fbpx

Talán ez a jövő közlekedési eszköze

Írta: Csomor Zsolt - 2020 január 27.

Bemutatták a világ első hidrogénüzemanyagcella meghajtású, személyszállításra is alkalmas, magyar-amerikai együttműködésben fejlesztett légijárművet a Bács-Kiskun megyei Jakabszálláson.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a jakabszállási repülőtéren tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hidrogéngazdaság a klímavédelem egyik alapja. A most bemutatott energetikai és klímastratégiában önálló fejezetként szerepel a magyar hidrogéngazdaság fejlesztése, hiszen várhatóan a mesterséges intelligencia, az ipar 4.0 és az 5G technológiai platform mellé hamarosan felsorakozik egy negyedik is, ami alapvetően a hidrogéngazdaság platformját jeleníti meg.

Palkovics László szerint a bemutatott drónfejlesztés mindhárom, a magyar gazdasággal szemben fektetett jövőbeni elvárásoknak megfelel, mivel „high-tech, zöld és magyar” is. A fejlesztés high-tech, hiszen a légügyipar folyamatosan átalakul, és a drónok jelentősége az elkövetkező időszakban erősödni fog. Ez azon is látszik, hogy az Európai Unió létrehozta a drónszabályozását, amit júliustól Magyarországon is aktívvá tesznek.

A most bemutatott fejlesztés azért zöld, mivel hidrogén üzemanyagcella meghajtású technológiát alkalmaz. A hidrogénelőállítás nem a szokásos vegyipari típusú: nem barna hidrogén, hanem megújuló energiaforrásokból előállított zöld hidrogén, amely alapvetően beleillik a kormány stratégiájába.

Szabó Viktor, a Genevation Aircraft Kft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy cégük 2014-es megalakulásakor azt a célt tűzte ki, hogy első termékük, a világ első hibrid térrácsszerkezetű Genpro műrepülőgép megépítése során megszerzett tudásukat nemzetközi kutatás-fejlesztési projektekben, együttműködésekben, később pedig nemzetközi beszállítói tevékenységekben kamatoztatják. Az amerikai Alaka’i Technologies Inc. Európában őket választotta a Skai, a világ első hidrogén meghajtású légijármű fejlesztési partnerének. A Genevation munkája elindult, 4 hónapja dolgoznak aktívan a fejlesztésen.