt is, hogy szándékában áll nyilvánosságra hozni a papír szívószálak fejlesztésével kapcsolatos újításait, így támogatva az italoskarton dobozokhoz tartozó eldobható műanyag szívószálak alternatíváinak kifejlesztését.

Adolfo Orive, a Tetra Pak elnök-vezérigazgatója elmondta: „Örülünk, hogy olyan papír szívószálat fejlesztettünk ki, amely nem csak, hogy használható, de a nemzetközi élelmiszer-biztonsági előírásoknak is megfelel. Ez fontos lépés azon célunk felé, hogy teljes egészében növényi alapanyagból készülő csomagolást gyárthassunk, ami hozzájárul az alacsony szén-dioxid-kibocsátású körkörös gazdasághoz.”

Az új papír szívószál – mely FSC™ tanúsított papírból készül és a csomagolás többi részével együtt újrahasznosítható – egyelőre két kisebb méretű italoskarton, a Tetra Brik® Aseptic 200 Base és a Tetra Brik® Aseptic 200 Base Crystal esetében lesz elérhető, amelyeket elsősorban gyermekek szánt tej- és italtermékeihez használnak.

„Fontos döntést hoztunk meg a papír szívószálaink szabadalmaztatásával kapcsolatban: nyilvánosságra hozzuk az eszközeinkkel és felhasznált anyagainkkal kapcsolatos fejlesztéseinket. Ahhoz ugyanis, hogy az iparág elérje azt a közös célját, hogy az alacsony széndioxid-kibocsátású körkörös gazdaság felé haladjon, a papír szívószálak teljes forrásának gyorsan bővülnie és növekednie kell. Arra bátorítjuk az összes beszállítót és az ügyfeleket, hogy használják fel tudásunkat, és együttes erővel a lehető leggyorsabban növeljük a termelést” – tette hozzá Kinga Sieradzon, a Tetra Pak Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Lengyelországot magában foglaló Poland & Danube vállalatcsoport vezérigazgatója.

A szívószálak piaci tesztelése egyelőre korlátozott mértékben kezdődik, de a vállalat folyamatosan növeli a lisszaboni papírszívószál-üzem termelési kapacitását.

A gyártó kiemelte, hogy fontosnak tartja a technikai fejlődést, és számos technológiai vezetővel dolgozik együtt a biológiailag lebomló lehetőségek, például a polihidroxi-alkanoátok (PHA), a biológiai úton lebomló növényi anyagokból származó polimer feltárásán.

A Tetra Pak tervei közt szerepelnek olyan további fejlesztések is, mint az odacsatolt kupak és a dobozba épített italadagolók. E célból a vállalat mozgósította a fejlesztési és ellátási lánc szakembereit, és további forrásokat biztosít ezeknek a kiemelten fontos terveknek a megvalósításához.