fbpx

Árura szabott, gazdaságos csomagolás

Írta: Czékus Mihály - 2024 január 20.

Az olaszországi székhelyű, 2021-ben alapított Voidless mesterséges intelligenciával hajtott rendszert hozott létre, amely igény szerint csomagol, teljesen alkalmazkodva a termék helyigényéhez. Ez a megközelítés milliókban mérhető megtakarítást jelenthet az anyag- és szállítási költségeken.

pexels-6169668 csomagolás
Gyakran fennáll a túlcsomagolás esete.

A cég a Politecnico di Milano versenyén született. A hallgatókból álló csapat azt a feladatot kapta, hogy mutassunk be kis üzleti terveket és hozzon létre egy lehetséges új startupot, egy csomagolástechnikai probléma megoldására. A csapat érdeklődési fókuszába a web-kereskedő óriás, az Amazon csomagjai kerültek. Azt a megállapítást tették, hogy a cég által használt szabványos dobozok miatt gyakran fennáll a túlcsomagolás esete. Ami az olvasatukban annyit jelent, hogy az árukat a valós méret igényüknél nagyobb dobozban szállítják. Ami nagyobb csomagolóanyag igény és nagyobb fajlagos költséget jelent. Ennek a problémának a megoldására alapították meg végül a Voidlesst.

Az e-kereskedelmi csomagoló vállalkozások alternatív formái és a környezetbarát csomagolóanyagok gyártói azért váltak annyira elterjedtté, mert a csomagolási piac olyan nagy. Mivel az ágazat milliárdokat ér és értéke évről évre növekszik, ez valóban hatalmas lehetőséget jelent a startupok számára.

Globálisan a Morgan Stanley becslése szerint az e-kereskedelmi szektor a jelenlegi 3,3 billió dollárról 2026-ra 5,4 billió dollárra nőhet. A Voidless érdeklődésének középpontjában az e-kereskedelem áll, mivel ez a piac egyik alágazata, amelyet  a leginkább érint a túlcsomagolás problémája.

Németországban a Voidless neves partnerre talált az RWTH Innovation-ban, az RWTH Aacheni Egyetem innovációs részlegében.