fbpx

A városi logisztika és az ellátási lánc kihívásai

Írta: Transpack-2023/V. lapszám cikke - 2023 november 30.

A városi logisztika az urbanizáció és az e-kereskedelem robbanásszerű növekedése miatt új és sürgető kihívásokkal szembesül. Az úgynevezett „utolsó mérföldes” szállítás – az áruk eljuttatása az emberek otthonába vagy munkahelyére – kulcsfontosságú, ugyanakkor rendkívül összetett feladatot rejt magában. Lássuk ezeket a kihívásokat és azon megoldásokat is, amelyekkel a városi logisztikai iparág igyekszik megbirkózni.

Torlódások és parkolási nehézségek

A városi közlekedési hálózatok túlterheltsége az egyik legnagyobb akadály az árukat szállító járművek számára. A termékek időben való eljuttatása nehézkessé válik a forgalmi dugók és a szűk utcák miatt, ugyanakkor a parkolóhelyek hiánya és a parkolási szabályok betartása is sokszor problémákat okoz. A szállítóknak gyakran nehéz találni megfelelő parkolóhelyet a célterületek közelében.

Az ugyanazon területekre irányuló gyakori szállítások szennyező hatással vannak a levegőminőségre és a környezetre. Emiatt a városok egyre inkább a fenntartható szállítási megoldások felé fordulnak, hogy csökkentsék az ökológiai lábnyomukat. Ezért a logisztikai iparág a fenntarthatóság irányába mozdul el, ahogy egyre több vállalat és szervezet értékeli a környezeti hatásokat és az erőforrások hatékonyabb felhasználását. A fenntartható logisztikai megoldások kulcsfontosságúak a jövőbeli ellátási láncok kialakításában, egyben lehetőséget kínálnak a hatékonyság növelésére is.

Alternatív megoldások

Az elektromos járművek, a hidrogéncellás járművek és más alternatív üzemanyagokra áttérő flották szignifikánsan csökkenthetik a szállítási tevékenységek környezeti hatásait. Több autógyártó – mint például a Daimler, Hyundai, Isuzu, Toyota és a Volvo – végez előrehaladott teszteket hidrogéncellás meghajtással működő teherautókkal, kamionokkal. Az elektromos járművekkel együtt hozzájárulhatnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkenéséhez, miközben csendesebben üzemeltethetők.

Drónok és önjáró járművek

Az autonóm járművek és drónok alkalmazása forradalmasíthatja a városi logisztikát. Ezek a technológiák gyorsabb és precízebb szállítást tesznek lehetővé, különösen a nehezen megközelíthető területeken. Többek között az Amazon, a UPS és a Walmart már szállít drónokkal kisebb csomagokat légi úton az USA több államában. A kaliforniai Nuro cég R2 jelű autonóm szállítójárműve pedig, habár egy kerekeken guruló óriási kenyérpirítónak tűnhet, de csomagokat szállít közutakon az Egyesült Államok városaiban.

Okos-technológia, mikroközpontok és időzített szállítás

Az adatok és az analitika szerepe elengedhetetlen a városi szállítás hatékonyságának javításában. Az okos-technológia, mint például az IoT (Internet of Things) és a telematika, lehetővé teszi az áruk és járművek valós idejű nyomon követését és optimalizálását, amivel csökkenthetők a szállítási útvonalak hossza és a felesleges energiafelhasználás. Továbbá mikroközpontokat hozhatnak létre, ahol az áruk összegyűjthetők és koordinálhatók a hatékonyság érdekében.

Az időzített szállítás, például éjszakai vagy korán reggeli idősávokban, ugyancsak segíthet csökkenteni a forgalmi torlódásokat. Emellett az olyan alternatív megoldások, mint a kerékpáros kiszállítás vagy a gyalogos futárok, új irányokat nyithatnak.

A logisztikai lánc digitalizációja és a blockchain

A logisztikai iparág egyre inkább ráébred arra, hogy a digitalizáció és a blockchain technológia forradalmasíthatja az ellátási láncokat. A hagyományosan papíralapú és időigényes folyamatok helyett a digitalizáció és a blockchain megoldások elősegítik a hatékonyságot, átláthatóságot és a biztonságot. A blockchain technológia alapja a tranzakciók átláthatósága és azok megváltoztathatatlan rögzítése. A logisztikai láncban ez azt jelenti, hogy minden lépés és tranzakció rögzítve van, így a résztvevők közötti bizalom növekedhet.

A digitalizált logisztikai lánc lehetővé teszi a valós idejű nyomon követést, így mindig pontos információkat kaphatunk az áru helyzetéről és állapotáról. Ezenfelül a rendszer riasztásokat küldhet, ha valami nem megfelelő a tervezett útvonalon vagy az időzítésben.

A McKinsey jelentése azt jósolja, hogy az AI teljesen új „logisztikai paradigmát” hoz létre 2030-ra, mivel „felülmúlja az embereket” a monoton, ismétlődő, de a küldetés szempontjából kritikus feladatokban.

A logisztikai biztonság kihívásai

Lopás és rongálás

A lopás és a kártevők által okozott veszteségek súlyos problémát jelenthetnek az ellátási láncban. A gyenge biztonsági intézkedések és a nem megfelelő raktározás lehetővé tehetik az értékes áruk eltulajdonítását vagy megrongálását.

Adatbiztonsági veszélyek

A digitalizáció térhódításával nő az adatbiztonsági fenyegetések kockázata. A rosszindulatú szereplők könnyen behatolhatnak az informatikai rendszerekbe, és veszélyeztethetik az adatok integritását és a folyamatok működését.

A veszélyek kezelésének stratégiái

Elővigyázatosság és megelőzés

Az elsődleges cél a veszélyek kialakulásának megelőzése. Ez magában foglalja a megfelelő raktári és szállítási biztonsági intézkedések bevezetését, például megfelelő zárrendszerek, biztonsági kamerák és riasztórendszerek alkalmazását.

Rugalmasság és alternatív utak

A váratlan eseményekre való gyors reagálás érdekében fontos, hogy legyenek alternatív útvonalak és módszerek a szállításra. A rugalmas megoldások segíthetik a szállítási késések minimalizálását még akkor is, ha az eredeti tervek fennakadásokba ütköznek.

Visszajelzés és tanulás

A veszélyek kezelése során szerzett tapasztalatok és visszajelzések kulcsfontosságúak a folyamatok fejlesztéséhez. Az esetleges incidensekből nyert információk segíthetik a vállalatokat abban, hogy jobban megértsék a veszélyforrásokat, és hatékonyabb védekezési stratégiákat alakíthassanak ki.

A fenntarthatóság előnyei

A vállalatok számára a fenntarthatóság azonban nemcsak a környezeti felelősségvállalás kérdése, hanem üzleti előny is. A fenntartható megoldások a fogyasztók és az ügyfelek szemében vonzóbbá tehetik a vállalatokat, javíthatják a hosszú távú költséghatékonyságot és a munkavállalói elkötelezettséget.

A fenntartható logisztikai megoldásokhoz tartozik a zöld infrastruktúra és a környezetbarát logisztikai központok kialakítása is. Napelemek, esővízgyűjtési rendszerek és más zöld technológiák segítik a központok környezeti hatásainak minimalizálását.

Konklúzió

A fenntarthatóság és a logisztika nemcsak kompatibilisek, de szükségszerűen összekapcsolódnak a jövőellátási láncainak kialakításában. A fenntartható logisztikai megoldások nem csupán csökkentik a környezeti hatásokat, de hozzá is járulnak a vállalatok hatékonyságának és versenyképességének javításához.

Az ágazat partnerségben dolgozik azon, hogy a városi logisztika fokozatosan alkalmazkodjon a jövő igényeihez, miközben minimalizálja a környezetre gyakorolt negatív hatásokat.

Csaba László és Csaba Péter Gábor