fbpx

Felértékelődött a háztartási papírhulladék újrahasznosítása

Írta: Csomor Zsolt - 2020 december 08.

A világjárvány, valamint az ennek köszönhető otthoni munkavégzés miatt változik a háztartásokban keletkező papírhulladék összetétele. A sajttal és olajjal szennyezett pizzásdoboz újrahasznosítása alaposan feladta a leckét, de ez is megoldódott.

 

újrahasznosítás

Korábban nem szívesen vették át a háztartási papírhulladékot

Reneszánszát éli a papír újrahasznosítása az Amerikai Egyesült Államokban. Az irodákban keletkező papírhulladék helyett azonban most a postaládákba dobott szórólapok, pizzásdobozok és az interneten rendelt csomagok kartondobozai játszanak főszerepet – számol be a hírről a Wall Street Journal.

 

papír újrahasznosítás
Az olajos, sajtos pizzásdoboz újrahasznosítása is megoldódott

 

Az újrahasznosítással foglalkozó cégek korábban kis arányban vettek át háztartásokban keletkező papírhulladékot. Ennek oka, hogy a mindenféle háztartási hulladékkal kevert papírt gyengébb minőségűnek tartják, ami csökkenti a nyereséget. Mostanra fordult a kocka, főleg az internetes rendelések és az otthoni munkavégzés miatt – olvasható a hvg.hu fordításában.

 

Az atlantai vállalat megtalálta a megoldást

Míg a neten rendelt termékek csomagolását adó hullámkartonok néhány éve az újrahasznosítható papír körülbelül 5 százalékát tették ki, jelenleg a papírhulladék harmadát adják.

A pizzásdobozok eddig alaposan feladták a leckét a hulladékgazdálkodóknak és az újrahasznosítóknak, ugyanis a sajttal, olajjal szennyezett papírt nem szabad a szelektív gyűjtőbe dobni, mégis sokan így tesznek. Az atlantai WestRock gyártó azonban erre is talált megoldást, így az étellel összekent pizzásdobozokat is újrahasznosíthatják.

A gyártók egyébként többnyire vécépapírt, kávéspoharakat, papírtörlőt és kartondobozokat készítenek az emberek által kidobott papírhulladékból.