fbpx

Benéztünk a Haribo óriás raktárába

Írta: Transpack-2024/III. lapszám cikke - 2024 július 03.

ÉDESSÉG ÉS 27 HEKTÁRON MŰKÖDŐ INTELLIGENCIA

A Haribo közel egy évszázadon át Bonnban, Észak-Rajna-Westfália tartományban székelt. 2018-ban a székhelye Grafschaftba, Rajna-Pfalz tartományba költözött, ahol egy új gyártóüzemet is létesítettek. Ez volt a vállalat történetének legnagyobb önálló projektje – a gyártási terület önmagában hét futballpálya nagyságot foglalt magában.

Több, mint raktárfejlesztés

A Haribo körülbelül 750 munkahelyet hozott létre az új telephelyén, ebből 350-et helyeztek át Bonnból Grafschaftba. Az Innovationspark Rheinland területén, közvetlenül az A61es autópálya mellett irodákat, gyártósorokat, csomagolóüzemeket és egy központi logisztikai raktárat építettek, amely 27 hektáron terül el. A termékek több elosztóközpont érintésével jutnak el a fogyasztókhoz.

Az íz és a minőség mellett a háttérben működő intelligens rendszerek és megoldások is hozzájárulnak a Haribo sikeréhez. Az SSI SCHÄFER – mint generálkivitelező – teljesen automatizált disztribúciós központot szállított: egy 120 méter hosszú, 100 méter széles és 43 méter magas, 24 000 m2 alapterületű önhordó szerkezetű magasraktárt épített. A raktár 92 800 raklaphely tárolására alkalmas. Összesen 22 darab energiahatékony Exyz felrakógép biztosítja az óránként 645 raklap be- és kitárolását. Ez a funkció a 21. századi követelményeknek megfelelő gyártási infrastruktúra gerincét képezi.

A „cukros bácsi” hogy választott partnert?

A Haribo a kezdetektől fogva tisztában volt a feladat nagyságával. A megfelelő partner kiválasztása és a több különböző alrendszeri beszállítós projekt elkerülése volt a legfontosabb. Ez vezetett az SSI SCHÄFER „mindent egy kézből” megoldása melletti döntéshez. A vállalat mélyrehatóan ismerte az iparágat, annak folyamatait, és saját gyártási erőforrásaival képes volt több rendszert és komponenst szállítani, majd ezeket felelősségteljesen rendszerbe integrálni. A Haribo számára a projekt hatékony koordinációját ez biztosította, ami fontos szempont volt, mivel a cukorkagyártó vállalat szűkös határidővel rendelkezett – a projekt kezdete és befejezése között mindössze két év telt el.

Az egyedi megoldás ötvözte a logisztikai koncepció létrehozását, a részlettervezést, a zökkenőmentes kivitelezést, valamint a központi raktár kulcsrakész építését. Az SSI vállalása magában foglalta az építészeti munkát, tető- és falburkolatokat, az alapvető épületgépészeti szolgáltatásokat, mint például a sprinkler-rendszerek. Ezenkívül telepítésre kerültek az immár hagyományosnak mondható SSI SCHÄFER automatizálási rendszerkomponensek: a raklap szállítópálya-rendszer, a robotizált felrakógépek, valamint a magasraktári acélszerkezetek, beleértve a speciális komissiózó raktárat és a kézi működtetésű állványrendszereket is.

A munkafolyamatok vizualizálása, valamint a termelékenység ellenőrzése, monitorozása és optimalizálása érdekében a Haribo az SSI SCHÄFER WAMAS® Lighthouse rendszerét használja. A szabadon konfigurálható műszerfalak lehetővé teszik a logisztikai ciklus megjelenítését, míg a kulcsfontosságú teljesítménymutatók megjelenítése hatékonyabbá teszi a logisztikai folyamatokat. Ezenkívül az SSI SCHÄFER beállított árubevételi és árukiadási, valamint rakodási területeket is. A félig automatizált, rendelésre specifikus komissiózó terület, a szerelési terület és a kézi raktározási területek több szintet foglalnak magukban. A belső szállítást sínes járműrendszer (Rail Guided Vehicle vagy RGV) és egy raklapszolgáltató pályarendszer végzi.

A gyártóüzemekből a közvetlen raklapbeszállításhoz egy híd köti össze a gyártóépületet a logisztikai központtal. A központi raktár kétszintes. A sűrített tárolási kialakítással együtt lehetővé vált a fontos anyagfolyamok összeköttetése a magasraktár és a szomszédos logisztikai területek között. Ez a két szint természetes redundanciát biztosít, ami azt jelenti, hogy minden területet bármikor biztonságosan elláthatnak és kiüríthetnek. Ez a Haribo számára a napi ügyfélszállítások során magas szintű biztonságot és szolgáltatási szintet nyújt. Számos európai országból érkeznek beszállítók az új elosztóközpontba, amely elsősorban Németországot, Franciaországot és a Benelux-államokat szolgálja ki.

raktár

A múltban a cukorkagyártó több külső raktárt is üzemeltetett, amelyeket fokozatosan kivonnak a forgalomból, és azokat a Grafschaftban található új központi raktár és a Solingen telephelyen lévő kisebb magasraktár váltja fel.

A raktárkészlet-gazdálkodáshoz és a folyamatvezérléshez is a logisztikai szoftvert használja a Haribo. Az összes intralogisztikai folyamatot automatikusan kezelik és vezérlik, a hatékony és rugalmas rendelésfeldolgozástól az árukezelésig és az erőforrás-optimalizálásig, a logisztikai teljesítménymutatók biztosításáig és elemzéséig. A rendszer műszaki fénypontja a 100%-ban automatizált kitárolási sorrendezés a több szintű kitárolási puffer használatával. Itt a raklapokat a kijövő szállítmányozás optimális sorrendjében több pufferállomáson készítik elő. Ez a vevőre, útvonalra és napra specifikus sorrendezés jelentős hatékonyságnövekedést eredményez a szállítmányozásban. A tehergépkocsikat adott vevő számára adott terméktípusú raklappal vagy különböző kirakodási állomásokhoz rendelt több termékkel rakodják be.

ELŐTTE-UTÁNA

A projekt céljai:

• költségoptimalizálás és a belső folyamatok hatékonyságának növelése a munkafolyamatok racionalizálása érdekében,

• megnövekedett árukészlet-kínálat és a minőségbiztosítás még csúcsidőben is, a teljesen automatizált árufolyamok révén,

• kétirányú kapcsolat a termelés és a logisztika között,

• alacsony helykihasználtság és nagy redundancia a két szinten átívelő anyagfolyamok tükrözése révén,

• hatékonyságnövekedés a vevőre, útvonalra és napra specifikus kitárolási sorrendezés révén,

• 24/7 helyszíni karbantartó csapat,

• egy európai elosztóközpont létrehozása az áruk Európában történő terjesztéséhez,

• az összes intralogisztikai folyamat intelligens vezérlése és irányítása a WAMAS® logisztikai szoftverrel.

A projekt eredményei:

• a Haribo sikeresen átköltözött Grafschaftba, és új gyártóüzemet létesített,

• a vállalat új, ultramodern logisztikai központot hozott létre, amely jelentősen javította a hatékonyságot és a pontosságot,

• a projekt időben és a költségvetésen belül befejeződött,

• a Haribo maximálisan elégedett az SSI SCHÄFER által nyújtott szolgáltatásokkal.