fbpx

Ezeket az egyszer használatos műanyag termékeket tiltaná be kormány

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 10.

A miniszterelnök-helyettes benyújtotta az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló törvényjavaslatot. A törvényjavaslatban szó esik azokról a termékekről, amelyek forgalmazása továbbra is engedélyezett lesz, továbbá azokról, amelyek betiltásra kerülnek, ha a törvény életbe lép jövő nyáron.

Semjén Zsolt benyújtotta az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatot. A környezetterhelés megelőzése vagy csökkentése érdekében a kormány e törvény végrehajtására kiadott rendeletben korlátozhatja vagy megtilthatja azon termék gyártását, forgalomba hozatalát, felhasználását és kereskedelmét, amely jellemzően egyszeri használat után hulladékká válik, vagy ha e termék a környezetet kevésbé terhelő termékkel helyettesíthető.

 

A SUP irányelv értelmében a következő termékek forgalomba hozatala kerülhet betiltásra:

  • Fültisztító pálcikák, a 90/385/EGK tanácsi irányelv (1) vagy a 93/42/EGK tanácsi irányelv (2) hatálya alá tartozó pálcikák kivételével;
  • Evőeszközök (villák, kések, kanalak, evőpálcikák);
  • Tányérok;
  • Szívószálak, a 90/385/EGK irányelv vagy a 93/42/EGK irányelv hatálya alá tartozó szívószálak kivételével;
  • Italkeverő pálcikák;
  • Léggömbökhöz – kivéve az ipari vagy más foglalkozásszerű felhasználásra szánt ballonokat, valamint a fogyasztók számára nem értékesített alkalmazásokat – rögzítendő és azokat tartó pálcák, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet;
  • Expandált polisztirolból készült ételtároló edények, azaz ételtartók, például dobozok tetővel vagy anélkül, amelyek olyan ételek tárolására szolgálnak, amelyek azonnal fogyaszthatók helyben vagy elvitelre. Illetve amelyek fogyasztása általában az edényből történik, valamint készételként fogyaszthatók, azaz további elkészítést, például főzést, forralást vagy melegítést nem igényelnek. Beleértve például a gyorsételekhez vagy egyéb készételekhez használt ételtároló edényeket, kivéve az italtárolókat, tányérokat és tasakokat, valamint az ételt tartalmazó csomagolásokat;
  • Expandált polisztirolból készült italtárolók, beleértve a kupakjukat és a fedelüket is;
  • Expandált polisztirolból készült italtartó poharak, beleértve azok tetejét és fedelét is.

 

A biológiailag lebomló hordtasakok nem tartoznának a tilalom alá

A törvényjavaslat nem határoz meg forgalomba hozatali korlátozást a nagyon könnyű műanyag hordtasakok vonatkozásában. A nagyon könnyű műanyag hordtasak olyan műanyag hordtasak, amelynek falvastagsága 15 mikronnál kevesebb, és amelynek felhasználása higiéniai célokat szolgál, vagy amelyet ömlesztett élelmiszerek elsődleges csomagolására használnak azokban az esetekben, amikor az segít megelőzni az élelmiszerpazarlást.

Megtiltja ugyanakkor azoknak a könnyű – azaz 50 mikron falvastagság alatti – hordtasakoknak a forgalomba hozatalát, amelyek egyszer használatosak, jelentős mennyiség fogy belőlük minden évben, de létezik helyettük más, többször használható vagy újrahasznosítható termék. Ez alól a tilalom alól kivételt képeznek a biológiailag lebomló hordtasakok, olvasható a Portfolio oldalán.

 

A takarékoskodás ösztönzésére emelkedne a termékdíj

Annak érdekében, hogy a műanyag hordtasakok használatára csak indokolt esetben, takarékos módon kerüljön sor, a törvényjavaslat termékdíj előírását vagy mértékének megemelését veti fel: a 15 mikron alatti falvastagságú műanyag hordtasakok esetében ennek megfelelően a legmagasabb, 1 900 Ft/kg termékdíjtétel alkalmazását teszi szükségessé, a biológiailag lebomló termékek kivételével. A biológiailag lebomló műanyagból készült műanyag hordtasakok vonatkozásában minden falvastagság esetében 500 Ft/kg termékdíj kerül megállapításra.

A törvény 2021. július 1-jén lépne hatályba.