fbpx

Az 5G a logisztikában is nagy fejlődést hozhat

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 20.

Az ötödik generációs mobilhálózat (5G) a szállítmányozásban is óriási fejlődést hoz. Az önvezető autók, kamionok, drónok és robotok elősegítik a vállalatok működésének tökéletesítését.

 

Kép forrása: UPS

 

Önvezető autók

A két – vagy több – jármű közötti kommunikációval számos olyan nehézség hidalható át, ami eddig megnehezítette az autóval közlekedők életét. Az eszközök közötti kapcsolat révén gyors reakcióidővel kerülik el azokat a baleseteket, amelyeket a hirtelen fékezés vagy egy átláthatatlan kereszteződés okozna. A forgalmas csomópontok és utak telítettségével kapcsolatban is információkat osztanak meg egymással a gépek, ezért könnyebbé válik a torlódások elkerülése. Ráadásul az energiafogyasztás is optimalizálható folyamattá válik.

Önvezető kamionok

A kamionos fuvarozóvállalatok számára is új lehetőségeket rejt az 5G. A szállítmányozás optimalizálhatóvá és automatizálhatóvá válik az önvezetés által, ezért is kísérelte meg több startup kialakítani a megfelelő megoldást számukra. Az árufuvarozás esetében bizonyos szempontból könnyebb a helyzet a személyautókhoz képest, mivel a kamionok az út túlnyomó részét autópályán teszik meg, ahol jellemzően egyenletes sebességgel haladnak, ritkábban kell korrekciót alkalmazni.

Drónok

A logisztika talán legnagyobb úttörője a dróntechnológia. A kisméretű eszközök nagyjából kétkilogrammos termékek szállítására képesek, a gyorsaságuk pedig sokkal nagyobb a földi közlekedéshez képest. A nagyvállalatok kiemelkedő hangsúlyt fektetnek a házhozszállítás gyorsaságára is. Egyes országokban már félórás kézbesítési időt vállalnak abban az esetben, ha a megrendelő a raktár 15 kilométeres körzetében található.

Intralogisztika

A gyáron belüli logisztika folyamatos fejlődésen ment keresztül az elmúlt időszakban. Korábban humán munkaerő szállította az eszközöket az üzemen belül, amit felváltott: ezt váltotta fel a ragasztott mágnescsíkot követő konstrukció, majd elérkezett az önjáró robotok korszaka. A gyáron belüli anyagmozgatás mára gyors és precíz, a telepített gépek egymással kommunikálnak, ami növeli a hatékonyságot.

A gyorsuló termelésben nagy segítséget nyújt a logisztika evolúciója. A fejlődéssel nem csak a sebesség növekedhet, hanem a biztonság és a hatékonyság is. Az 5G-hálózat lehetővé teszi, hogy minél több eszköz csatlakozzon ugyanahhoz a hozzáférési ponthoz, de az eszközök közötti interakció is gyorsabb. Maximálisan 4,5 gigabites letöltési sebességet érnek el, de a kezdeti átlagsebesség 1,4 gigabitre tehető, ami hússzor gyorsabb a jelenlegi negyedik generációnál. Az úgynevezett lag pedig néhány milliszekundumra csökkent, aminek köszönhetően megbízhatóbban kerülnek át a jelek az egyik eszközről a másikra, olvasható a NEW technology oldalán.