fbpx

A szénnél olcsóbb lehet a napenergia

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 10.

Az új napelem és szélenergia farmok hamarosan olcsóbbak lesznek, mint a szénerőművek, ami számos ország számára komoly gazdaságélénkítési lehetőséget jelent a járvány után.

 

 

Fordulóponthoz jutott a globális energiaellátás

A maximum 1200 gigawattos kapacitással működő szénerőművek hamarosan drágábbak lehetnek, mint az új, nagyteljesítményű napelemfarmok, írja jelentésében az International Renewable Energy Agency (IRENA). A szervezet szerint ez komoly gazdaságélénkítési lehetőséget jelenthet az országok számára, illetve megkönnyíti a fosszilis tüzelőanyagok leépítését.

Az IRENA vezetője, Francesco La Camera kiemelte, hogy fordulóponthoz jutott a globális energiaátállás. A koronavírus-járvány utáni gazdasági talpra állás során a megújuló energiák a növekedés gerincét képezhetik.

A konkrét számokat tekintve az látszik, hogy amennyiben a magas költségekkel futó, 500 gigawattos szénerőműveket lecserélnék megújuló forrásokra, az nagyjából 1,8 gigatonnával csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást. Ez a teljes 2019-es kibocsátás 5 százalékának felel meg. Ráadásul az IRENA szerint ezzel több milliárd dollárt spórolhatnának a fogyasztók is.

A világ legnagyobb szénfelhasználói között olyan országok vannak, mint az Egyesült Államok, Kína, India, Lengyelország, Németország, Dél-Korea vagy Ukrajna.

 

A megújuló energiaforrás telepítési költsége tovább csökkenhet

A szervezet arra számít, hogy a megújuló energiaforrások telepítésének költsége jövőre is csökkenni fog. A szárazföldi szélenergia esetében kilowattóránként 0,043 dollár lehet a ráfordított költség, ami 18 százalékos csökkenés lenne a 2019-es szinthez képest. A nagy napelemfarmok esetében ennél is nagyobb, 42 százalékos lehet a csökkenés (0,039 dollárra kilowattóránként) a tavalyi szinthez viszonyítva, olvasható az origo.hu fordításában.

Amennyiben ez a trend folytatódik, az IRENA szerint a megújulók idővel teljesen kiszorítják a szenet a piacról. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) úgy számolt, hogy idén a nap- és szélerőművek által együttesen termelt új energia mennyisége két évtizede először csökken. Ez elsősorban a gyárak leállásai, illetve az új telepek építésének csúszásai miatt várható.

Mindazonáltal az IRENA előrejelzése nem megalapozatlan, ha azt nézzük, hogy 2010 óta drámaian csökkentek a nap- és szélenergia költségei. A napenergia esetében 82 százalékkal, míg a szárazföldi szélenergiánál 39 százalékkal zsugorodtak a költségek az elmúlt évtizedben.