fbpx

A betétdíjas rendszer nagyban segíthet a környezetterhelésen

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 01.

A 2021-ben érvénybe lépő klímavédelmi akcióterv keretében betétdíjrendszert vezetne be a kormány a PET-palackokra, valamint az alumíniumdobozokra. A tervet a környezetvédelmi szervezetek mellett az üdítő- és sörgyártók is támogatják.

Hazánkban évente 1,5 milliárd műanyag palackot termelnek a nagy gyártók, amelynek nagy részét nem hasznosítják újra. Ezen segíthet a betétdíjas rendszer, aminek célja a környezeti terhelés csökkentése, a hulladékban található értékes nyersanyagok gazdasági körforgásba való visszajuttatása, olvasható a Marketing és Média összeállításából.

Napjainkban világszerte trend, miszerint újra bevezetik a visszaváltható csomagolásokat. A cél, hogy az egyszer használatos műanyagokat ne egyszer használatos papírral vagy egyszer használatos műanyaggal váltsuk ki, hanem sokszor használatossal, mondta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

A Greenpeace tavaly végzett felmérése alapján a budapestiek 75 százaléka támogatná a betétdíjas rendszer bevezetését, és választaná a visszaváltható palackot. A törekvést a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség, a magyarországi alkoholmentes italokat gyártók szakmai érdekvédelmi szervezete is támogatja, akár a kötelező díj bevezetésével is. A cikkből az is kiderül, hogy emellett szeretnék, ha egy PET-palack újrahasznosító üzem jönne létre Magyarországon, amelynek termékeit a hazai cégek italcsomagolások gyártására használhatnának fel.