fbpx

Dinamikus fejlődés, sokrétű fejlesztés a MULTIVAC-nál

Írta: Transpack-2023/II. lapszám cikke - 2023 április 20. -Hirdetés

Innováció a csomagolásban, feldolgozásban

élelmiszeripar csomagológépsor
Élelmiszeripar csomagológépsor (Fotó:Multivac Hungária Kft.)

Az 1961-ben családi vállalkozásként alapított MULTIVAC ma már 87 országban van jelen saját képviselettel, és 6700 embert foglalkoztat világszerte. A vállalatcsoport főprofilként ma is az élelmiszeripari, orvosi és gyógyászati, illetve könnyűipari termékekhez gyárt csomagológépeket, komplett gyártósorokat. Az élelmiszergyártók részéről érkező igényekre ebben az ágazatban is intenzív fejlesztésekkel és iparági akvizíciókkal reagáltak. Ez érintette a jelöléstechnikát, ezen belül a fólia- és címkenyomtatást. Ugyancsak nagy súllyal szerepelnek a fejlesztések között – a gyártói és vásárlói elvárásokra tekintettel – a termék- és minőségellenőrzési megoldások. A csomagológépek-gépsorok kiegészítő berendezéseinek feladata a terméket érintő súlyellenőrzés, fémdetektálású vagy röntgenes idegenanyag-ellenőrzés csakúgy, mint a jelölések olvashatóságának, adattartalmának vizsgálata.

A MULTIVAC innovációi kiterjednek a feldolgozási és csomagolási technológiákra is. Az elmúlt évek legjelentősebb fejlesztéseként szeletelési technológiákkal bővült a termékkínálat, amely automatizált vonalak friss hús egalizált adagolására és sajtok-, húskészítmények szeletelésére alkalmasak. Ennek különösen azokban a (nagy)üzemekben van jelentősége, ahol friss húsokat dolgoznak fel, húskészítményeket vagy sajtokat állítanak elő és csomagolnak. A MULTIVAC partnerei a legnagyobb hazai élelmiszergyártó vállalatok mellett a kis- és közepes vállalkozások. A vásárlói igények növekedésével fontos a szeletek formájának és súlyának precíz megtartása; akár a friss húsok, akár a felvágottak, sajtok esetében egalizált szeletek vágása a cél. A MULTIVAC csoport gép szállítóból fejlődött, komplex ipari megoldások szolgáltatójává, mely az utóbbi években kiegészült az ipar 4.0-hoz kapcsolódó digitális szolgáltatásokkal is.

Profilbővítés és fenntarthatóság

A „MULTIVAC megoldások” esetében minden szelet egyforma vastag. Ebben nagy szerepük van a 2018-ban a MULTIVAC cégcsoporthoz került TVI adagolási és a 2019 óta elérhető MULTIVAC szeletelési technológiáknak. A MULTIVAC csomagológépek a hagyományos csomagolóanyagok mellett az új fenntarthatósági követelményeknek megfelelő (papíralapú, mono műanyagok stb.) anyagok kezelésében is élen járnak. A MULTIVAC nevében is megtalálható (VAC) vákuumtechnológia az eltarthatóságra való törekvést fejezi ki. A fenntartható csomagolási igényeknek megfelelően a fejlesztések előterében áll a csökkentett műanyagfelhasználás, mono (újrahasznosítható) anyaghasználat, valamint az alternatív (papír) csomagolóanyagok. Csak az elmúlt 6 évben közel 30 korszerűsítési, profilbővítési fejlesztés történt a cégcsoportnál – mondta lapunknak Boda Endre ügyvezető. A sütőipar sem maradt ki a profilbővítéses cégfelvásárlások sorából: ezt a technológiát a Fritsch 2019-es integrálásával biztosította a MULTIVAC-csoport.

650 aktív gép jelzi a tartósságot

Az intenzív növekedésből a magyarországi leányvállalat is kiveszi a részét. Magyarországon ebben a formában 2006-tól – termékei révén már a 70-es évek elejétől – van jelen a MULTIVAC. A márka nevéhez fűződő első hazai telepítésű berendezés 1970-ben készült és a mai napig üzemel. Nem ez az egyetlen ilyen használatban lévő régi gép, amit a cégvezető azzal indokol, hogy a MULTIVAC filozófiájának fontos eleme a tartósság, a minőség. Egy jó minőségű, megbízható, hosszú élettartamú gép, gépsor beruházási költsége mindössze 10%-a, amit a gép teljes élettartama alatt csomagolóanyagokra szervizre és alkatrészekre költenek. A MULTIVAC elkötelezett a kiváló minőségű berendezések, technológiák mellett.

A MULTIVAC Hungária Kft. egyik fő törekvése a márka hazai gépállományának még hatékonyabb szervizkiszolgálása. – „Ennek érdekében jelenleg 8 fős szervizcsapattal állunk partnereink rendelkezésére” – mondta Boda Endre.

A MULTIVAC Hungária Kft. átlagos éves forgalomnövekedése az utóbbi 5 évben elérte a 25%-ot, sőt, a tavalyi szeszélyes évben 36%-kal növelte forgalmát. Mindez csaknem 650 aktív gépet, berendezést vagy gépsort jelent Magyarországon, és 200 olyan partnert, amelyek a hazai élelmiszeripar majdnem egészét lefedik. Ugyancsak jelentős a MULTIVAC szerepvállalása a hazai vegyi, gyógyszer- és orvosieszköz-gyártó ipari szegmensében.

Az automatizálás elkerülhetetlen

Mint a legtöbb iparágban, a csomagolás területén is az automatizált rendszerek felé mutat a fejlesztések fő csapásiránya, erősítik meg a MULTIVAC szakemberei. Az automatizált vonalak, gépsorok működtetéséhez nyilvánvalóan sokkal kevesebb – igaz, magasabb képzettségű, jártasságú – alkalmazott kell. Ez a munkaerő-utánpótlás általános problémái miatt nemcsak gazdasági, hanem működésbiztonsági és persze versenyképességi szempont is. A munkavégzést érintő szabályozási és komfortigények is afelé terelik az ipart, hogy az egészségre, a jóllétre fenyegetést jelentő munkakörökben emberek helyett automatizált rendszerek végezzék a feladatokat. A magyarországi MULTIVAC tavaly kettő automatizált, négy robottal működő vonalat adott át, idén pedig szintén két, robotokkal működő csomagolóvonalat adnak át.

A MULTIVAC Hungária Kft. törökbálinti telephelyén az említett forgalomnövekedési trend eredményeként épületbővítési beruházást is terveznek.