fbpx

Fenntartható csomagolás

Írta: Szerkesztőség - 2018 december 28.

A fenntarthatóság az emberiség jelen szükségleteinek kielégítését jelenti, a környezeti és a természeti erőforrások jövő generációk számára történő megőrzésével. Manapság már érzékenyek vagyunk a környezeti problémákra, és nemcsak trendi a fenntarthatóság, hanem igazi tartalommal és kiemelt fontossággal bír. A gazdasági növekedés többé elképzelhetetlen a környezeti szempontok figyelembevétele nélkül.

A csomagolóipar feladata

A csomagolások hatással vannak a környezetre, hulladékká válva jelentősen terhelik a környezetet. Az utóbbi években megnövekedett a csomagolási hulladékok mennyisége, viszont csekély mértékű ezek újrahasznosítási aránya. Még mindig érvényes az az alapelv, hogy csak annyi csomagolást alkalmazzunk, amennyi szükséges, és csak annyit, amennyi elégséges. Úgy kell megtervezni a csomagolást, hogy elkerüljük az anyagpazarlást, illetve optimalizáláskor a fenntarthatóbb, kisebb tömegű csomagolási megoldást válasszuk. Az újrahasználható – azaz többutas – csomagolás általában kisebb környezetterheléssel jár, mint az egyutas. Nagyon sok tényező befolyásolja az anyagában történő hasznosítást, az anyagválasztásnak és a designnak is támogatni kell a reciklálhatóságot.

A vásárlók ösztönzése

A vásárlói döntést is befolyásolja a fenntarthatóság, ami a fogyasztók számára is fontos, és pozitív tényezővé vált. A csomagolóipar komoly erőfeszítéseket tesz, hogy fenntartható megoldásokat kínáljon, amelyekkel környezeti szempontból valóban jobb eredményt lehet felmutatni. A felhasználók pedig előszeretettel kommunikálják az eredményeket, hiszen ennek a pozitív megítélése az értékesítést támogatja. Azt viszont talán fel sem tudjuk mérni, hogy a környezet kímélése mennyire fontos napjainkban, és különösen a jövő generáció számára.

Néhány példa a fenntartható csomagolásra

Állótasak poliolefinből

 

Leggyakrabban társított anyagból, PET/PE laminátumból gyártanak állótasakot, pedig ennek a reciklálása nem egyszerű. A Profol Kunststoffe legújabb fejlesztése a laminált állótasakok környezetbarát alternatívája, a koextrudálással készült CPP-tasak, amely egynemű, 100% PP, és ezért jól reciklálható. A gyártáshoz nincs szükség adalékra, a fólia nem tartalmaz szilikont, lágyítót, ragasztót, csúsztatót. A CPP fólia lényegesen jobb tulajdonságokkal rendelkezik, mint az egynemű PE fólia, a hegesztési varrat, az ejtési, az átnyomó szilárdsági, valamint a vízgőzzárási eredményei megegyeznek a laminált tasakfólia értékeivel. A CPP-tasak átlátszó, fehér és egyéb tetszőleges színben elérhető. A nyomtatásban a Profol fejlesztési partnere az Engelhardt Druck volt, akinek sikerült megoldani, hogy az ultrahangos hegesztés során a nyomatkép a hegesztési varratoknál se sérüljön. Az állótasak konfekcionáló gépet pedig a Widmann gyártotta.

Signature Pack

 

A SIG Combibloc tejes kartondoboza jó példája a fenntarthatóságnak. Az első aszeptikus csomagolás, amely 100%-ban megújuló nyersanyagbázisú. A csomagolás 7%-a karton, FSC minősítéssel, 23%-a növényi bázisú polimer, amelynek alapanyaga európai forrásból származó fa.

Flexiclose

 

A mélyhúzott csomagolások rendkívül elterjedtek, viszont reciklálásuk problémás, mivel a felső- és alsórész nem azonos anyagú fóliából készül. A Schur Flexibles megoldotta, hogy egynemű poliolefin bázisú legyen a teljes mélyhúzott csomagolás. Az alsó fólia PP, a felső fólia poliolefi n bázisú PE hegedő réteggel. Mindkét fólia olyan vékony EVOH záróréteggel van ellátva, ami a reciklálásnál nem zavaró. A fedőfólia átlátszó, megfelelő szilárdságú, fogyasztóbarát, mivel 10x-es visszazárhatóságot biztosít.

Fenntarthatóak-e a műanyag csomagolások?

Sokkolóak a tengerekben, óceánokban lévő műanyag hulladékokról készült képek. Hatásosan manipulálják a közvéleményt a műanyag csomagolások ellen. Ezek azonban jól teljesítenek, és a legtöbb esetben nem lehet helyettesíteni őket. Tiltásuk nem megoldás a problémára. A tengerekben lévő hulladék azokból az országokból származik, ahol hiányzik a hulladékhasznosító rendszer. Ennek a kiépítése ezekben az országokban nem kis feladat. Bár valóban kívánatos a műanyag csomagolás kisebb mértékű kibocsátása, de ezt nem tiltással, hanem jól átgondolt tervezéssel kell elérni. A csomagolási hulladékok újrahasznosítását – a szelektív gyűjtést, válogatást, az észszerű reciklálást – minden lehetséges módon segíteni kell. Számomra érthetetlen, hogy miért kell betiltani a reklámtáskákat, a szívószálakat, amikor azok elenyésző mennyiségűek a flakonokhoz képest.

 

Felelősek a vállalatok a műanyaghegyekért?

Egyértelműen igen. A Coca-Cola új stratégiát dolgozott ki a hulladékmentes világért, vállalja, hogy 2025-ig a csomagolásai 100%-ban újrahasznosíthatók lesznek, valamint 2030-ig 100%-os visszagyűjtési és újrahasznosítási arányt ígér. Ez mind szép és jó, de miért nem gondolt erre már 5 vagy 10 évvel ezelőtt? Próbálkoznak a kereskedelmi láncok is a műanyag csomagolások kiváltására. A Rewe több mint 100 üzletében már nem alkalmaz műanyag reklámtáskát, hanem egy többutas poliészterhálót, amit párban megvásárolhatnak a vásárlók a zöldség- és gyümölcstermékekhez. A hálón lévő vonalkódon leolvasható a háló tömege, amit a pénztárnál levonnak a termék tömegéből. A hálón egy másik címke az anyagra és a mosásra vonatkozó útmutatót tartalmazza, amely egy perforáció mentén könnyen letéphető. Nem állítanám, hogy ez a környezettudatosság elegáns megoldás, az üzletlánc rákényszeríti a vásárlókat a háló megvásárlására (484 Ft/2 db) elég borsos áron a korábban ingyen kapott műanyag reklámszatyor helyett, arról az apróságról nem is beszélve, hogy a háló is műanyag. Méltatlanul, cseppet sem átgondoltan, kampányszerűen üldözzük a műanyag csomagolásokat a környezettudatosság égisze alatt. Mondván, hogy ami nem műanyag, az környezettudatos és fenntartható.

Egy csomagolás akkor fenntartható – anyagától függetlenül –, ha ugyanúgy teljesít, mint a konkurens termékek, viszont kisebb az ökológiai lábnyoma, ha a lehető legkisebb a tömege, és jól reciklálható. További plusz, ha részben vagy egészben újrahasznosított anyagot tartalmaz, vagy megújuló nyersanyagforrásból származik, vagy biológiailag lebomló vagy komposztálható. Hogy mikor jól reciklálható a csomagolás? Ha egynemű, vagy jól szétválasztható részekből áll.