fbpx

A fenntartható csomagolás kihívásai, környezeti hatásai

Írta: Transpack-2023/VI. lapszám cikke - 2024 február 09.

A környezetünk óriási nyomás alatt áll az emberi tevékenységek hatásai miatt. A globális felmelegedéstől a műanyagszennyezésig számos probléma van, amellyel foglalkozni kell, így a fenntartható csomagolás a környezetromlás elleni küzdelem jelentős témájává vált. A fenntartható csomagolás életképes megoldásként jelent meg a hulladék mennyiségének csökkentésében és annak, a bolygónkra gyakorolt hatásának minimalizálásában.

A fenntartható csomagolás előnyei

A fenntartható csomagolás pozitív hatással lehet a környezetre – már eleve reciklálásra tervezve, hogy csökkentse a hulladékot, kímélje az erőforrásokat, és minimalizálja a környezeti károkat.

A fenntartható csomagolásnak számos előnye van, amelyek vonzó lehetőséget kínálnak a vállalkozások és a fogyasztók számára egyaránt. Ilyenek például a csökkenő hulladék, ugyanis a fenntartható csomagolás gyakran újrahasznosított anyagokból vagy biológiailag lebomló anyagokból készül, ami csökkenti a lerakókba kerülő hulladék mennyiségét. A másik az erőforrások megőrzése, hiszen a fenntartható csomagolás kevesebb erőforrást használ fel, mint a hagyományos csomagolás, például a papír vagy a műanyag. Ez segít megőrizni a természeti erőforrásokat, és csökkenti az energiafogyasztást. A harmadik előny pedig a környezet védelme. A fenntartható csomagolás használatával a vállalkozások szénlábnyomuk és kibocsátásuk csökkentésével segíthetik a környezet védelmét. Ez magában foglalja a légszennyezés, a vízszennyezés és a hagyományos csomagolási módszerekkel kapcsolatos egyéb környezeti veszélyek csökkentését egyaránt.

A fenntartható csomagolás hátrányai

A fenntartható csomagolásnak azonban vannak hátrányai is. Az alábbiakban ezekből is bemutatunk néhányat. Az egyik fő hátránya a költsége. A fenntartható csomagolás gyakran drágább, mint a hagyományos csomagolás a felhasznált anyagok és a fenntarthatóvá tétel folyamata miatt. Ezt a költséget a fogyasztókra háríthatják át, ami viszont drágábbá teheti az ilyen csomagolású termékeket, mint a „hagyományos” csomagolásban forgalomba kerülőket.

Egy másik hátrány, hogy egyes fenntartható csomagolóanyagokat nehéz újrahasznosítani vagy újrafelhasználni. Például a bioműanyagok természetes forrásokból, mint kukoricakeményítőből vagy cukornádból készülnek, de még mindig nem fogadják el széles körben az újrahasznosító rendszerek, így sokszor hulladéklerakókba kerülhetnek.

Más fenntartható csomagolóanyagok pedig speciális újrahasznosító létesítményeket igényelnek a megfelelő ártalmatlanításhoz.

Végül, de közel sem utolsó sorban: ha a teljes környezeti lábnyomot vizsgáljuk, a fenntartható csomagolás nem mindig használ kevesebb energiát vagy kevesebb erőforrást a gyártás során, mint a hagyományos csomagolási módszerek.

Például a papíralapú termékek előállításához gyakran többletenergiára van szükség a többszörös újrahasznosításukhoz és újrafelhasználásukhoz szükséges fehérítési folyamat miatt.

tehát, bár a fenntartható csomagolás számos előnnyel jár, nem szabad úgy tekinteni rá, mint egy varázsszerre, amely a környezeti hatások csökkentésére szolgáló mindenre alkalmas megoldás.

üveg

A fenntartható csomagolás különböző típusainak hatása

A fenntartható csomagolás nagy lépéseket tett a környezeti hatások csökkentésében. A fenntartható csomagolásnak többféle típusa is használható: például papír és karton, műanyag, üveg, alumínium és biológiailag lebomló anyagok.

Minden anyagtípusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai a fenntarthatóság szempontjából.

A papír és a karton a legnépszerűbb fenntartható csomagolóanyagok közé tartozik, mivel újrahasznosíthatók, biológiailag lebomlanak és komposztálhatók.

A műanyag is népszerű fenntartható csomagolóanyag az erőssége és sokoldalúsága miatt. Újrahasznosítható új termékekké, vagy újra felhasználható különböző célokra. Olcsóbb, mint más anyagok, azonban biológiailag nem lebontható, és több száz évbe telhet, amíg lebomlik a szemétlerakókban vagy a vizekben.

Az üveg a fenntartható csomagolás környezetbarát megoldása, mivel többször újrahasznosítható anélkül, hogy minősége vagy integritása romlana. Elég tartós ahhoz, hogy újra és újra felhasználható legyen különféle alkalmazásokhoz, például élelmiszertároláshoz vagy szállításhoz. Az üveg azonban nehezebb, mint a legtöbb csomagolóanyag, ezért nem praktikus nagy távolságra történő szállításhoz.

Összessége véve, számos fenntartható csomagolási megoldás áll rendelkezésre, amelyek különböző előnyöket kínálnak az alkalmazástól függően. Így csökkenhet a környezeti lábnyom, miközben hatékony védelmet nyújt a termékeknek a szállítás vagy tárolás során.

De nem csak a csomagolások előállítása károsítja a környezetet. A csomagolóanyagok és a becsomagolt termékek szállítása a környezetre is hatással van. A repülőgépek, hajók és teherautók által okozott légszennyezés szintén károsítja a környezetet. Üzemanyagra van szükség a csomagolás, a becsomagolt termék egyik pontról a másikra való mozgatásához, és bár mindig szükségünk lesz szállításra, vannak módok ennek az elkerülhetetlen hatásnak az enyhítésére. Például a csomagolások méretének, súlyának optimalizálásával.

karton

A fenntartható csomagolás megvalósításának kihívásai

Ahogy a társadalom egyre inkább tudatában van a csomagolás környezetre gyakorolt hatásával, egyre nagyobb az igény a fenntartható csomagolási lehetőségek iránt. A fenntartható csomagolás számos előnye ellenére azonban számos kihívással jár annak megvalósítása.

Magas költségek

A fenntartható csomagolással kapcsolatos egyik elsődleges kihívás annak költsége. Mivel gyakran drágább, mint a hagyományos csomagolás, megnehezítheti a vállalatok számára a beruházás indokolását. Ez különösen igaz a kisvállalkozásokra, amelyek esetleg nem rendelkeznek a többletköltségek fedezésére szolgáló forrásokkal.

Az infrastruktúra hiánya

A fenntartható csomagolással kapcsolatos másik kihívás az infrastruktúra hiánya. A fenntartható csomagolás gyakran más ártalmatlanítási módszereket igényel, mint a hagyományos csomagolás, ami azt jelenti, hogy fejleszteni kell a fenntartható csomagolások begyűjtésének és ártalmatlanításának infrastruktúráját. Megfelelő infrastruktúra nélkül a fenntartható csomagolás nem biztos, hogy beilleszthető a körforgásos gazdaságba.

A gyártók és a fogyasztók ellenállása

A gyártók és a fogyasztók ellenállása szintén jelentős kihívást jelent a fenntartható csomagolással kapcsolatban. A gyártók ellenállhatnak a fenntartható csomagolásra való átállásra a magas költség és a jövedelmezőségre gyakorolt lehetséges hatása miatt. Másrészt a fogyasztók ellenállhatnak a fenntartható csomagolás használatának, ha az nem olyan kényelmes vagy esztétikus, esetleg többe kerül, mint a hagyományos csomagolás.

A kihívások leküzdése

A fenntartható csomagolással kapcsolatos kihívások leküzdése érdekében a vállalatok számos lépést tehetnek. Először is dolgozhatnak költséghatékonyabb, fenntartható csomagolási lehetőségek kifejlesztésén. Ez magában foglalhatja a beszállítókkal való együttműködést vagy a kutatásba és fejlesztésbe való befektetést, hogy új, költséghatékonyabb anyagokat találjanak. Másodszor, a vállalatok azon is dolgozhatnak, hogy kiépítsék a fenntartható csomagolások begyűjtéséhez és ártalmatlanításához szükséges infrastruktúrát. Végül pedig azon, hogy felvilágosítsák a fogyasztókat a fenntartható csomagolás előnyeiről, és arra ösztönözzék őket, hogy amikor csak lehetséges, válasszanak fenntartható megoldásokat. Ám nem kerülhető meg a kormányzatok felelőssége sem. Úgy az ösztönzők, innovációs támogatások, adókedvezmények területén a fenntartható csomagolások kidolgozására, bevezetésére, mint a visszaforgatási infrastruktúra, speciális hulladékáramok kiépítése, ipari komposztáló-berendezések létesítése, betétdíjas rendszerek bevezetése, illetve a fogyasztói edukáció kérdéskörében.

Esettanulmányok fenntartható csomagolást megvalósító cégekről

Sok vállalat felismerte a fenntartható csomagolás fontosságát, és különféle kezdeményezéseket hajtott végre környezeti hatásuk csökkentésére. Íme két esettanulmány olyan vállalatokról, amelyek sikeresen vezették be a fenntartható csomagolási megoldásokat.

Végső soron a fenntartható csomagolás létfontosságú szerepet játszhat bolygónk megőrzésében a jövő generációi számára. Mivel kevesebb erőforrást használnak fel és kevesebb szennyezés keletkezik, több erőforrás áll majd az emberek rendelkezésére, a sérülékeny ökoszisztémákat is érintve. Ha ezt a változást most megtesszük, az jobb holnapot jelenthet mindenki számára.

Unilever

Az Unilever a fogyasztási cikkekkel foglalkozó multinacionális vállalat Fenntartható Élet Tervet hajtott végre, amely kötelezettséget vállal a környezeti hatások csökkentésére. E terv részeként a vállalat fenntartható csomagolási megoldásokat vezetett be, például újrahasznosított anyagok felhasználását és a csomagolások méretének csökkentését.

Nestlé

A Nestlé a világ egyik legnagyobb élelmiszer- és italgyártó vállalata különféle fenntartható csomagolási kezdeményezéseket is végrehajtott. Elkötelezték magukat amellett, hogy 2025-ig 100%-ban újrahasznosítható vagy újrafelhasználható csomagolást használnak, és számos fenntartható csomagolási lehetőséget vezettek be – például papíralapú és újratölthető csomagolást.

Csaba László, Csaba Péter Gábor | Pack-Market Kft.