fbpx

Újdonságok a csomagolások területén

Írta: Transpack-2024/I. lapszám cikke - 2024 március 30.

Nap mint nap hallhatunk a fenntartható csomagolás jelentőségéről, népszerűségéről, ami szinte már elvárás a fogyasztók számára. Ebben a cikkben néhány környezetbarát újdonságot mutatunk be.

Zsírtaszító bevonat PFAS nélkül

Ahhoz, hogy például a chips, szendvics vagy a pizza papírcsomagolása hibátlanul nézzen ki – zsírfoltok és elszíneződések nélkül –, olaj- és zsírlepergetőnek kell lennie. Az iparban ezért az 1950-es évek óta polifluorozott alkil vegyületeket vagy röviden PFAS-t használnak, amelyek tapadásmentesek, vízállók és zsírlepergetők. A PFAS-ok azonban ellentmondásosak, mert szigorúbbak a szabályozások és a fogyasztók is elutasítják. Bármennyire is előnyösek a PFAS tulajdonságai, aggodalomra ad okot a környezetre gyakorolt hatása. Stabil kémiai kötése miatt természetes körülmények között csak nagyon lassan bomlik le.

A PFAS könnyen cserélhető a legtöbb élelmiszerrel érintkező csomagolások esetében. A Kuraray Exceval terméke, egy fluormentes, biológiailag lebomló kiváló papír vagy karton barrier bevonat, amely a papírral együtt pépesíthető. A papíralapú csomagolásra felvitt barrier réteg megvédi a szálakat, biztosítja a szerkezet megőrzését, és megakadályozza a foltok keletkezését. Megvédi a terméket a külső hatásoktól, egyben megakadályozza, hogy az élelmiszerekből származó olaj, zsír és folyadék behatoljon a csomagolásba. Az Exceval egy módosított polivinilalkohol (PVOH) nemionos, vízben oldódó polimer, amelynek jobb a nedvességállósága, mint más polivinil-alkoholnak. Ideális záróréteg a csomagolásokhoz, ugyanis a lineáris, kristályos szerkezete hidrofil tulajdonságokkal kombinálva megbízhatóan védi a terméket a zsíroktól, olajoktól. A barrier bevont hatékony védelmet nyújt az oxigénnel és a gázokkal (például a szén-dioxiddal) szemben is, így a termékek tovább maradnak frissek, még magas páratartalom mellett is. Az oldószer- és klórmentes bevonat környezetbarát, és különféle anyagokhoz alkalmas. Biztonsági szempontból megfelel több szabványnak, és élelmiszerek csomagolására is alkalmas.

Egy tipikus csomagolás, például egy papírzacskó felépítése a következő lehet: papír, majd nedvesség elleni védőréteg, exceval bevonat és végül hőre hegedő réteg. Az élelmiszeriparban már alkalmaznak ilyen csomagolási megoldásokat. A vízben oldódó termék vékony rétege aroma- és oxigénzáróként működik. Az összes általánosan használt bevonási módszer alkalmazható a felvitelére. Hőre hegedő belső réteghez poliolefint vagy más polimereket használnak. A fenntartható csomagolás teljesen újrahasznosítható a papírgyárakban.

Az Illig bővíti az új XLU sorozat felhasználási körét

A hőformázásra és csomagolásra szakosodott Illig az Interpack 2023 kiállításon bemutatott XLU sorozat papírpépre kifejlesztett laminálási eljárásának felhasználási területét bővíti egy, akár 90 mm-es húzási mélységű csomagolással. Az innovatív, digitális mátrix fűtési koncepció lehetővé teszi nagyon vékony fóliák (50 μm-től) felvitelét tejtermékek és élelmiszerek csomagolására szolgáló poharakra és tálcákra. A laminálás a barrier tulajdonságok javítására, valamint a szennyeződések elleni védelemre szolgál. Az alakot és stabilitást biztosító papírpép-csomagolás nedvesség és zsír ellen is védett anélkül, hogy vegyi adalékanyagokat, például PFAS-t kellene használni a folyamat során. Így a műanyag-felhasználás hatékonyan csökkenthető, és a papírpép-csomagolás újrahasznosítható marad (a fólia típusától és a rétegvastagságtól függően).

A laminálási eljárás a barrier tulajdonságokon túl a csomagolás hegeszthetőségét is biztosítja, ami számos élelmiszeripari alkalmazásnál elengedhetetlen.

Mono anyagból készült airless

Az Aptar egyféle anyagból gyártott airlesst hozott forgalomba. Az Aptar Beauty felvette portfóliójába a Mono Microt, az első mono anyagból készült airless adagolót. Az Airless Micro (30 ml) teljes egészében polietilénből (PE) készült a reciklálhatóság javítása érdekében. A Mono Microt a Cyclos-HTP európai minősítő intézet 100%-ban újrahasznosíthatónak minősítette. A polietilén airlesshez a belga Autajon Labels gyárt tökéletesen illeszkedő PE címkét. A Mono Micro könnyen újrahasznosítható, tökéletes választás kozmetikai márkák fenntartható csomagolásaként. A teljes csomagolás – beleértve a külső kupakot, a tartályt, a nyomóelemet, a belső dugattyúszerkezetet és a címkét – kizárólag PE-ből készül. Az airless biztonságosan védi a terméket a külső szennyeződésektől. A dugattyús rendszer jó kiüríthetőséget biztosít, minimalizálva a maradék térfogatot. A fogyasztók számára kényelmet és pontos adagolást biztosít. A Mono Micro az Aptar németországi gyárában készül.

Kevesebb csomagolóanyag, több újrahasznosítás

A Nestlé jó eredményeket ért el a csomagolóanyagok megtakarítása és a csomagolások újrahasznosíthatóságának javítása terén. A csomagolóanyagok következő generációját fejlesztik, és újratervezik a csomagolásokat a körforgásos gazdaság számára. Támogatják a csomagolások újrahasznosítására a jobb infrastrukturális rendszerek létrehozását, a fogyasztói viselkedés megváltoztatására irányuló törekvéseket és a szabályozás harmonizálását. A vállalat jelentősen csökkentette a termékcsomagolások tömegét, a csomagolóegységek számát, ezáltal csökkentette üvegházhatású gázok kibocsátását. Az újrafelhasználási és utántöltési megoldásokat folyamatosan tesztelik. Növelik az újrahasznosított műanyag használatát a csomagolásban, ezzel is hozzájárulva a műanyagok körkörös gazdaságához. A vállalat célja, hogy a csomagolásait úgy tervezze, hogy azok 100%-ban újrahasznosíthatók legyenek. Jelenleg a Nestlé összes műanyagcsomagolásának 81,9%-a alkalmas újrahasznosításra. A vállalat célja, hogy 2025 végére a műanyagcsomagolásának több mint 95%-a újrahasznosításra alkalmas legyen.

Cellulóz hulladékok felhasználása a papírgyártásban

A DS Smith a Nafici környezetkutató start-uppal együttműködve azon dolgozik, hogy a mezőgazdasági hulladékokból csomagolóanyagot állítson elő. A projekttel a DS Smith az ellátási láncaik körkörösebb megközelítésére törekvő vállalatok igényeire válaszol. A DS Smith kutatócsoportja szerint a cellulózhulladékokkal a papírgyártási folyamatban használt szűz rost 10%-a megtakarítható. Ez azt jelenti, hogy ezek fontos és életképes kiegészítői lehetnek a hagyományosan használt nyersanyagoknak. A brit Nafici Environmental Research (NER) kutatóintézet olyan eljárást dolgozott ki, amellyel a mezőgazdasági hulladékot papírgyártáshoz felhasználható alapanyaggá alakítják. A DS Smith kutatási és fejlesztési központjában azon dolgozik, hogy a Nafici által hulladéktermékekből kifejlesztett massza miként használható fel fenntartható csomagolás előállítására.

Kiss Rozália