fbpx

Vékonyodik a pizzakarton

Írta: Transpack-2024/I. lapszám cikke - 2024 március 29.

Ez a pizzásdoboz minden, csak nem hétköznapi. A Metsä Board az iparág legjobb szakértőivel közösen tervezte meg azt a pizzásdobozt, amely kiváló tulajdonságait tekintve a világ legkönnyebbje. A cél egy olyan élelmiszer-biztonságos csomagolás előállítása volt, amely kevesebb nyersanyagot és nyomdafestéket használ. A megoldásnak környezetbarátnak kellett lennie, de a teljesítmény, a funkcionalitás vagy a nyomtatási minőség feláldozása nélkül.

Ilkka Harju, a Metsä Board csomagolási szolgáltatásokért felelős igazgatója elmondta, hogy az új pizzásdoboz súlya és anyagfelhasználása mintegy 30%-kal kisebb, mint a hagyományos változatoké. A karton hullámos szerkezete az alacsony súly ellenére biztosítja a szükséges merevséget, a szűzrost anyag pedig rendelkezik a frissen sült pizza szállításához szükséges tisztasággal. 

A pizzásdoboz látványtervét a Futupack készítette, míg a gyártásért az Adara Pakkaus volt felelős. Különös figyelmet fordítottak a nyomtatási minőségre. Dr. Kai Lankinen, az Expanded Colour Gamut (ECG) nyomtatáskutatója és -szakértője értékes tanácsokat adott a grafikai tervezéssel és a nyomtatási követelményekkel kapcsolatban. A flexográfiai nyomólemezeket a Marvaco szállította. 

Az ultrakönnyű pizzakarton lett a ScanStar 2023 csomagolási verseny győztese. A zsűrit különösen lenyűgözték a monoanyagok és az egyszerű megoldások, amelyek kiváló védelmet biztosítanak a tartalomnak, miközben a dobozok könnyen kezelhetőek és újrahasznosíthatóak. Pizzakartonukhoz kevesebb anyag kell, mint a hagyományos megoldásokhoz, és jobb a CO2-mérlege. 

Innovációs támogatás a gyógyszeripar számára

Az Intrograf-Lublin – Lengyelország egyik legnagyobb nyomdája – csomagolási megoldásokat gyárt a gyógyszer– és kozmetikai piacra. Nyomdai akadémiája rendszeres élő és online workshopokat és szemináriumokat is tart, hogy ügyfeleik naprakészen tájékozódhassanak a legújabb technológiákról.

A Metsä szakértői a Printing Academy tanfolyamain adják át tudásukat. A témák a grammtömegcsökkentés előnyeitől és a gyógyszeripari csomagolások környezetvédelmi szempontjaitól kezdve, az optimalizálási technikákig és a csomagolási költségeket befolyásoló tényezőkig terjednek. 

Agnieszka Betiuk, az Intrograf stratégiai projektfejlesztési menedzsere kifejtette, hogy a Metsä kiemelkedő szakértelme a könnyű, frissrostos kartonok terén, valamint a fenntartható termeléssel kapcsolatos széles körű ismeretei értékes támogatást jelentenek ügyfeleik számára. A Metsä Board és az Intrograf nyomdaipari akadémia közötti együttműködés jól illusztrálja az iparágon belüli tudás előmozdítása és fejlesztése érdekében történő együttműködés fontosságát. A mai rohanó üzleti világban fontos szerepet játszik az oktatás és a tudás megosztása. A nyomdaipari akadémiával való együttműködés lehetőséget ad arra, hogy elmélyítsük a kapcsolatot ügyfeleinkkel” – mondta Piotr Orlinski, a Metsä Board műszaki szolgáltatási vezetője.

Forrás: Metsä Board Fachmagazin, 2023 Winter | Szöveg: Maria Latokartano és Metsä Board |Fotó: Sami Piskonen és Metsä Board | Fordította: LUPE Magazin