fbpx

A Sportisimo átalakította a logisztikai központját – technológiai ugrás az SSI Schäferrel

Írta: Transpack-2024/I. lapszám cikke - 2024 március 31.

A Sportisimo egy európai kiskereskedelmi vállalat, és a világ vezető sportmárkáinak, sportruházatának és felszerelésének egyik vezető forgalmazója. Az online értékesítés mellett a kiskereskedő több mint 200 hagyományos üzletet üzemeltet Csehországban, Szlovákiában és Romániában.

Maximális raktárhatékonyság

A Sportisimo és az SSI Schäfer partnersége forradalmi változásokat hoz a vállalat omnichannel logisztikájában, kijelölve az utat a régiónk sportfelszerelés értékesítése, terjesztése terén. A 2021 májusában megkezdett együttműködés eredményeként Ostravában épült fel a vállalat legújabb disztribúciós központja, melynek átadása 2023 novemberében zajlott. A csarnok a Contera Park Ostrava D1 barnamezős területén épült. Az új elosztóközpont két üzletág ellátása mellett a Sportisimo azon vásárlóit is ellátja, akik az online áruházon keresztül adnak le rendelést. A megoldás az automatizálási szempontokra összpontosít. Az új logisztikai megoldást úgy tervezték, hogy a raktárak maximális hatékonyságát biztosítsa.

Több mint 6000 méteres szállítópálya-rendszer

A logisztikai megoldások között kiemelkedik az SSI Schäfer által tervezett szállítópálya-rendszer, mely több mint 6000 méter hosszú, és amely zökkenőmentesen kapcsolja össze a különböző raktárrészeket és logisztikai folyamatokat az elosztóközponton belül. Az aprócikkes Miniload automata raktáron (AS/RS) keresztül, a kiszedési területeken és a be- és kiszállításon át, az egész folyamat automatizált és optimalizált. A Miniload rendszer 23 méter magas, 11 folyosós megoldás. Több mint 300 000 kartont képes befogadni, és további folyosók hozzáadásával könnyedén bővíthető a jövőben, hangsúlyozva a rendszer skálázhatóságát.

A négyemeletes PickTower galériarendszer szintén jelentős elem, ahol munkaállomások segítik a rendelések konszolidálását, javítva a megrendelésfeldolgozás hatékonyságát. Az SSI Schäfer által tervezett rendszerben helyet kapott továbbá 150 darab speciális munkaállomás is. Ezek között megtalálható egy különleges, csökkent képességűek munkavégzését támogató komissiózó munkahely és a rendelések csomagolásához, szállításelőkészítéséhez való sztenderd munkaállomás is. A tárolóterületeket, munkaállomásokat, valamint a raktártechnológia és logisztikai rendszer egyéb elemeit az SSI Schäfer saját, Ausztriában készülő szállítópálya-technológiája köti össze.

Idő- és energiahatékony megoldás

A dobozos szállítópályák a modern logisztikai rendszerek elengedhetetlen részét képezik, melyek hatékonyan hozzájárulnak a vállalatok belső logisztikai folyamatainak optimalizálásához. Ezek a rendszerek egyaránt alkalmazhatók raktárakban, gyártóüzemekben és egyéb logisztikai központokban, céljuk pedig a termékek hatékony és gyors mozgatása a különböző munkaállomások és logisztikai feladatok között.

Az ilyen típusú szállítópályák előnyei közé tartozik az idő- és energiahatékonyság. A pályarendszer automata működése minimalizálja az emberi beavatkozás szükségességét, így csökkentve a hibák lehetőségét, és növelve a folyamatok hatékonyságát. A dobozos szállítópályák rugalmasan alkalmazkodnak a változó igényekhez, és könnyen integrálhatók más automatizált rendszerekkel, például robotokkal és változatos AS/RS megoldásokkal.

A gyors és hatékony anyagmozgatás mellett a szállítópályák hozzájárulnak a munkavállalók munkakörülményeinek javításához is, mivel a nehéz fizikai feladatokat az automatizált megoldás végzi el. Ez lehetővé teszi az emberi erőforrások jobb felhasználását és átcsoportosítását magasabb hozzáadott értékkel bíró feladatokra (Value Added Services).

A szállítópályák a Sportisimo esetében egy nagy automatizált rendszer részét képezik, melyek segítségével a dobozok és csomagok könnyedén mozoghatnak a raktárterületen belül.

Optimalizált anyagáramlás

A Sportisimo szállítópálya-rendszere esetén a pályák és az új WMS rendszer között egy MFC, úgynevezett Material Flow Control szoftver dolgozik.

Az MFC szoftver olyan rendszer, amely az anyagáramlás irányítását és optimalizálását szolgálja egy vállalat logisztikai vagy gyártási folyamatai során. E szoftver segítségével monitorozható és irányítható az anyagok mozgása a komplett logisztikai folyamatláncban. Célja a hatékonyság növelése, a költségek csökkentése és a logisztikai folyamatok optimalizálása.

Összességében, az intralogisztikai dobozos szállítópályák olyan innovatív megoldást kínálnak, melyek segítségével a vállalatok optimalizálhatják belső logisztikai folyamataikat, csökkentve ezzel a költségeket, növelve az átláthatóságot és javítva a termelékenységet.

A Miniload kiemelkedő hatékonyságot és rugalmasságot kínál

Az ostravai raktár kialakítása jelentős előrelépést jelent a Sportisimo számára. A raktár 90 000 m2-es területet fed le, és magában foglalja az automatizált Miniload (AS/RS) technológiát. Az SSI Schäfer Systems International magyarországi értékesítési igazgatója, Palasik Márton kiemeli a saját gyártású Miniload megoldás előnyeit, melyek automatizált raktárműveleteket tesznek lehetővé, növelve a szállítás sebességét és minőségét.

Palasik Márton

Az intralogisztikai Automated Storage and Retrieval System (AS/RS vagy ASRS) rendszerek a modern raktározási és logisztikai folyamatokban forradalmi változásokat hoztak létre. Ezek a rendszerek automatizált komponensekkel és számítógépes vezérléssel rendelkeznek, hogy hatékonyabban kezeljék az áruk tárolását és kiszolgálását. Az egyik ilyen rendszer, amely kiemelkedő hatékonyságot és rugalmasságot kínál, a Miniload.

A Miniload egy speciális AS/RS rendszer, amely kis- és közepes méretű tárgyak kezelésére specializálódott. A rendszer magában foglal egy kompakt acél tárolószerkezetet, amely lehetővé teszi az áruk gyors és pontos elhelyezését, a gyors visszakeresést, valamint magában foglal még úgynevezett felrakódarukat, és az előzónában szállítópályákat is. A rendszer alapkoncepciója, hogy ki használja a komplett raktári magasságot akár 24 méterig, és optimalizálja a rendelkezésre álló teret.

Az ASRS rendszerek – ideértve a Miniloadot is – fejlett szoftvereken és szenzortechnikán keresztül folyamatosan nyomon követik az áruk mozgását és helyét, optimalizálva a raktározási folyamatokat. A Miniload rendszer különlegessége abban rejlik, hogy az áruk automatizált be- és kitárolása mellett rugalmasan alkalmazkodik a raktárban lévő áruk változó méretéhez és típusához.

Az ASRS rendszerek számos előnyt, mint a Miniload is, számos előnyt kínálnak a hagyományos raktározási módszerekhez képest. Ezek közé tartozik a nagyobb raktárkapacitás, a gyorsabb kiszolgálási idő, az emberi hibák csökkentése és az áruk biztonságosabb tárolása. Emellett az ASRS rendszerek a modern logisztikai iparágban az automatizáció és a hatékonyság iránti növekvő igényekre is válaszolnak.

Az új raktár a dolgozók kényelmét is szolgálja A raktár nemcsak technológiában, hanem munkakörnyezetében is újít. A modern szoftverek, a légkondicionált terek és a modern éttermek a munkavállalók kényelmét szolgálják. Az SSI Schäfer által szállított technológia 11 darab Miniload darut, a komplett 300 000 férőhelyes acélszerkezetet, több mint 6000 méter szállítópályát, 150 darab munkaállomást, egy szabadon álló galériát és egy hagyományos rakodólapos állványrendszert foglal magában, amelynek összértéke mintegy 28 millió euró.

Minderre alapozva, a Sportisimo és az SSI Schäfer partnersége új szintre emeli a logisztikát a sportfelszerelések terjesztése terén. A fenntarthatósági gyakorlatok és a munkavállalók jólétére való fókusz új irányokat mutat az iparágban. Az ostravai raktár áttelepítése új szabványokat hoz létre a logisztika terén, kijelölve az utat a jövőbeli innovációk felé.

Palasik Márton | SSI SCHÄFER